Торік ЄСПЛ ухвалив 130 рішень проти України

Торік ЄСПЛ ухвалив 130 рішень проти України

Фото
Укрінформ
Упродовж 2023 року Європейський суд з прав людини ухвалив 130 рішень проти України.

Про це повідомив голова Верховного суду Станіслав Кравченко під час круглого столу з обговорення актуальної практики ЄСПЛ у справах проти України та інших держав – членів Ради Європи, інформує пресслужба суду

За словами очільника ВС, у 123 рішеннях ЄСПЛ було констатовано щонайменше одне порушення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

З аналізу порушень Конвенції, які ЄСПЛ констатував у рішеннях проти України у 2023 році, випливає низка системних проблем: неналежні умови тримання заявників під вартою; жорстоке поводження працівників правоохоронних органів із заявниками; ненадання належної медичної допомоги під час тримання під вартою в установах пенітенціарної системи; непроведення органами влади ефективного розслідування випадків жорстокого поводження, вчиненого приватними особами; примусове годування заявника в установах ДКВС України; надмірна тривалість перебування заявників під вартою під час досудового розслідування; недоліки у провадженні щодо перегляду законності тримання під вартою; надмірна тривалість кримінальних і цивільних проваджень.

Читайте також: Слухання ЄСПЛ у справі «Україна та Нідерланди проти Росії» можуть відбутися цьогоріч

За словами голови ВС, причиною тривалого тримання під вартою є нестача кадрового ресурсу в судовій системі.

На думку Кравченка, це питання має бути вирішене шляхом створення нової мережі судів, що відповідатиме адміністративно-територіальному устрою держави. Інакше розглядати такі обсяги проваджень, що надходять до судів, буде просто неможливо, вважає він.

Кравченко додав, що робоча група ВС з питань вирішення проблеми надмірної тривалості судових проваджень проаналізувала судові рішення в цивільних та кримінальних справах на предмет визначення тривалості їх розгляду. У результаті було з’ясовано, що загалом цивільні справи та кримінальні провадження розглядаються судами в межах розумних строків. Так, середній показник тривалості розгляду цивільних справ, які не підлягають касаційному перегляду, становить 1,7 року, а таких, що були переглянуті в касаційному порядку, – 3,1 року.

Читайте також: Президентка ЄСПЛ: Росія залишається відповідачем у тисячах справ попри виключення з Ради Європи

Кравченко поінформував, що для дотримання прав людини та основоположних свобод під час здійснення правосуддя ВС регулярно надсилає судам першої та апеляційної інстанцій інформацію про рішення ЄСПЛ.

Як повідомлялося, ЄСПЛ визнав неприйнятною скаргу російського співака Філіпа Кіркорова щодо рішення влади Литви заборонити йому в’їзд в країну. 

Фото в тексті: supreme.court.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-