Резніков пояснив, чому не коментує багатьох питань: Війна не закінчилася

Резніков пояснив, чому не коментує багатьох питань: Війна не закінчилася

Ексклюзив
Укрінформ
Міністр оборони України Олексій Резніков пояснив, чому влада не коментує низку оборонних питань.

Про це він розповів у інтерв’ю Укрінформу.

“А війна що - закінчилася? Ні. Мені здається, що у нас багато співгромадян вступили в політичну партію, яка називається “Завершена війна”. Все, війни немає, ворога під стінами немає, ну, звикли до нічних обстрілів ракетами і “шахедами” - нехай ППО відбивається…”, - зазначив Резніков.

Водночас міністр оборони України додав: “А тепер про претензії: мало виступаєте, мало пояснюєте, непрозорі якісь речі і таке інше. Народ, війна не закінчилася, ворог тут! І його диверсанти тут, його шпигуни або агенти впливу - вони всі тут і дивляться, і читають”.

Він наголосив, що влада не може перейти в режим мирного часу, адже війна триває.

Читайте також: Без масової видачі зброї на початку війни Україна втратила б Київ, Миколаїв, Одесу - Резніков

За словами міністра, претензії до влади - в українському гені, але цей суспільний договір треба змінювати. Якщо цього не зробити, після перемоги буде важко відбудовувати Україну.

“Щодо претензій до влади. Це національні традиції, це в українському гені - мати претензії до влади. І війна почалася у 2014 році, але більшість українців звикли жити в парадигмі, що у них цієї війни немає. Типу, там хтось воює на сході України, а я собі живу мирним часом, пляжі, відпочинок і таке інше. Вибачте, тоді питання: а що, війни не було з 14-го року? Не було окупації земель, тимчасово переміщених осіб, не було лінії розмежування, не гинули наші хлопці і дівчата, не отримували поранень? Було. Вісім років”, - зазначив він.

Резніков підкреслив, що дві каденції влади намагалися знайти рішення без повномасштабної війни, зокрема, у межах Мінських угод, Нормандських перемовин. За його словами, рішення не вдалося знайти, тому що росіяни насправді не хотіли виходити з окупованих територій України.

Читайте також: Восени буде бум виробництва українських дронів - міністр оборони

Урядовець висловив думку, що українці історично не люблять владу, тому що Україна останні 400 років переважно перебувала в режимі колонії, а влада постійно була ворожою - російська імперія, радянська імперія, на деяких територіях Австро-Угорщина, Польща, Німеччина. “Тому на генному рівні в українців: той, хто влада – він ворог, бо він чужинець для мене. Я йому плачу данину, я від нього потерпаю. Тому навіть, коли ми стали незалежною Україною і стали 30 років розвиватися і ставати країною, нацією, народом, ми продовжили - “влада це погано”. А також уявлення: якщо йде у владу, то зловживає. Цього теж у нас багато”, - додав Резніков.

Він наголосив на необхідності змінювати цей суспільний договір. На його переконання, якщо цього не станеться, після перемоги буде важко відбудовувати Україну, бо буде ще більше претензій.

“Якщо ми будемо лише думати: “Влада погана”, то нічого не зміниться. Досить сидіти на дивані – тоді ти точно нічого не отримаєш. Хочеш щось змінювати – йди у владу, роби і бери на себе відповідальність. Претензії до влади – це нормально в демократичній країні, але, на мій погляд, треба бути більш об’єктивним”, - резюмував міністр оборони.

Читайте також: Україна планує до кінця року запровадити ще близько 200 стандартів НАТО

Як повідомлялося, Російська Федерація розпочала вторгнення в Україну в 2014 році. У перші місяці збройної агресії Росія окупувала Крим, частини Донецької і Луганської областей включно з обласними центрами. З 14 квітня 2014 року по 30 квітня 2018 року на сході України тривала Антитерористична операція (АТО), із 30 квітня 2018 року по 24 лютого 2022 року - Операція Об’єднаних сил (ООС).

24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-