Протести у Тбілісі: 10 представників ЗМІ постраждали від дій спецназу

Протести у Тбілісі: 10 представників ЗМІ постраждали від дій спецназу

Укрінформ
Десять журналістів та операторів постраждали від дій спецназу під час висвітлення акцій проти грузинського закону про «іноагентів» у Тбілісі.

Про це повідомляє Эхо Кавказа з посиланням на неурядову організацію «Медіаомбудсмен», передає Укрінформ.

За даними організації, у період з 28 квітня по 1 травня спецназівці розпорошили перцевий балончик на оператора телекомпанії «Пірвелі» Ніко Кокая; перешкоджали діяльності журналістів інтернет-видання «Публіка» Лікі Закашвілі та Басті Мгалоблішвілі; перешкодили у здійсненні обов'язків журналістів та операторів телекомпанії «Пірвелі» Нанукі Каджая, Давида Берадзе, Георгія Шецірулі, Маріам Макасарашвілі та Діани Чиргадзе; побили журналіста інтернет-видання «Аі факти» («Ось, факт») Робі Зарідзе; напали на журналіста CNews Exclusive Гігу Гелхвіїдзе.

«Медіаомбудсмен» закликав Спеціальну слідчу службу взяти до уваги інтереси журналістів та операторів та провести оперативне розслідування.

Загалом у 2024 році організація повідомила до слідчого відомства про 14 випадків нападів на журналістів та операторів, які висвітлювали протести проти закону про «іноагентів».

Як пише Грузія Online, у зв'язку з фактами застосування надмірної сили щодо учасників акції перед парламентом Грузії 30 квітня та 1 травня Спеціальна слідча служба вже проводить розслідування можливого зловживання посадовими повноваженнями шляхом насильства, передбаченого 3 частиною 333 статті КК Грузії.

Зазначається, що Спеціальна слідча служба отримує повідомлення про факти, що відбулися по гарячій лінії, з ізоляторів тимчасового тримання та Апарату Народного захисника, проводить відповідне правове реагування, плануються та проводяться слідчі дії.

Наголошується, що громадськість буде проінформована про хід та результати розслідування.

Читайте також: Розгляд закону про «іноагентів»: у парламенті Грузії знову сталася бійка

Як повідомляв Укрінформ, 17 квітня парламент Грузії затвердив проєкт закону про «іноагентів» у першому читанні. Через повторне ініціювання законопроєкту на початку квітня цього року в Тбілісі проходять акції протесту. Критики вважають законопроєкт аналогом ухваленого у 2012 році в РФ законодавства про «іноземних агентів».

Напередодні законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу» винесли в другому читанні на розгляд парламенту Грузії.

Багатотисячні протести проти законопроєкту «Про прозорість зовнішнього впливу», розгляд якого ініціювала «Грузинська мрія», тривають уже кілька тижнів. В ніч на 1 травня у Тбілісі під час розгону мітингувальників поліцейські застосували спецзасоби, а також били їх. Зокрема серйозні травми отримали лідери опозиції.

Євросоюз, який у грудні надав Грузії статусу країни-кандидата в ЄС, заявив, що ухвалення закону несумісне з цінностями ЄС і зруйнує надії країни на членство в цьому об'єднанні.

МВС Грузії заявило, що минулої ночі у Тбілісі затримали 63 учасників акцій протесту проти розгляду у парламенті законопроєкту про «іноагентів».

Фото: NewsGeorgia

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-