Україну точно запросять у НАТО, бо державам-членам Альянсу це вигідно — Резніков

Україну точно запросять у НАТО, бо державам-членам Альянсу це вигідно — Резніков

Ексклюзив
Укрінформ
Україну точно запросять до складу Північноатлантичного Альянсу, бо державам-членам НАТО це вигідно.

Таку думку міністр оборони Олексій Резніков висловив у інтерв’ю Укрінформу.

«Нас точно запросять в НАТО, бо це буде їм вигідно. Але це відбудеться після нашої перемоги. Тоді буде політичне голосування, бо це буде політичне рішення, а не юридичне, тому що де-факто ми вже - країна НАТО за всіма показниками”, - зазначив Резніков.

Він висловив сподівання, що запрошення України до НАТО відбудеться на наступному саміті Північноатлантичного Альянсу, зокрема через певний символізм. Міністр оборони назвав два символи. Перший - під час наступного саміту НАТО буде 75 років заснування Альянсу. «НАТО засновувалося за ініціативою Сполучених Штатів, це Вашингтонська угода і наступний саміт буде у Вашингтоні. Чому було б символічно саме у Вашингтоні на 75 років НАТО запросити Україну? Найсильніша армія з точки зору досвіду, втрат, моралі, сміливості», - аргументував Резніков.

Читайте також: День війни коштує Україні $100 мільйонів - Резніков

Водночас він додав: «І другий символ. З урахуванням долучення Швеції скоро в НАТО буде 32 країни - уже є 31 і буде ще. Наступного року виповнюється 33 роки незалежності України і Україна має стати 33-м членом НАТО, це логічно».

Як повідомляв Укрінформ, 30 вересня 2022 року Президент Володимир Зеленський, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук та Прем'єр-міністр Денис Шмигаль підписали заявку України на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку. У липні 2023 року в литовському Вільнюсі відбувся саміт Північноатлантичного Альянсу, під час якого лідери країн НАТО оприлюднили підсумкове комюніке, в якому зазначається, що майбутнє України – в НАТО, і держава отримає запрошення до вступу, коли всі країни-члени з цим погодяться, а також будуть виконані відповідні умови.

На саміті НАТО у Вільнюсі також було оголошено про створення Ради Україна-НАТО, скасовано План дій щодо членства в Альянсі. Окрім того, лідери країн «Групи семи» (G7) погодили на полях саміту НАТО у Вільнюсі «Спільну декларацію про підтримку України».

Читайте також: Резніков пояснив, чому не коментує багатьох питань: Війна не закінчилася

Наступний саміт Організації Північноатлантичного договору відбудеться у 2024 році у Вашингтоні.

3 вересня Президент Володимир Зеленський заявив, що впродовж тижня запропонує парламенту звільнити Олексія Резнікова з посади міністра оборони і призначити на відповідну посаду чинного голову Фонду державного майна Рустема Умєрова. 4 вересня Резніков повідомив, що подав до Верховної Ради заяву про відставку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-