Захист кіберпростору: які рішення та розробки вже працюють в Україні

Захист кіберпростору: які рішення та розробки вже працюють в Україні

Укрінформ
10 травня, 12:00 - презентація на тему: «Захист кіберпростору: які рішення та розробки вже працюють в Україні. Яких заходів ще потрібно вжити, аби протидіяти Росії?»

Організатори: Медіацентр Україна-Укрінформ.

Спікери: Богдан Соломикін - аналітик ГО «Аналітичний центр Інформаційних ресурсів»; Олександр Олешко -  аналітик ГО «Аналітичний центр Інформаційних ресурсів».

Чому це цікаво?

У ході заходу представники ГО «Аналітичний центр інформаційних ресурсів» презентують низку розробок, які вже стоять на захисті кіберпростору країни. Зокрема, програмне забезпечення, яке дозволяє військовим отримувати дані з російських гаджетів. Також вони представлять застосунок, який має змогу контролювати, які саме дані «віддаються» таким месенджерам, як Telegram.

Довідково. Основна мета діяльності ГО «Аналітичний центр інформаційних ресурсів» — боротьба з  дезінформацією і аналіз загроз, що пов’язані з використанням соціальних мереж користувачами, шифрування та програмного захисту від хакерських атак чи отримання особистих даних користувача. Представники ГО позиціонують свою організацію як своєрідний RND центр для аналітики та кібероперацій і організацію безпекових рішень для користувачів.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на ютуб-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTVа також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/aboutна фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Фахівці розробляють сервіс мінімізації ризиків користування Телеграмом - кібераналітик

З-поміж популярних месенджерів найбільші ризики для конфіденційності користувачів існують у Телеграмі, тому розробляється спеціальний сервіс для мінімізації небезпеки.

Про це розповів аналітик ГО «Аналітичний центр Інформаційних ресурсів» Богдан Соломикін під час презентації в Укрінформі «Захист кіберпростору: які рішення та розробки вже працюють в Україні. Яких заходів ще потрібно вжити, аби протидіяти Росії?».

За словами експерта, все, що потрапляє в інтернет, може з’явитись у відкритому доступі, і найбільш уразливим у цьому сенсі є Телеграм.

“Саме в Телеграмі ми вбачаємо найбільшу небезпеку серед популярних месенджерів. Ми бачимо там багато вразливостей, і багато з них ніколи не зникнуть, бо вони є частиною екосистеми. Тобто, вони використовуються для цілком легального функціоналу, але його можна використати не тільки у звичайних цілях. І наш ворог цим теж дуже добре користується”, - зазначив Соломикін.

Тож Аналітичний центр інформаційних ресурсів розробляє сервіс, який мінімізує ризики користування Телеграмом.

“Сервіс дозволяє перевірити налаштування приватності свого Телеграму, дає рекомендації, як налаштувати Телеграм, щоб мінімізувати ризик втратити свої дані. У цьому застосунку на даний момент можна пройти один етап, а їх там буде декілька. Перший етап стосується перевірки налаштувань приватності. Тобто будь-яка інформація, можливість відправити вам повідомлення з незнайомого номера, можливості додати вас в групу або отримати ваш телефон — може бути використано проти вас”, - розповів Соломикін.

Він додав, що буде доступний і другий етап цієї перевірки, який стосуватиметься не тільки Телеграму, а витоку персональних даних узагалі.

За його словами, часткого цю розробку вже використовують українські військові.

“Частину цього сервісу вже використовують наші Сили оборони, але ми хочемо відкрити його для цивільних, щоб показати, як можна цілком легально у відкритому доступі отримати інформацію - імена, адреси, пошта, історію ваших замовлень, банківські дані, кредитну історію. Все це може бути доступно в інтернеті, й насправді там цього дуже багато. Люди не розуміють, наскільки все погано з цим. Найближчим часом ми презентуємо такий сервіс і пропагуватимемо його для використання”, - сказав Соломикін.

ГО «Аналітичний центр інформаційних ресурсів» має низку розробок, які вже застосовуються для захисту кіберпростору України. Зокрема, програмне забезпечення, яке дозволяє військовим отримувати дані з російських гаджетів. Представники ГО позиціонують свою організацію як своєрідний RND-центр для аналітики та кібероперацій і організацію безпекових рішень для користувачів.

Як повідомлялося, очільник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов заявив, що закриття (або блокування) анонімних Телеграм-каналів тимчасово може стати вирішенням питання з цією соцмережею.

Експерти з кібербезпеки не радять військовим використовувати Телеграм.

Відео: 

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-