Експерт про візит Лаврова до Китаю: Росія хоче з’ясувати позицію КНР напередодні європейського турне Сі

Експерт про візит Лаврова до Китаю: Росія хоче з’ясувати позицію КНР напередодні європейського турне Сі

Укрінформ
Метою візиту глави МЗС Росії Сергія Лаврова до Китаю може бути прагнення з’ясувати напередодні європейського турне Сі Цзіньпіна, наскільки КНР готова враховувати європейські інтереси замість російських.

Таку думку висловив експерт Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак в інтерв’ю «Радіо NV», передає Укрінформ.

На думку експерта, під час зустрічі глави МЗС Росії і КНР може йтися і про надання зброї, але загалом візит має вирішити комплексні питання.

«Я думаю, це (візит Лаврова до КНР – ред.) напередодні великого європейського турне Сі Цзіньпіна, яке очікується», - сказав Їжак.

Він припустив, що Китаю в нинішній ситуації треба зрозуміти як Європа бачить закінчення російсько-української війни, оскільки бачення США вони «приблизно розуміють».

«Для Китаю дуже важливий європейський ринок, і європейці, в принципі, готові йти на певні поступки. В такій ситуації Росії треба зрозуміти, наскільки глибоко Китай може враховувати саме європейські, а не російські інтереси», - вважає експерт.

У цьому контексті він зауважив, що заяви російських посадовців про можливий напад на Казахстан після України є ще й формою тиску на Китай, мовляв, якщо китайці будуть сильно змінювати свою позицію у бік Європи, то Росія може створити проблеми КНР.

«Я думаю, так вони (росіяни – ред.) бачать ситуацію, що вони всім можуть створити проблеми. Зрештою, це веде до катастрофи, але поки що вони в цю гру грають», - констатував експерт.

Читайте також: Китай заперечує надання військової підтримки Росії

Як повідомлялося, очільник МЗС Росії Сергій Лавров під час візиту до Китаю 8 і 9 квітня зустрінеться зі своїм китайським колегою Ван Ї для обговорення двосторонньої співпраці та "гарячих тем", зокрема війни в Україні.

Видання Bloomberg із посиланням на джерела у Вашингтоні поінформувало, що Сполучені Штати попереджають союзників про посилення підтримки Росії з боку Китаю, зокрема шляхом надання даних геопросторової розвідки.

За даними ЗМІ, Китай надав Росії супутникові знімки для військових цілей, а також мікроелектроніку і верстати для танків.

Підтримка Китаю також включає оптичні прилади, паливо для ракет і посилення космічної співпраці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-