МОЗ: За рік захворюваність на туберкульоз зросла на 8%

МОЗ: За рік захворюваність на туберкульоз зросла на 8%

Укрінформ
За останній рік в Україні захворюваність на туберкульоз зросла на 8%.

Про це під час зустрічі з представниками ПРООН розповіла заступник міністра охорони здоров'я Оксана Сивак, повідомляє кореспондент Укрінформу.

 "У порівнянні з 2015 роком ми вже маємо зростання на 8%. Фактори можуть бути різні. Одним з них є соціально-економічна криза, яка поглибилася через військовий конфлікт на сході країни", - сказала Сивак.

За даними МОЗ, тільки в східних регіонах країни до початку бойових дій проживало 15% виявлених та взятих на облік хворих на туберкульоз. З посиленням міграції населення через військові дії ситуація з виявленням та лікуванням туберкульозу опинилася на межі критичної.

Згідно зі статистичними даними МОЗ, які навела заступник міністра, у 2015 році рівень захворюваності становив 70,5 осіб на 100 тисяч населення. Втім, за її словами, за розрахунковими даними насправді кількість хворих на 100 тисяч населення становить 90 осіб. При цьому зростає кількість хворих одночано на ВІЛ/СНІД та туберкульоз: у 2015 році цей показник склав 13 осіб на 100 тисяч населення за статистичними даними, і 20 на 100 тисяч населення за розрахунками міжнародних та громадських організацій.

За словами Сивак, 75% тих, хто вперше захворів на туберкульоз, - представники незахищених верств населення, 58,4 % з них - безробітні особи працездатного віку, 5% - особи без постійного місця проживання, 1% - особи, які повернулись з місць позбавлення волі. Серед уперше зареєстрованих хворих на ТБ 12,1 % становили хворі, які зловживають алкоголем, та 7% - споживачі ін'єкційних наркотиків.

Крім того, за останні роки, в Україні зростає захворюваність на мультирезистентні форми туберкульозу (стійкі форми до медпрепаратів - ред). З 2009 року кількість виявлених хворих із мультирезистентим туберкульозом зросла більше ніж вдвічі: з 3 482 осіб до 8440 у 2015 році. В 2014 році Україна увійшла до пятірки країн із найбільшим тягарем мультирезистентного туберкульозу.

"Це є загрозою для сусідніх країн Європейського регіону, і така напружена ситуація  з туберкульозом може бути перешкодою на шляху до євроінтеграції. Станом на сьогодні, на жаль, ми залишаємося резервуаром інфекції для Європи, тому перш за все маємо боротися  заради здоров'я нашого населення, але й розуміти, що наші сусіди теж переймаються цією проблемою", - зазначила заступник міністра.

Сивак додала, що з держбюджету 2015 року на ці цілі було виділено 212 млн 128 тисяч грн, більше 483 млн грн надав Глобальний фонд, який допомагає у забезпеченні ліками хворих на ВІЛ/СНІД та туберкульоз.

Закупівлю за кошти держбюджету 2015 року ліків для лікування туберкульозу та тестів для виявлення цієї хвороби здійснювала Програма розвитку ООН в Україні. Сума контракту на протитуберкульозні препарати склала 6,9 млн доларів США. На даний момент 100% препаратів вже доправлено в Україну. Сума контракту на закупівлю тест-систем  становила понад 500 тисяч доларів США, здійснено 92% поставок за цією програмою. За даними ПРООН, на закупівлі препаратів для лікування туберкульозу було досягнуто економії на понад 1, 7 млн доларів США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-