В.о. голови КСУ Головатого внесуть до реєстру корупціонерів: суд визнав його винним

В.о. голови КСУ Головатого внесуть до реєстру корупціонерів: суд визнав його винним

Укрінформ
Голосіївський районний суд Києва визнав винним в.о. голови Конституційного суду України Сергія Головатого у вчиненні адміністративного правопорушення та зобов’язав його сплатити штраф.

Про це повідомило Національне агентство з питань запобігання корупції, передає Укрінформ.

Постанова суду може бути оскаржена протягом 10 днів з дня її винесення. Після набрання судового рішення законної сили відомості про суддю будуть внесені до Єдиного державного реєстру осіб, що вчинили корупційні та пов'язані з корупцією правопорушення.

Суд встановив, що Головатий не виконав законних вимог НАЗК, а саме - не усунув порушення вимог ст. 12 ч. 8 Закону України “Про запобігання корупції” та не надав інформації, а також копії документів, що вимагались у запиті НАЗК від 14 вересня 2023 року. Цим він порушив вимоги п. 1-1 ч. 1, абз. 2 ч. 6, ч. 8 ст. 12 Закону “Про запобігання корупції”.

У листопаді 2023 року НАЗК склало протоколи про адміністративне правопорушення стосовно Головатого.

В Нацагентстві нагадали про ухвалену урядом Державну антикорупційну програму на 2023-2025 роки (ДАП), яка дає змогу комплексно розв'язувати наявні проблеми в судовій системі, що роками завдавали великої шкоди її авторитету і формували відповідне ставлення громадян. Документ створює запобіжники від наявних корупційних ризиків і передбачає превентивні антикорупційні заходи.

ДАП передбачає незалежне оцінювання доброчесності членів Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів, чіткі критерії доброчесності та професійної етики для кваліфікаційного оцінювання суддів, здійснення оперативного, відкритого і справедливого розгляду дисциплінарних справ щодо суддів в режимі реального часу, запровадження кримінальної відповідальності суддів за свавільне зловживання повноваженнями.

Як повідомляв Укрінформ, у листопаді 2023 року НАЗК склало протоколи про адміністративне правопорушення стосовно Головатогоі керівника секретаріату КСУ Віктора Бесчастного та розпочало перевірку інформації щодо здійснення суддею дій в умовах реального конфлікту інтересів.

Для підтвердження чи спростування вказаної інформації НАЗК направило до КСУ запит з вимогою надати копії відповідних документів, проте керівник секретаріату КСУ відмовився надати запитувані документи.

Читайте також: НАЗК склало протоколи на Дубінського та Головатого

У зв’язку з цим НАЗК внесло Головатому обов’язковий до виконання припис, який також був проігнорований. Натомість Нацагентство отримало лист від КСУ про оскарження припису в адміністративному суді.

Ненадання інформації на запит НАЗК, а також невиконання вимог, викладених у приписі, є правопорушенням, пов’язаним з корупцією. Відповідальність за це передбачена ст. 188-46 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Фото: НАЗК

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-