Україна готова обміняти важкохворих полонених за формулою

Україна готова обміняти важкохворих полонених за формулою "один до двох"

Укрінформ
Українська сторона шукає всі можливі політико-дипломатичні і правові механізми задля звільнення Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Миколи Карпюка, Станіслава Клиха, Олексія Чирнія та інших політв'язнів у Росії.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написала заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко.

"За дорученням президента, після успішної операції по звільненню українців Ю. Солошенка та Г. Афанасьєва, шукаємо всі можливі політико-дипломатичні і правові механізми задля звільнення О. Сенцова, О. Кольченка, Карпюка, Клиха, Чирнія, інших. До речі, вчора я поспілкувалася з родичами деяких наших політв'язнів, що залишаються в РФ, і до яких не допускають консулів", - зазначила Геращенко.

Вона наголосила, що Україна докладає всіх зусиль для того, аби найближчим часом дипломати зустрілися з політв'язнями - Президент дав всі відповідні доручення МЗС вимагати допуску.

Особливої уваги українська сторона на гуманітарній підгрупі приділила звільненню важкохворих українців в ОРДЛО.

"По - перше, бойовики продовжують приховувати інформацію про кількість і місце утримання заручників. Наприклад, кілька місяців ми не могли добитися відповіді, де утримують важкопораненого В. Жемчугова, в якого ампутовані кінцівки, вибиті очі. І ось сьогодні так звані представники ОРЛО визнали, що ця важкохвора людина утримується в СІЗО, і до нього не пускають адвокатів "за станом здоров'я". Хіба це не тортури?! Ми висловили вимогу негайного звільнення Жемчугова і передали наші пропозиції щодо цього учасникам гуманітарної групи - ОБСЄ і РФ, які мають задіяти всі свої можливості, аби розблокувати процес звільнення", - зазначила Геращенко.

Вона зауважила, що раніше українська сторона ще раз надала пропозиції щодо звільнення 25 важкохворих українців, яких утримують в ОРДЛО, "і висловила готовність передати 50 громадян, аби тільки розблокувати питання заручників".

Геращенко зазначила, що у відповідь українська сторона почула, що представника ООН Юрія Супруна засудили за військові злочини (питання, яким псевдосудом, залишається риторичним), а історик Ігор Козловський - шпигун і виготовляв боєприпаси.

"Абсурдність цих заяв очевидна і тільки підкреслює, з ким вимушено маємо спілкуватися заради звільнення українців. Бойовики, як і раніше, вимагають амністії у формі ультиматуму. На ультиматуми Україна не піде. До компромісів заради заручників готові", - підкреслила Геращенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-