Україна є абсолютним пріоритетом для ЄС: Мішель підбив підсумки саміту в Брюсселі

Україна є абсолютним пріоритетом для ЄС: Мішель підбив підсумки саміту в Брюсселі

Укрінформ
Європейська Рада, спеціальна зустріч якої відбулася сьогодні у Брюсселі, надіслала дуже потужний сигнал підтримки народу України, продемонструвала єдність Євросоюзу для європейських громадян та дала зрозуміти кремлівському керівництву, що Європа не дозволила себе залякати.

Про це сьогодні у Брюсселі під час пресконференції за підсумками спеціальної Європейської Ради заявив президент Євроради Шарль Мішель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Під час минулої Європейської Ради ми прийняли рішення розпочати переговори про членство з Україною і Молдовою. Сьогодні ми зробили ще один крок вперед, та досягли політичного рішення всіх 27 країн-членів, яке дозволить нам мобілізувати додаткові 50 мільярдів євро для Українського фонду», - зауважив Мішель.

«Це рішення надсилає дуже чітке послання для українців щодо нашої рішучості у підтримці України, її свободи й майбутнього. Це також послання єдності та лідерства для нашого європейського населення. Це свідчить також, що ми не були залякані Росією, яка порушує міжнародне право. Це також послання для Сполучених Штатів та для решти світу щодо підтримки України та її територіальної цілісності», - додав президент Євроради.

Він підкреслив, що Україна є «абсолютним пріоритетом» для Євросоюзу, і нас, і буде залишатися таким пріоритетом у майбутньому.

Читайте також: Єврорада оприлюднила висновки щодо бюджету ЄС та Українського фонду

Він зауважив, що лідери країн ЄС обговорили сьогодні також шляхи для збільшення військової допомоги для України, зокрема, з використанням можливостей Європейського фонду миру, та доручили міністрам оборони доопрацювати пропозицію, щоб прискорити доставку в Україну озброєння, боєприпасів та військового обладнання, яких вона потребує для захисту держави.

«Ми вітали політичну угоду з використання доходів від заморожених російських активів для допомоги Україні. Ми будемо продовжувати працювати у цьому напрямі. Ми також обговорили, як вирішувати проблему обминання санкцій, зробити все можливе, щоб скоротити кількість спроб уникати обмежувальних заходів, що спрямовані проти Росії та проти Кремля», - сказав президент Європейської Ради.

Зі свого боку президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн наголосила на тому, що лідери країн ЄС ще раз підтвердили сьогодні непохитну підтримку для України.

«Сьогодні, дійсно, дуже особливий день. Європейська рада підтвердила непохитність зобов’язання стояти поряд з Україною. Ми всі знаємо, що Україна сьогодні б’ється за нас. Тож ми будемо підтримувати їх (українців) необхідним фінансуванням, та будемо надавати їм у цьому дуже необхідну передбачуваність, на яку вони заслуговують. Я думаю, що ці 50 мільярдів євро на чотири роки також надсилають дуже потужний сигнал для Путіна, перед другою річницею його жорстокого вторгнення (в Україну - ред.)", - зазначила президент Європейської комісії.

Читайте також: ЄС зберігає гнучкість у використанні €50 мільярдів допомоги для України - фон дер Ляєн

Як вже повідомлялося, сьогодні у Брюсселі відбулася спеціальна зустріч Європейської Ради, яка щойно завершилася. Лідери країн ЄС розглянули пропозиції з внесення уточнень до багаторічного бюджету ЄС на 2024-2027 роки та обговорили продовження фінансової та військової допомоги для України.

Глави держав та урядів всіх 27 країн ЄС ухвалили рішення щодо створення в рамках багаторічного бюджету ЄС так званого Українського фонду в розмірі 50 мільярдів євро, які будуть спрямовані на негайну фінансову підтримку дієздатності Української держави та на відновлення та відбудову країни протягом наступних чотирьох років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-