У Казахстані ексміністра ув'язнили на 24 роки за вбивство дружини

У Казахстані ексміністра ув'язнили на 24 роки за вбивство дружини

Укрінформ
Суд в Астані засудив колишнього міністра національної економіки Казахстану Куандика Бішимбаєва до 24 років позбавлення волі за жорстоке вбивство дружини Салтанат Нукенової.

Про це повідомляє NUR.kz, передає Укрінформ. 

Другий фігурант - двоюрідний брат Бішимбаєва Бахитжан Байжанов - засуджений до 4 років ув'язнення за приховування злочину.

Відповідно до роз'яснень суду, вирок формувався з урахуванням низки обставин, що обтяжують кримінальну відповідальність. Зокрема, такими обставинами суд та присяжні визнали небезпечний рецидив злочинів, а також вчинення кримінального правопорушення у стані алкогольного сп'яніння, яке було доведено у ході судового розгляду.

Як повідомлялося, убивство Салтанат Нукенової сталося 9 листопада 2023 року в одному з ресторанів Астани. Бішимбаєв жорстоко побив жінку, від тілесних ушкоджень вона померла.

Читайте також: У Казахстані затримали ексглаву МВС у справі про протести в січні 2022 року

За словами свідків, Бішимбаєв і раніше регулярно бив дружину, а після її вбивства щё кілька годин продовжував вечеряти у ресторані і телефонувати знайомим.

12 листопада Бішимбаєва заарештували на два місяці. Під варту взяли також Бахитжана Байжанова, який був директором ресторану, де померла Нукенова.

Судовий розгляд справи тривав з 27 березня. Бішимбаєва звинувачували за двома статтями Кримінального кодексу - вбивство з особливою жорстокістю і катування. Сам ексміністр провини у вбивстві не визнав, навіть після того, як суддя виявила в його телефоні відеозаписи зі знущаннями з Нукенової. Його захист у судових дебатах наполягав на тому, що це було не вбивство з особливою жорстокістю, а заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, які спричинили смерть.

Читайте також: Генпрокуратура Казахстану розпочала перевірку щодо племінника Назарбаєва

Справа набула розголосу в Казахстані та за його межами. У квітні президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв підписав закон про криміналізацію домашнього насильства.

Бішимбаєв очолював міністерство економіки Казахстану протягом кількох місяців у 2016 році. У 2018 році він отримав десять років позбавлення волі за звинуваченням у корупції, проте вже через півтора року вийшов у межах УДЗ.

Фото: Верховний суд РК

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-