Україна знайде ще 2 мільярди на лікування туберкульозу й ВІЛ/СНІДу

Україна знайде ще 2 мільярди на лікування туберкульозу й ВІЛ/СНІДу

Укрінформ
У бюджеті додатково закладено два мільярди гривень на лікування хворих на туберкульоз та ВІЛ/СНІД. Разом з фінансовою допомогою Глобального фонду це дозволить забезпечити лікування 50% пацієнтів з цими хворобами.

Про це в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун сказала у вівторок під час брифінгу, присвяченого співпраці з Глобальним фондом у подоланні епідемії СНІДу, туберкульозу та малярії, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"На цей рік в бюджеті ми заклали додаткових 2 млрд грн, щоб забезпечити допомогу у лікуванні цих хвороб. Разом з додатковим фінансуванням Глобального фонду сподіваємося покрити більше 50% лікування таких пацієнтів", - сказала Супрун.

В.о.міністра охорони здоров'я повідомила, що на зустрічі представників уряду з Глобальним фондом, яка відбулася 25 жовтня, обговорювалися плани співпраці з цих питань на 2018-2020 рік. Так, відновила роботу Національна рада з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу. За словами Супрун, зараз більше уваги буде приділятися розвитку превентивної медицини, а також амбулаторному лікуванню туберкульозу.

На думку заступника голови Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу Дмитра Шерембея, належне фінансування та співпраця з Глобальним фондом дозволить зупинити епідемію ВІЛ/СНІДу.

«Вперше Україна обіцяє забезпечити лікування пацієнтів у програмах замісної терапії за державні кошти. Проект бюджету на 2017 рік прийнятий Верховною Радою України у першому читанні. Ми віримо, що він буде затверджений остаточно і це стане суттєвим кроком до зупинки епідемій в Україні», - сказав Шерембей.

Так, завдяки проектам Глобального фонду вперше за 20 років епідемії призупинено зростання смертності та понад 88 тисяч людей з ВІЛ отримали необхідне лікування. Крім того, було проведено переобладнання лабораторій по всіх областях України задля вчасної і точної діагностики туберкульозу. Розширився доступ пацієнтів, які живуть з ВІЛ-інфекцією, до лікування. Також необхідне лікування зможуть отримати 9 тисяч хворих на мультирезистентний туберкульоз.

Як зазначив на брифінгу голова підрозділу з управління грантами Глобального фонду Марк Едінгтон, за останні 15 років Глобальний фонд надав Україні 500 млн дол. фінансової допомоги на боротьбу з цими захворюваннями. Він також повідомив, що у питаннях збільшення фінансової допомоги Глобальний фонд керується співвідношенням між навантаженням, яке спричиняє необхідність лікування хвороби, та рівнем доходу у країні.  

"Ми свідомі проблем, з якими зараз стикається Україна, тому ми будемо переглядати наші асигнування, але загалом вони розраховуються за формулою: навантаження захворювання і рівень доходу в країні. Ми можемо трохи пристосувати ці асигнування, але розрахунки будуть саме за такою схемою", - сказав Едінгтон. 

Наразі Україна, за оцінками Глобального фонду, значно випередила інші країни Європи у запобіганні розповсюдженню ВІЛ/СНІДу, і зараз, за словами Едінгтона, важливо утримати темпи роботи з профілактики цих захворювань. 

Візит представників Глобального фонду в Україну триває з метою оцінки реалізації програм із забезпечення сталості послуг щодо туберкульозу та ВІЛ-інфекції. Отримання від України чіткого плану підтримки програм лікування ВІЛ-інфекції та туберкульозу протягом найближчих трьох років дозволить правлінню Глобального фонду визначитися з умовами фінансування у 2018-2020 роках. Рішення про новий проект буде ухвалене Правлінням Глобального фонду в листопаді 2016 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-