Стан енергосистеми України після п'ятої масованої ракетно-дронової атаки росіян

Стан енергосистеми України після п'ятої масованої ракетно-дронової атаки росіян

Укрінформ
10 травня, 13:30 -  брифінг на тему: "Стан енергосистеми України після п'ятої масованої ракетно-дронової атаки росіян".

Організатори: Медіацентр Україна-Укрінформ.

Спікер: Володимир Кудрицький - голова правління НЕК «Укренерго».

Теми до обговорення:

  • Ситуація на сьогодні.
  • Які обсяги фінансової та технічної допомоги вдалось залучити «Укренерго» для відновлення.
  • Загальні фінансові показники оператора енергосистеми за 2023 рік.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на ютуб-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

Укренерго торік отримало близько 400 млн грн прибутку

За підсумками 2023 року НЕК "Укренерго" отримала близько 400 млн грн прибутку, дохід компанії становив 83 млрд грн.

Про це повідомив голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький під час пресконференції у Медіацентрі Україна-Укрінформ.

"Основні параметри 2023 року для нас такі: ми отримали дохід у розмірі 83 млрд грн, прибуток при цьому становив близько 400 млн грн на противагу збитку у 2022 році", - сказав Кудрицький.

Він повідомив, що торік Укренерго погасило 25 млрд грн боргів перед учасниками ринку електроенергії. Зокрема, погашено 9,5 млрд грн боргів на ринку допоміжних послуг та 1,3 млрд грн заборгованості за обмеження роботи станцій на відновлювальних джерелах.

Укренерго також зменшило заборгованість перед ДП "Гарантований покупець" за послугу з підтримки ВДЕ на 12,2 млрд грн.

За підсумками 2023 року вартість активів Укренерго зросла на 45 млрд грн.

Як повідомлялося, НЕК "Укренерго" у 2023 році сплатила до державного бюджету понад 2,2 млрд грн податків та зборів.

Укренерго закликає бізнес активніше імпортувати електроенергію

Промислові споживачі, які за рахунок імпортованої електроенергії покривають мінімум 30% свого споживання, не підпадають під графіки обмежень потужності.

Про це повідомив голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький під час пресконференції у Медіацентрі Україна-Укрінформ.

"Якщо підприємства, які підпадають під обмеження потужності, імпортують для себе електроенергію і покривають хоча би 30% свого споживання імпортом, то сьогоднішні правила гарантують їм невідключення", - сказав Кудрицький.

Він наголосив, що аварійна допомога, яку зараз залучає Укренерго для покриття дефіциту в енергосистемі, не є гарантованою.

"Тому хотів би скористатися нагодою і закликати підприємства подбати про покриття свого графіка споживання саме за рахунок імпорту", - сказав очільник Укренерго.

Він зазначив, що імпорт - це гарантоване, планове джерело постачання електроенергії в енергосистемі.

Як повідомлялося, через спричинений російськими обстрілами дефіцит в енергосистемі України та недостатність імпорту електрики НЕК "Укренерго" вимушена збільшити обсяг обмежень для промисловості.

Укренерго налагодило ритмічні поставки обладнання для ремонтів

За рахунок ритмічних поставок обладнання в Україну НЕК "Укренерго" створило резерв обладнання для ремонтів своїх підстанцій.

Про це повідомив голова правління компанії Володимир Кудрицький, відповідаючи на запитання Укрінформу під час пресконференції у Медіацентрі Україна-Укрінформ.

За його словами, під час опалювального сезону 2022/2023 компанія ремонтувала підстанції після атак лише за рахунок попередньо накопичених запасів обладнання. Однак уже у листопаді-грудні 2022 року Укренерго замовило рекордну кількість автотрансформаторів та іншого устаткування.

"У нас створився рухомий склад, коли щомісяця певна кількість обладнання надходить до країни. За рахунок цього у нас є резерв і ми відчуваємо себе досить впевнено", - сказав Кудрицький.

Він зауважив, що ритмічні поставки обладнання розпочалися в середині 2023 року. За рахунок сформованого резерву Укренерго зараз може оперативно усувати наслідки російських атак на свою інфраструктуру.

"Ми продовжуємо замовляти нове обладнання, і ми будемо це робити, поки зберігається ризик ворожих обстрілів наших підстанцій", - додав Кудрицький.

Як повідомлялося, Кредитна установа для відбудови (KfW) надає НЕК "Укренерго" грант на 45 млн євро для підвищення ефективності системи передачі електроенергії.

Відео: 

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-