путін може офіційно оголосити війну Україні 9 травня - західні посадовці

путін може офіційно оголосити війну Україні 9 травня - західні посадовці

Укрінформ
Президент рф путін 9 травня може офіційно оголосити війну Україні, що стане приводом для широкої мобілізації в росії, вважають західні посадовці.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє CNN.

Посадові особи на Заході зазначають, що путін може скористатися символічним значенням та пропагандистською цінністю Дня Перемоги й оголосить про воєнні здобутки у війні або принаймні про серйозну ескалацію воєнних дій, що не виключає одне одного.

За одним зі сценаріїв, путін офіційно оголосить війну Україні.

Читайте також: У Києві не виключають нових авіаційних і ракетних ударів

Раніше міністр оборони Великої Британії Бен Воллес припускав, що путін закладає основи для того, щоб можна було сказати: «Тепер це війна проти нацистів, і мені потрібно більше людей, більше російського гарматного м'яса». Міністр зазначив, що не здивується, якщо путін у той травневий день оголосить загальну мобілізацію, хоча жодних даних щодо цього у Воллеса немає.

Серед інших сценарії – заяві про анексію територій Луганської та Донецької областей, спроба серйозного наступу на Одесу або оголошення про повний контроль над Маріуполем.

Читайте також: путін має намір на 9 травня оголосити загальну мобілізацію – Данілов

США мають «достовірні» розвідувальні дані про те, що росія намагатиметься анексувати Луганську та Донецьку області «десь у середині травня», заявив у понеділок посол США в ОБСЄ Майкл Карпентер. Є також ознаки того, що москва збирається проголосити та анексувати «народну республіку» в Херсонській області.

На думку речника Держдепартаменту Неда Прайса, є «вагомі підстави вважати, що росіяни докладуть усіх зусиль, аби використати» 9 травня у пропагандистських цілях.

«Ми бачимо, що росіяни справді подвоїли свої пропагандистські зусилля, напевно, щоб відвернути увагу від своїх тактичних та стратегічних провалів на полі бою в Україні», - сказав Прайс у понеділок на брифінгу в Держдепі.

Читайте також: Мобілізацію можуть продовжити після 24 травня – роз’яснення ЗСУ

За словами Прайса, «було б великою іронією, якби москва використала «День Перемоги» для оголошення війни, додав він. Пошук приводу для загальної мобілізації показав би всьому світові, «що їхні воєнні зусилля зазнали провалу і що вони застрягли у своїй воєнній кампанії та військових цілях».

Як раніше повідомляло агентство, з початку повномасштабної воєнної агресії російської редерації 24 лютого, рф вивезла з України, зокрема окупованих територій "днр" і "лнр", майже 1,1 млн осіб, серед них майже 200 тисяч дітей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-