В ЄКА розповіли про досягнення модуля Філі на «українській» кометі

В ЄКА розповіли про досягнення модуля Філі на «українській» кометі

Укрінформ
Минув рік, як дослідницький модуль Філі (Philae), стартувавши з європейського космічного зонду «Розетта», вперше в історії людства приземлився на поверхню комети Чурюмова-Герасименко і розпочав свою місію.

Про це у четвер власному кореспонденту Укрінформу сказали в Європейському космічному агентстві.

«12 листопада минув рівно рік, як дослідницький модуль Філі успішно приземлився на поверхню комети Чурюмова-Герасименко», - нагадали в ЄКА.

За рік «прописки» на українській кометі модуль Філі використав для дослідження небесного тіла усі свої 13 інструментів. Одразу після приземлення Філі зробив панорамний знімок за допомогою своїх мікрокамер, а згодом розпочав першу серію експериментів тривалістю близько 60 годин, щоб допомогти людству зрозуміти походження життя на Землі, відкрити таємниці формування Сонячної системи та утворення інших планет. Упродовж місії модуль успішно передав на Землю дані дослідження, частина яких була репрезентована ЄКА у відкритому доступі на YouTube. «Фотографії, мультфільми і сторінка Twitter зробили з Philae реальну зірку», - відзначили в агентстві.

Філі виявив молекули органічних сполук на поверхні комети Чурюмова-Герасименко та отримав проби грунту комети. Вчені досі аналізують дані, щоб визначити склад знайдених сполук, які можуть виявитися зовсім простими, типу метан або метанол, або ж складними, як амінокислоти, що служать будівельним матеріалом для білків. За перші три доби апарат виконав 80% наукової програми і через брак енергії перейшов у «сплячий» режим.

Влітку, 13 червня, модуль знову вийшов на зв'язок після семимісячної «сплячки». Перший сеанс зв'язку тривав 85 секунд. Лише 9 липня вдалося налагодити стійкий зв'язок тривалістю 20 хвилин. Завдяки модулю вчені успішно ідентифікували 14 елементів, які входять до складу атмосфери комети, 4 з яких відкрили вперше за межами атмосфери Землі.

Влітку Землю вразила сенсація, нібито Філі виявив мікроорганізми на "українській" кометі. І хоча вчені спростували хибну гіпотезу, яка упродовж кількох тижнів стала темою №1 спеціалізованої блогосфери, популярність дослідницького модуля збільшилася в рази. У вересні-жовтні модуль розпочав вивчення Сонячної системи, завдяки виходу на найближчу орбіту до центральної зірки нашої галактики. Згодом модуль зробив нові відкриття: комета Чурюмова-Герасименко утворилася завдяки зіткненню двох менших комет, а також про наявність молекул кисню в її ядрі, що підтвердило гіпотезу вчених про роль цього елементу у процесі створення Всесвіту. Крім того, місія «Розетти» виявила на поверхні комети органічні молекули матеріалу з високим вмістом вуглецю.

Наприкінці жовтня зв’язок з модулем знову було перервано. ЄКА сподівається, що «Розетта» наблизиться до комети знову, щоб відновити контакт з Філі найближчими тижнями. Вчені агентства прогнозують «пенсію» Філі та «Розетти» у вересні 2016 року, коли комета залишить межі Сонячної системи і втратить контакт із Землею. «Але навіть якщо модуль ніколи вже не побачить нашу планету, Філі залишиться першим дослідницьким апаратом в історії людства, що приземлився на рухоме в просторі небесне тіло», - підсумували в ЄКА.

Нагадаємо, міжпланетний зонд Європейського космічного агентства «Розетта» був виведений у космос 11 років тому. За час свого польоту «Розетта» подолала 6 млрд км космічного простору. Саму комету було відкрито у 1969 році українськими астрономами Климом Чурюмовим та Світланою Герасименко.

Фото: theuniversetimes.ru

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-