Спецоперація «Прапор»

Спецоперація «Прапор»

Укрінформ
10 травня, 12:00 - брифінг Головного управління розвідки Міністерства оборони України щодо спецоперації «Прапор».

Організатор: Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

Учасники: Андрій Юсов - представник Головного управління розвідки Міністерства оборони; позивний Чопа  - військовослужбовець ДШВ ЗСУ; Дмитро - військовослужбовець збройних сил РФ, який перейшов на бік України завдяки проєкту «Хочу жить».

Довідково. Основна частина спецоперації «Прапор» проходила у 2023 році та закінчилась успішним виведенням на підконтрольні Україні території двох військовослужбовців ДШВ, які отримали важкі поранення в боях на Луганщині та майже 1,5 року перебували на нелегальному становищі в тилу ворога.

Завдяки підтримці місцевого населення, що забезпечило десантникам прихисток у власних оселях, медичну допомогу, їжу та зв'язок, Захисники України змогли відновити свої сили для подальшого переходу через лінію фронту.

Десантники від самого початку перебували на зв’язку з Силами оборони України та передавали координати місць розташування противника на окупованих територіях та важливу інформацію, що дозволила не тільки знищити значні сили окупантів, а й врятувати життя українським воїнам, які в цей час вели бойові дії на сході України.

Після часткового відновлення десантників від отриманих поранень, було прийнято рішення провести спеціальну операцію по порятунку та евакуації. В підготовці та проведенні спецоперації брали участь спецпризначенні ГУР МО, спецпідрозділ ВМС "Ангели" та Командування Десантно-штурмових військ ЗСУ.

Унікальною особливістю спецоперації стало те, що в її реалізації брав безпосередню участь громадянин РФ, військовослужбовець збройних сил РФ Дмитро. Будучи мобілізованим в армію Росії, Дмитро не бажав воювати проти України та українського народу. Тому він звернувся в проєкт Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими «Хочу жить», що створений для добровільної здачі в полон військовослужбовців ЗС РФ.

Оперативниками ГУР МО, що займаються виведенням через лінію фронту росіян, які звертаються в проєкт «Хочу жить», було прийнято рішення залучити Дмитра до спецоперації з евакуації десантників. Було виготовлено фальшиві документи для десантників, що були доставлені Дмитру з території Росії; підготовлено маршрут пересування та паролі для проходження блок постів. Дмитро дістав для десантників російську форму та спорядження, а також автомобіль, на якому вони пересувались тимчасово окупованими територіями.

Операція з евакуації завершилась успіхом, військовослужбовці ДШВ та Дмитро вийшли на позиції українських військ. Через декілька місяців після цього, оперативниками ГУР МО було проведено спецоперацію з евакуації сім’ї Дмитра з території Росії. Зараз вони всі перебувають у безпеці.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Завдяки успішній операції “Прапор” російський військовий вивів із окупованої території двох українських військовослужбовців - ГУР

Завдяки успішній операції ГУР спільно з МВС під назвою “Прапор” російський військовий вивів із окупованої території двох українських військовослужбовців десантно-штурмових військ.

Про це повідомив на пресконференції в Укрінформі представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов.

“У вересні минулого року відбулась операція “Прапор”, завдяки якій успішно вдалось вивезти з окупованих територій двох поранених військовослужбовців десантно-штурмових військ України. Тоді це було лише сухе повідомлення. Насправді мова йшла про спецоперацію “Прапор”, яку ми сьогодні можемо оприлюднити і оголосити успішною. Тривала вона понад 8 місяців і закінчилась лише після того, коли всі, хто допомагав у реалізації цієї успішної операції, опинились у безпеці”, - поінформував Юсов.

Він уточнив, що лише після того, як родина колишнього російського військовослужбовця Дмитра, який скористався програмою “Хочу жить”, була доправлена у безпечне місце, інформація може бути оприлюднена.

Юсов розповів, що Дмитро звернувся до проєкту “Хочу жить”, і після цього об’єднались дві операції: операція з переходу і виведення його через лінію фронту і операція з порятунку українських військовослужбовців, які поранені опинились на окупованій території Луганщини.

“Це складна багаторівнева операція, що заслуговує на те, що свого часу про неї точно будуть писати книги і знімати фільми”, - сказав Юсов.

За його словами, Дмитро вийшов сам і вивів із собою двох українських військовослужбовців, які знаходились на окупованих територіях рік і 7 місяців.

Під час реалізації цієї операції відбувалось і виготовлення документів прикриття для всіх діючих осіб, і перетин 18 російських блокпостів Дмитром і нашими військовослужбовцями у формі армії загарбника.

Сьогодні хлопці “Чопа” і “Малий” служать у десантно-штурмових військах. Дмитро - у легіоні "Свобода Росії”.

Хлопці, перебуваючи на окупованій території, продовжували бути на зв'язку зі своїм командуванням і надавати важливу інформацію, яка допомагала нищити ворога.

Колишній російський військовослужбовець Дмитро повідомив, що він із самого початку розумів, що воювати не хоче, і шукав можливість здатися. На фронті він провів три місяці, перебуваючи в бригаді “Шторм”, і там займався забезпеченням. У нього була можливість зрозуміти, де знаходяться блокпости і яким чином вони працюють. Операція була складною, зокрема через те, що наші хлопці погано розмовляли російською, а вивозити їх треба було через 18 блокпостів.

Дмитро зауважив, що останній блокпост вони “пройшли з лопатами без зброї”, занурились у ліс і вийшли на потрібну ділянку.

Де знаходились українські військові більше року, не повідомлялось із огляду безпеки місцевих мешканців, які їм допомагали.

Як повідомляв Укрінформ, проєктом “Хочу жить” уже успішно скористалися понад 260 російських військовослужбовців різних звань.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-