Теракт у «Крокусі». Намагання Кремля змінити умови війни?

Теракт у «Крокусі». Намагання Кремля змінити умови війни?

Укрінформ
Варто очікувати, що роспроп включить антиукраїнську істерію на повну потужність

Терористичний акт – стрілянина, підпал і вибухи, які сталися ввечері 22 березня в підмосковному Красногорську, у великій концертній залі “Крокус Сіті Холл”, – подія глобального масштабу і можливих величезних наслідків. В тому числі і для російсько-української війни.

Зараз усе питання тільки в тому, як і в яку сторону розверне цю історію російська пропаганда та на скільки відсотків використає те, що відбулося.

Фото: picture-alliance/dpa
Фото: picture-alliance/dpa

НЕДОРЕЧНІ ПАРАЛЕЛІ ТА ДОРЕЧНІ АСОЦІАЦІЇ

Те, як сталася НП та як вона розгорталася, викликає у пам’яті кілька різних подій. Наприклад, захоплення зали мюзиклу “Норд-Ост” у Москві в жовтні 2002 року. Або ж захоплення школи в Беслані 1 вересня 2004 року. Або протистояння та пожежу 2 травня 2014 року в одеському Облсовпрофі. В Європі та й у цілому на Заході також пригадають стрілянину на концертному майданчику Батаклан в Парижі (13 листопада 2015 року). Для цього є чинники.

Подібно до подій в “Норд-Ості” захоплювався московський концертний зал (формально “Крокус Сіті Холл” знаходиться в Підмосков’ї, але транспортно – це пряме продовження Москви, поруч із цим залом – станція московського метро Мякініно). Від початку були повідомлення, що серед жертв теракту є діти. Якщо їх буде багато (в Красногорську цими днями проходила дитяча першість зі спортивних танців), то прямою стане паралель із Бесланом. Багато людей загинули в пожежі, задихнулися. От вам за потреби (кремлівської) – аналогія з Одесою, з Україною. А на концертний Батаклан схоже те, що терористи не брали заручників, вимагаючи чогось, а просто вбивали їх…

Але це все, за великим рахунком хибні паралелі, які просуватиме та на яких будуватиме свою пропаганду злочинна російська влада.

Сутнісно точними тут будуть інші аналогії. По-перше, з підривом будинків у спальних районах Москви наприкінці 1999 року. Це тоді допомогло згуртувати російське населення навколо нового прем’єр-міністра Путіна та апріорі виправдати початок другої чеченської війни.

Не менш важливою є друга аналогія – з місяцем лютим 2022 року. Тоді США попереджали про наступ російської зграї у скорому часі. Називалося навіть точне число – 16 лютого. Того разу вторгнення не сталося. Проте пройшов тиждень плюс ще один день – і повномасштабна російська агресія почалася. Нині було щось подібне – ввечері 7 березня, напередодні довгого триденного вікенду Посольство Сполучених Штатів попередило про небезпеку, на яку можна наразитися в російській столиці: “Посольство відстежує повідомлення про плани екстремістів, що готуються атакувати великі скупчення людей у Москві, у тому числі концерти. Громадянам США рекомендується уникати натовпів у найближчі 48 годин”.

Зверніть увагу – тут навіть про концерт точно сказано. То що ж – 8-9 березня теракту не сталося. Проте пройшло рівно два тижні – і він відбувся, причому, саме на концерті, точніше, перед ним.

Фото: AA
Фото: AA

МОСКВА НЕ ДУЖЕ ХОЧЕ ЧУТИ, ЩО ЦЕ ЗРОБИВ ІДІЛ, КРАЩЕ Б… РДК!

Російська преса після подій у “Крокусі” спитала Посольство США про те попередження. Американці не стали розкривати подробиці, але зазначили, що політика країни полягає в тому, аби попереджати уряди третіх країн про наявність інформації щодо теракту, який може статися, щоб запобігти жертвам серед мирного населення.

Отже, російська влада про загрозу була попереджена на вищому рівні. Що ж сказав у відповідь Путін? Виступаючи на колегії ФСБ у вівторок, 19 березня, він недвозначно нагадав про ті попередження. Та в який спосіб? Назвав це “нещодавніми провокаційними заявами низки офіційних західних структур про можливість терактів у Росії”. “Все це нагадує відвертий шантаж та намір залякати, дестабілізувати наше суспільство”, – сказав, як відрізав, Путін.

Але ж напад стався. Тобто, тепер є два варіанти: або Путін та все його ФСБ проспали терористичну атаку. Або ж вони роблять вигляд, що проспали. Насправді ж, заплющували очі на його підготовку чи просто впряму організовували цей злочин проти власного народу (хіба путінським звикати до цього?).

