Додаткові 180 тисяч снарядів для ЗСУ забезпечать паритет на фронті - експерт

Додаткові 180 тисяч снарядів для ЗСУ забезпечать паритет на фронті - експерт

Укрінформ
Отримання Збройними силами України 180 тисяч снарядів у межах чеської ініціативи дасть змогу досягти паритету на полі бою.

Таку думку висловив військовий експерт Владислав Селезньов у ефірі Українського радіо, передає Укрінформ.

"180 тисяч боєприпасів — це приблизно 5 тисяч снарядів на добу, які можуть використовувати наші гармаші протягом 6 місяців. Це чимале посилення наших бойових можливостей, адже артилерійські боєприпаси, які ми отримуємо від наших західних партнерів, зокрема 155-го калібру, в кілька разів більш ефективні та влучні, ніж їх російські чи радянські аналоги. Тому це буде досить серйозне посилення", - зазначив Селезньов.

Він нагадав, що за оцінкою головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, на фронті на один український снаряд припадає шість російських. Тож якщо зараз ворог вистрілює по наших оборонцях приблизно 10-12 тисяч снарядів на добу, отримання ЗСУ можливості використовувати до п'яти тисяч снарядів на добу створить пропорцію: на один український снаряд - два російські.

"А це, з урахуванням якості та влучності західних артилерійських боєприпасів, створює щонайменше паритет на полі бою. А на деяких ділянках ми навіть будемо мати перевагу. Це приводить до того, що ворог не зможе так активно атакувати, використовуючи живу силу, бронетехніку, озброєння на тих чи інших ділянках фронту", - зауважив Селезньов.

Читайте також: Україна очікує, що ЄС відіграватиме роль лідера у глобальній безпеці - Президент

За його словами, українські військові зараз змушені досить раціонально використовувати артилерійські боєприпаси. "А це значить, що ворог, маючи тотальну артилерійську та повітряну перевагу, цим користується і намагається просуватися вперед", - наголосив він.

Експерт висловив думку, що Силам оборони потрібно поєднувати всі компоненти вогневого ураження: системи протиповітряної оборони, артилерію, дронові системи, щоб максимально ускладнити просування ворожої армії.

"А якщо ми це поєднаємо ще з надійними, розгалуженими мережами інженерно-фортифікаційних споруд, які зараз будуються на різних ділянках фронту, то ситуація буде абсолютно чітко стабілізована і повністю перебувати під контролем українського війська. А це значить, що ми отримаємо час для нарощування наших зусиль та поповнення наших запасів для того, щоб вже самим готуватися до майбутніх наступальних заходів", - сказав експерт.

Як повідомлялося, Чехія ініціювала закупівлю на гроші ЄС боєприпасів для України в третіх країнах. Йшлося про 800 тисяч боєприпасів, які були знайдені в різних частинах світу.

Радник з питань національної безпеки Чехії Томаш Пояр заявляв, що перші поставки боєприпасів, закуплених у межах чеської ініціативи, Україна має отримати не пізніше червня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-