Українська мова звучить в столицях Європи

Українська мова звучить в столицях Європи

Укрінформ
19 травня о 12.00 відбулася прес-конференція на тему: "Українська мова звучить в столицях Європи".  (Зала 2)

Організатор:  Команда проекту «Guide UA» і Міністерство інформаційної політики України.

Учасники: Артем Біденко - заступник Міністра інформаційної політики України; Дмитро Кулеба - посол з особливих доручень МЗС України; В'ячеслав Редько - голова ГО «Асоціація підтримки прогресивних реформ»; Соня Сотник - радіоведуча.

Модератор: Віталій Мартинюк - аналітик Українського незалежного центру політичних досліджень.

Підсумкові матеріали:

Екскурсії українською мовою в містах Європи стають реальністю - волонтери проекту "Guide UA"

Українська мова віднині дедалі активніше звучатиме в екскурсійних автобусах і музеях Європи, підвищуючи імідж України. Над цим сьогодні працюють волонтери проекту "Guide UA" за підтримки Міністерства інформаційної політики і МЗС України.

Як повідомив у четвер на брифінгу в Укрінформі  один з організаторів "Guide UA", голова ГО "Асоціація підтримки прогресивних реформ" і активіст із Донецька В'ячеслав Редько, мета цього проекту - впровадження української мови в туристично-екскурсійну сферу в Європі і тим самим підвищення рівня присутності України в європейських державах.

За інформацією Редька, проект успішно стартував торік у Празі, а цього року аудіо-гіди українською мовою та рекламні картки з перекладом українською стали вже доступними у малих і великих екскурсійних автобусах Вільнюса. Тривають переговори з туристичними компаніями інших європейських столиць.

"Невдовзі екскурсії українською мовою можна буде послухати в автобусах Варшави, Лондона, Риги, Талліна, Амстердама, Відня", - зазначив активіст.

Наступними ж після екскурсійних автобусів етапами проекту стануть українські аудіо-гіди в європейських музеях.  

За словами іншого учасника проекту, аналітика Українського незалежного центру політичних досліджень Віталія Мартинюка, це надзвичайно "іміджевий для України проект". Адже одночасно із запуском української мови в автобусах і туристичних об'єктах з'являється українська символіка, а в туристичних європейських довідниках надається інформація українською мовою. В такий спосіб, вважає він, жителі і гості європейських туристичних центрів можуть пересвідчитись, що українська мова відрізняється від російської, як часто вони помилково вважають, а сам туристичний центр приваблює відвідувачів з України.

Перші аудіо-гіди українською мовою в туристичних автобусах озвучила відома українська радіоведуча і волонтер проекту "Guide UA" Соня Ситник. За її словами, на сьогодні ведуться переговори з багатьма іншими відомими людьми України, щоб вони озвучили переклади екскурсійних текстів у різних європейських країнах. На її думку, українським туристам за кордоном буде надзвичайно приємно почути "рідні і знайомі голоси", перебуваючи на екскурсіях далеко від рідної землі.

Проект "Guide UA" отримав інформаційну підтримку Міністерства інформполітики і МЗС.  Як зазначив на брифінгу заступник міністра інформполітики Артем Біденко, розуміючи важливість цього проекту для популяризації України в Європі, його відомство вже почало "рекламувати "Guide UA" на зустрічах з європейськими послами".  

"Для іноземних послів це стало цікавою інформацією, і вони готові працювати з локальними туристичними організаціями, щоб допомогти нам", - сказав Біденко.

Єдиною проблемою в реалізації проекту, за словами учасників "Guide UA", є лише відсутність коштів для програмування аудіо-гідів, друку екскурсійних карток українською мовою і розміщення української символіки, адже цей проект є повністю волонтерським. Тому учасники проекту звертаються до зацікавлених бізнес-структур по допомогу в поширенні інформації про україномовні тури і долученні до реалізації роекту.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-