В той час, як американські ЗМІ стверджують, що за атакою на «Крокус Сіті Холл» можуть стояти підрозділи ІДІЛ, російські медіа уперто (чи упорото?) намагаються тягнути стару антиукраїнську лінію. Знатний фейкомет НТВ у спеціальному випуску новин, присвяченому теракту в “Крокус Сіті Холлі”, показав брехливий відеоролик. У ньому секретар РНБО України Олексій Данилов нібито підтверджує причетність України до цього, кажучи: “Весело сьогодні у Москві, я вважаю, дуже весело. Хочеться вірити, що ми такі веселощі їм влаштовуватимемо частіше”. Насправді нічого подібного в свіжих ефірах Данілов не казав. Але фейк уже пішов активно гуляти російськими медіа.

Більш тонко працює “Комерсант”. “Деякі джерела “Ъ” пов'язують терористів із забороненою в Росії організацією “Російський добровольчий корпус”. <...> Вже вночі силовики почали отримувати орієнтування на розшук нападників. У них, за даними джерел “Ъ”, говорилося, що терористи — молоді люди, слов'яни, вони вищі за середній зріст, до 180 см, можливо, використовували накладні бороди та вуса”.

Оце справді ідеальний фейк – і не причепишся. “Деякі джерела пов'язують…”. Не всі, тільки “деякі”. А називати їх не зобов’язані!

Тобто російська преса та її гебешні куратори аж ніяк не хочуть сприймати інформацію про ІДІЛ, намагаючись і надалі вичавити з “української теми” якомога більше.

Фото: AA
Фото: AA

ЯК УСЕ ВДАЛО: І ЗЛОЧИНЦІ ВТЕКЛИ, І АҐАЛАРОВ – ДРУГ ТРАМПА

Що ще викликає сумніви в російських повідомленнях і версіях із самого початку. Стверджувалося, що співробітники спецслужб РФ перевіряють інформацію, ніби “чотирьом злочинцям вдалося втекти з місця злочину”. Уявіть собі, такий величезний теракт, стільки жертв… А силовики чесно зливають братньому Телеграм-каналу Baza, що, наробивши все це, злочинці легко втекли. Далі – більше. Те ж підтверджує пропагандистський гранд Росії РІА “Новості”: “Терористи, які брали участь у теракті в “Крокусі”, ймовірно, зникли на білому автомобілі Renault”. Плюс  фото машини.

Дивно це. Ми ж пам’ятаємо, як робилося і говорилося раніше: “Включений план “Перехоплення”. Пошук злодіїв продовжується”. А тепер – якась розписка в неспроможності. Або ж затягується час, щоби на наступному етапі сценарію показати в обгорілій автівці чергову “візитку Яроша”, тобто в даному випадку – “РДК”.

На одному з відео промайнув напис на “Крокусі”, що це концертний зал імені Мусліма Магомаєва. Співака, який колись був однією із самих символічних постатей багатонаціональної радянської естради. А тут незнамо хто вчинив замах на такий символ “радянського братерства”.

То хто ж, до речі, господар “Крокус Сіті Холла”? Ага, російський олігарх, мільярдер азербайджанського походження Араз Аґаларов. І це вже зовсім цікаво. Тому що саме цей інвестор, девелопер є чи не найбільш наближеною особою до Дональда Трампа з числа російських бізнесменів. Про це, зокрема, можна почитати в книжці Тімоті Снайдера ”Шлях до несвободи: Росія, Європа, Америка” (є український переклад), у розділах 3-му ”Інтеграція чи імперія (2013)” та 6-му “Рівність чи олігархія (2016)”.

Отже, кого би не оголосила Росія винуватцем теракту, ІДІЛ чи РДК, саме Аґаларов може щиро та душевно, коли треба, то і зі сльозою на очах розповісти про “жахливий злочин” колезі інвестору, який вдруге балотується в президенти США.

До того ж, такий теракт із такою кількістю жертв вже спричинив пом’якшення ставлення до Росії. Одна справа, коди вона вбиває мирних громадян навколо. Й інша – коли в неї вбили. Висловлювання співчуття, квіти до посольств, це вже є та ще буде. Демократичні суспільства такі відкриті та щиросердні…

Фото: AA
Фото: AA

НОВІ ЗАГРОЗИ, НА ЯКІ ЧЕКАЄМО ТА ЯКІ ВІДБИВАЄМО

На це, крім того, накладатимуться звинувачення на адресу України. Ми побачимо це вже дуже скоро.

