У Молдові відбувся міжнародний саміт мерів

У Молдові відбувся міжнародний саміт мерів

Укрінформ
На п'ятому Міжнародному саміті мерів у Молдові 11 квітня зустрілися понад 400 міських голів та високоповажних представників з України, Молдови, Румунії, США, Швеції, Словаччини, Литви, Естонії, Італії, Великої Британії, Німеччини та інших країн.

Про це Укрінформу повідомили засновники саміту, американський фонд Western NIS Enterprise Fund.

Загалом у заході взяли участь 480 учасників, з-поміж яких - 60 українських мерів та голів громад.

Уперше за вісім років існування Міжнародний саміт мерів, заснований в Україні, відбувся за кордоном, у Молдові, за підтримки президентки країни Майї Санду.

“Європейська інтеграція - це єдиний шлях для забезпечення процвітання громад у Молдові, Україні та європейському регіоні. А робота над трансформацією країни має здійснюватися у співпраці з місцевими громадами”, - наголосила Санду у своїй промові на відкритті заходу.

Мери представили своїм міжнародним колегам проєкти, спрямовані на відбудову та сталий розвиток.

Міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич анонсував створення сайту з моніторингу міжнародної допомоги - систему прозорості та доброчесності, яка допоможе встановити довіру та відновити місто.

Мер румунського міста Орадеа Міхей Журку поділився досвідом залучення фінансування ЄС до побудови критичної міської інфраструктури, що в результаті допомогло залучити інвесторів, створити нові робочі місця та посилити економічний розвиток міста. За його словами, Україна та Молдова так само потребують європейського фінансування, аби надалі отримати ще більше ресурсів та можливостей.

“У сучасному глобальному світі мери - це не просто менеджери, яких тимчасово наймають для управління містами. Вони є агентами змін, амбасадорами та візіонерами, які працюють над створенням сталих, конкурентоспроможних та щасливих місць для життя. Це непросте завдання і для українських мерів воно стає ще складнішим в умовах війни”, - підсумувала засновниця Міжнародного саміту мерів та керівниця напрямку місцевого економічного розвитку у WNISEF Ірина Озимок.

Під час Саміту також було нагороджено 10 пар міст спеціальною відзнакою «Сила Партнерства» за їхні спільні проєкти у сфері гуманітарної допомоги, культурного обміну, освіти, інфраструктури тощо. Такою нагородою були відзначені партнерства наступних міст: Миколаїв (Україна) та Хелм (Польща), Вінниця (Україна) та Карлсруе (Німеччина), Хмельницький (Україна) та Шяуляй (Литва), Цеханув (Польща) та Чортків (Україна) і Караваджо (Італія), Копичинці (Україна) та Ліскерд (Великобританія) і Каварцере (Італія), Білогородка (Україна) та Тиреше (Швеція), Данчень (Молдова) і Філіпештій-де-Педуре (Румунія), Єдинці (Молдова) та Алба-Юлія (Румунія), Бечой (Молдова) та Орадея (Румунія), Сірець (Молдова) та Тулучешть (Румунія).

Окрім цього, Озимок анонсувала запуск дослідження «Полюси зростання» від Міжнародного саміту мерів, WNISEF, CIVITTA, та EasyBusiness. Дослідження покликано визначити ефективні інструменти економічного зростання для українських міст, пропозиції для кращого регіонального планування, враховуючи локальні особливості, а також підходи для швидкого розвитку депресивних регіонів України. Концепція «полюсів зростання» вперше була застосована у Франції як інструмент відбудови після Другої Світової війни, суть якого полягає у створенні умов для децентралізованого економічного розвитку та підтримки сильних регіонів, які можуть вести за собою слабші. Сьогодні ця концепція успішно застосовується у більше ніж 45 країнах світу.

Western NIS Enterprise Fund (WNISEF), що фінансується урядом США через USAID, є першим регіональним фондом прямих інвестицій в Україні та Молдові розміром 285 мільйонів доларів США, що інвестував понад 188 мільйонів доларів США у 136 компаній і допоміг залучити 2,4 мільярда доларів США в регіон за 29 років роботи.

Читайте також: USAID констатує зростання в Україні інтересу до культурних традицій

Як повідомляв Укрінформ, 28-29 жовтня 2023 року на Мальті відбувся третій саміт на рівні радників з зовнішньої політики та національної безпеки щодо Української формули миру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-