Мін'юст направив до Росії запит про передачу Карпюка

Мін'юст направив до Росії запит про передачу Карпюка

Укрінформ
Міністерство юстиції направило до Росії запит на передачу Україні незаконно ув'язненого в РФ українця Миколи Карпюка.

Про це написав у Facebook заступник міністра юстиції Сергій Петухов.

"Відправляємо до Росії запит про передачу Миколи Карпюка. Із заявою звернувся його брат, Валентин Карпюк", - зазначив Петухов.

Як повідомляв Укрінформ, 26 травня Верховний суд Чечні виніс вирок громадянам України Миколі Карпюку і Станіславу Клиху, визнавши їх винними в участі в бойових діях на боці чеченських сепаратистів у 1990-х роках. Зокрема, Карпюк отримав 22,5 роки колонії, Клих - 20 років колонії.

19 травня у Верховному суді Чечні колегія присяжних визнала українців винними в участі у бойових діях проти російських урядових військ під час Чеченської війни взимку 1994-1995 років у складі підрозділу «Вікінг», загибелі і пораненні кількох десятків російських солдатів.

Серед потерпілих у справі - родичі 30 загиблих російських військових і півтора десятки тих, хто був тоді поранений. Ніхто з них не бачив Карпюка і Клиха в Грозному особисто, звинувачення грунтується на свідченнях лише одного свідка - засудженого на 24 роки Олександра Малофеєва, який стверджує, що сам воював у Чечні в обох війнах.

Захист Карпюка і Клиха наполягав на знятті звинувачень у зв'язку із закінченням терміну давності по всіх інкримінованих статтях і закликав припинити переслідування українців.

Карпюк і Клих заперечують свою вину і заявляють, що були незаконно затримані, а свідчення і зізнання були отримані російським слідством під тортурами.

У лютому в Росії правозахисний центр «Меморіал» визнав Миколу Карпюка і Станіслава Клиха політичними в'язнями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-