От хто зазвичай повідомляє про скликання Радбезу ООН на прохання Росії? Ну звісно, Марія Захарова. Цього ж разу – не так, вона тільки сварилася на США та ООН за недостатньо жорстку реакцію. А от про те, що Росія у зв'язку з терактом у “Крокус Сіті Холлі” вимагатиме засідання Ради Безпеки ООН сказав… Не вгадаєте хто – так званий посол з особливих доручень щодо “злочинів київського режиму” МЗС РФ Родіон Мірошник. Фрік із фріковою посадою в країні-агресорі, такий собі виходець з маріонеткових утворень “Л/ДНР”. І це вже натяк на те, про що говоритимуть на Радбезі.

Якщо роспроп включить антиукраїнську істерію на повну потужність, то тепер можна буде очікувати чого завгодно – нової хвилі мобілізації (а з цим останнім часом намітилися проблеми), настирливих “вимог знизу” застосувати нарешті ядерну зброю проти непокірних сусідів, розбомбити всі ГЕС на Дніпрі тощо…

Варіант визнання винним ІДІЛ для Кремля дещо менш комфортний, але теж непоганий. Це дасть шанс на відновлення спілкування із Заходом, раз уже існує такий бридкий спільний ворог.

Тому – у підсумку – теракт у “Крокусі” є надзвичайно важливою історією для України. Жарти та глузування тут недоречні. Це – історія, яка загрожує нам ускладненнями. Тому тут потрібні повна концентрація, пильність і швидка та точна реакція.

Фото: AA
Фото: AA

РАНКОВИЙ ПОСТСКРИПТУМ. ТАДЖИЦЬКИЙ СЛІД, ЯКИЙ ВЕДЕ… В УКРАЇНУ

Зранку 23 березня Слідчий комітет Росії заявив про понад 90 загиблих та запевнив, що їх кількість ще зросте. Власне, це головне, що заявив СКР, підміняючи Міністерство охорони здоров’я. Станом на 12.00 кількість жертв теракту досягла 115 осіб - Слідком уточнив, що тіла були виявлені під час розбору завалів.

Основне ведення справи, звісно, покладене на ФСБ. Його директор Бортніков уже звітував Путіну про “затримання 11 чоловік, в тому числі всіх чотирьох підозрюваних”. Цікаве формулювання, дивність якого у викривленому мордорському світі його автори вже не розуміють: якщо підозрюваних лише четверо, то навіщо затримані ще семеро? Аби спитати, як пройти в бібліотеку?

Розвиток отримала тема “візиток Яроша” чи осучаснено – РДК. Зливний бачок гебістів депутат-журналіст Хінштейн уже розповів з фотками про затримання автівки із злочинцями, того самого Renault. А в ньому – паспорти громадян Таджикистану плюс пістолет Макарова та магазин до автомату Калашнікова (навіщо магазин без автомату – хіба що для речдоказів). Здається, весь цей “документальний детектив” із білою машиною був потрібен силовикам для привертання уваги до їх бурхливої діяльності постфактум, яка – хто б сумнівався – завершиться перемогою. Показовим є і місце затримання – село Хацунь Карачинського району Брянської області. Це за 150 км від українського кордону, Сумської області. Тобто зовсім близько – ерефівська Курська, де діють російські добровольці.

Отже, за бажання Кремль-ФСБ можуть легко об’єднати й ІДІЛ (про нього Москва поки що взагалі не говорить, тільки зливна інфа про таджицьке громадянство підозрюваних), і «український слід». А можуть і взагалі залишити тільки український. І поки що, схоже, домінує саме цей варіант. Зранку ФСБ уже заявило, що “після скоєння теракту злочинці мали намір перейти кордон РФ та України, мали відповідні контакти на українській стороні”.

При цьому сама ситуація: терористи успішно втекли, але потім когось десь знайшли, як і раніше, виглядає вкрай сумнівно. Хто тепер переконливо доведе, що це ті самі люди, які були в “Крокус Сіті Холлі”, а не спеціально підібрані. Наш досвід підказує, що майже завжди так: вірити ФСБ – себе не поважати.

Путін поки мовчить. Навіть побажання одужати пораненим казав не сам, а через “соціального” віцепрем’єра Тетяну Голикову. Варто зазначити, що спочатку була інформація, ніби Путін у зв’язку з масштабним терактом оперативно виступить зі зверненням до країни. Та потім сказали, що це були “передчасні повідомлення”. Отже, диктатор витримує паузу, формує концепцію подачі того, що сталося. Та головне – пакет нововведень, який оголосить у зв’язку із цим. (Наприклад, після Беслану він рішуче сказав, що настав час скасувати вибори губернаторів. Чому, як це пов’язане, не пояснив).

Але то були вегетаріанські часи. Тепер же, з путінської попередньої подачі, людожерські. І очікувати від нинішнього злочинця №1 чогось притомного важко.

Олег Кудрін, Рига

Перше фото: AA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-