Шольц, Макрон і Туск зустрінуться у Берліні, щоб усунути розбіжності щодо України - ЗМІ

Шольц, Макрон і Туск зустрінуться у Берліні, щоб усунути розбіжності щодо України - ЗМІ

Укрінформ
Президент Франції Еммануель Макрон у п'ятницю, 15 березня, зустрінеться у Берліні з канцлером Німеччини Олафом Шольцом у спробі знизити напруженість навколо України. До них приєднається прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск.

Про це повідомляє Politico із посиланням на високопоставлених німецьких та французьких чиновників, передає Укрінформ.

Очікується, що Макрон прибуде на зустріч із Шольцом близько полудня для двосторонньої розмови. Після зустрічі Макрона і Шольца відбудеться тристороння дискусія із Туском.

За словами німецького чиновника, це ознаменує першу зустріч у рамках "Веймарського трикутника", формату діалогу між трьома країнами, відтоді як Туск знову став прем'єр-міністром Польщі.

За задумом лідерів, зустріч має стати демонстрацією єдності після напруженого періоду, коли розбіжності щодо України перейшли у відкриту ворожнечу, пише видання.

Напруженість почала наростати наприкінці лютого, коли Макрон відмовився виключити можливість відправлення західних військ в Україну, пообіцявши зробити «все, що потрібно, щоб Росія не змогла виграти цю війну». Більш обережний Шольц відповів відмовою, виключивши можливість використання сухопутних військ європейських країн.

Читайте також: Слова Макрона мали посіяти непевність у дії Путіна - Сікорський

Своєю чергою глава польського уряду Дональд Туск, анонсуючи незаплановану раніше зустріч лідерів "Веймарського трикутника" підкреслив, що німецький і французький лідери чекають на його інформацію з переговорів у Вашингтоні.

Туск наголосив, що зараз усе частіше погляди буде спрямовано на Париж, Берлін і Варшаву.

“На мою думку, ці три столиці зараз мають завдання та силу мобілізувати всю Європу”,- наголосив польський прем’єр.

За його словами, зараз в Європі існують два формати міжнародної співпраці, які важливі для Польщі і її безпеки: "Веймарський трикутник" і так звана Північна група, яка включає країни Балтії, а також Норвегію і Велику Британію. Водночас він підкреслив, що тон європейській співпраці надають саме Варшава, Париж і Берлін.

“Я думаю, що ми на правильному шляху, щоб відновити "Веймарський трикутник", щоб він мав реальний вплив на всі європейські рішення”, - констатував Туск.

Читайте також: Шольц знову заявив, що не погодиться передати ракети Taurus Україні

Він також зауважив, що багато європейських країн пройшли “революційні зміни” у контексті підтримки України. Тут він звернув увагу особливо на Німеччину, де “дві найбільші партії суперничають, хто з них є більш проукраїнським”.

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок ввечері Національна асамблея підтримала угоду про безпеку, укладену між Україною та Францією в лютому.

Президент Франції Еммануель Макрон та Президент України Володимир Зеленський під час телефонної розмови в неділю, 10 березня, домовились зустрітись в Україні найближчими тижнями.

Фото: EPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-