Редагування генів людини для продовження життя є лише питанням часу — генетик

Редагування генів людини для продовження життя є лише питанням часу — генетик

Укрінформ
Редагування генів людини з метою подовження тривалості життя є лише питанням часу.

Про це в інтерв'ю Укрінформу заявив генетик, дослідник старіння та засновник «Школи довголіття» Олександр Коляда.

За його словами, в популярній літературі можна знайти поняття відкриття "гена довголіття", але "варто розуміти, що це метафора. Йдеться про сукупний набір генів, які сприяють довголіттю – їх зараз десь 150-250".

"Якщо поїздити по різних регіонах і зібрати зразки генів довгожителів, як ми це робимо в експедиціях, то можна дізнатися, що у цих людей деякі гени зустрічаються частіше, ніж в інших. Але поодинокі гени самі по собі нічого не вирішують – має бути деяка велика конструкція з генів. У людини 23 тисячі генів, і близько 200 з них повинні бути правильної форми, а їхні властивості мають так співпасти, щоб це сприяло формуванню сприятливої генетичної платформи для довголіття", - зауважив Коляда.

Читайте також: Засновник «Школи довголіття» розповів, яким має бути ідеальний день середньостатистичної людини

"Але це ще не все, - наголосив він. - Що цікаво: у такому генетичному наборі людини може бути «записано», що, наприклад, тютюн їй суворо протипоказаний, а солодощі – ні. І якщо так станеться, що в оточенні цієї людини всі палитимуть, і вона це теж полюбить, то тютюн для неї стане слабкою ланкою, призвівши до раку легенів, і про довгожительство можна забути. Тобто, довгожительство – це вдало складена генетична конструкція, яка вдало потрапила в умови, які не б'ють по її слабких точках, натомість підживлюють її сильні сторони".

Як сказав експерт, редагування генів вже відбувається – з метою лікування певних захворювань. "Але поки втручання в геном з метою подовження тривалості життя – це розкіш. Наука спочатку йде шляхом вирішення більш драматичних наслідків – допомагає діткам, які вмирали в перші роки життя від спадкових захворювань, а потім перейде на рівень люкс-сегменту і подумає про довголіття", - наголосив він.

Читайте також: Українські науковці розробили спосіб спрогнозувати перебіг COVID-19

Коляда зазначив, що не бачить іншого сценарію розвитку майбутнього, ніж такий, де "через 20 років ви в лікарні за рецептом зможете отримати укол, щоб модифікувати свої гени з метою продовження життя".

На запитання, чи можна буде зробити модифікацію ДНК, коли людина вже сформувалася, а не до зачаття, тобто на рівні статевих клітин, Коляда відповів: "Так, хоча технічно це складніше. Взагалі існують три технології. Та, про яку ви говорите, дійсно можлива на рівні заплідненої клітини, коли вводяться речовини, щоб гени запрацювали, так, як ви хочете. На людях такі експерименти поки не дозволені, але це питання часу.

Друга технологія - коли можна взяти у людини частину клітин, наприклад крові, модифікувати їх на чашці Петрі, і потім цій же людині ввести їх назад. Ви отримаєте свої ж клітини, але модифіковані. Ви не будете повністю генно-модифікованим організмом, але якась із ваших тканин - буде. Це успішно зараз роблять для лікування певних видів раку, зокрема раку крові, це називається CAR-T-технологія.

Читайте також: Прорив у науці: геном людини повністю розшифрували

Третій спосіб - коли обирається спосіб доставки, наприклад, вірус. З вірусу прибирають усе шкідливе, вбудовують те, що необхідно, і тоді цим вірусом заражається організм. Припустімо, це миша. Вірус поширюється по всіх її клітинах. У такий спосіб ви, можна сказати, модифікували всю мишу – кожну її клітину. Але тут є питання логістики – як це правильно доставити у всі клітини організму у потрібній дозі".

Він також додав, що зараз вивчаються на тваринах ліки-сенолітики, які вбивають старі клітини і не зачіпають інші. "В ідеалі організм колись можна буде очистити від старих клітин за допомогою деяких молекул. Такі молекули існують і все більш ефективно підбираються під різні організми, - повідомив генетик.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-