Червоний «супервівторок» Америки

Червоний «супервівторок» Америки

Укрінформ
Нинішній етап перегонів у США вирішальний для республіканців і Трампа, який продовжує змінювати партійну ідеологію

Червоний – офіційний колір Республіканської партії США. Саме тієї партії, чия ідеологія в останні роки кардинально змістилася від консервативних цінностей Рональда Рейгана до популізму й ізоляціонізму Дональда Трампа. Голосування на праймеріз «супервівторка», які пройшли у США 5 березня, здебільшого стали визначальними саме для червоної, Республіканської партії, а також безпосередньо для перспектив подальшої кампанії Трампа. Адже йому доводиться одночасно брати участь у перегонах, а також мати справу із судовими процесами. Не останню роль у цьому відіграє Ніккі Гейлі, яка своїми невеликими, але все ж перемогами на праймеріз довела, що Трамп не є беззаперечним лідером для всіх республіканців. Тож, можливо, через це під час «тріумфальної» промови Трампа, коли стали відомі перші результати «супервівторка», він мав далеко не тріумфальний вигляд та здавався напруженим і збентеженим.

ОСОБЛИВІСТЬ НИНІШНІХ ПЕРЕГОНІВ

Так званий «супервівторок» вважається одним із визначальних моментів президентських перегонів. Адже 5 березня голосування пройшли одразу в 16-ти штатах та на Американській Самоа. Лише за один день була визначена одразу третина усіх делегатів від Республіканської та Демократичної партій, і значна більшість із них дісталася Байдену в Демократичній партії та Трампу – в Республіканській.

Зазвичай ті кандидати, які перемагають у «супервівторок», здобувають номінацію від своєї партії та можуть продовжувати президентські перегони далі. Однак нинішні вибори мають свою особливість, передусім для Дональда Трампа. Йдеться про можливість для нього опинитися за ґратами через кримінальні судові процеси прямо під час виборчої кампанії. І хоча за американським законодавством засуджений кандидат може брати участь у виборах, для Трампа такий розвиток подій означатиме гарантований провал. Адже приблизно половина республіканських виборців заявила в соцопитуваннях, що не голосуватиме за кандидата, засудженого через кримінальні злочини.

Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

КРИМІНАЛЬНІ ПРОЦЕСИ ТРАМПА

Крім адміністративних та цивільних справ проти Дональда Трампа в Сполучених Штатах тривають щонайменше чотири кримінальних процеси. Вони стосуються ролі експрезидента у штурмі Конгресу США 6 січня 2021 року; спроби Трампа змінити результати голосувань на президентських виборах у штаті Джорджія; неналежному поводженні із секретними документами, пов’язаними з нацбезпекою США; незаконної виплати винагороди порноакторці з фондів президентської кампанії в 2016 році. Причому, судові процеси проходять у різних місцях – в окрузі Колумбія, а також у штатах Джорджія, Флорида та Нью-Йорк, що одразу нівелює закиди Трампа про начебто переслідування його з боку федеральної влади, тобто адміністрації Байдена.

Першою в цій черзі розглядатиметься справа щодо незаконної виплати винагороди порнозірці за мовчання під час попередніх виборів. Судове засідання призначене на 25 березня в Нью-Йорку. Крім того, наразі відома дата судових слухань по справі, пов’язаній із секретними документами, – вони відбудуться 20 травня у Флориді. Очікується, що дати засідань по інших двох справах будуть оголошені пізніше.

Будь-яке розслідування загрожує колишньому президенту можливим ув’язненням, і це не може не бентежити його. Саме тому Дональд Трамп бачить участь у президентських виборах та бажане для нього повернення до Білого дому як можливість знову отримати імунітет від будь-яких судових переслідувань.

ВИБОРИ ЗАРАДИ ВИЖИВАННЯ

Іншими словами, йдеться про політичне і в певному сенсі фізичне виживання Дональда Трампа. На певному етапі це сформувало його агресивну електоральну стратегію, яку підтримала значна частина республіканських виборців.

Якщо пригадати історію бізнесу Дональда Трампа, там знайдеться чимало згадок про схеми, реалізовані ним на межі закону. Останнє з таких свідчень – рішення суду Нью-Йорка з нарахуванням йому понад $450 млн штрафу у справі про шахрайське завищення вартості бізнес-активів.

Схожі підходи колишній президент застосував і для того, щоби змінити ідеологію Республіканської партії зараз після того, як відчув, що може впливати на свідомість значної частини республіканського електорату, вигравши президентські вибори-2016. Схема була простою: завищити вартість своїх тепер уже політичних активів, щоби якомога дорожче продати їх під час виборів.

Відтоді, після його президентського терміну та кількох наступних років, Трампу вдалося посилити ядро своїх прихильників під егідою популістських гасел MAGA та перебудувати ідеологію Республіканської партії, фактично переписавши її порядок денний. Він докорінно змінив образ пересічного республіканця в Сполучених Штатах – від людини, готової вкладатися в підтримку глобального лідерства Америки, до індивідуаліста, чиї інтереси не поширюються далі власного паркану.

Фото: GETTY IMAGES
Фото: GETTY IMAGES

Тим не менше, для політичного реноме Трампа, так само, як і для його бізнесу, настає час платити за рахунками. Якщо раніше його ім’я було бажаним активом для бізнес-операцій на ринку нерухомості, то після судових процесів багато елітних клієнтів намагаються уникати навіть контактів із ним. Так само і в політиці. Якщо в 2016 році Дональда Трампа підтримала значна більшість республіканців, то вже зараз серед його прихильників стало кардинально менше представників бізнесу та людей з вищою освітою. І це якщо не згадувати про ті самі 50%, які відмовилися голосувати за нього в разі ув’язнення Трампа за кримінальними справами.

НІККІ ГЕЙЛІ

Для президентських амбіцій Трампа його внутріпартійна конкурентка Ніккі Гейлі стала додатковою перепоною. Вона не пішла за іншими кандидатами з перегонів після республіканських праймеріз у Нью-Гемпширі, а також після програшу в рідному штаті, Південній Кароліні, наприкінці лютого. Натомість вона фактично очолила течію «проти Трампа» в самій партії. У середньому Гейлі набирає близько 30% підтримки з боку республіканців на праймеріз у різних штатах, і цих виборців можна сміливо зарахувати до її немаленького електорального ядра. А дві перемоги Ніккі Гейлі – в окрузі Колумбія (місті Вашингтон) та штаті Вермонт – довели, що Трамп не може вважатися беззаперечним лідером серед республіканців.

Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

Тому в разі, якщо в Республіканській партії виникне необхідність на певному етапі замінити фронтмена перегонів, наприклад через судові процеси, Ніккі Гейлі може стати основною претенденткою на те, щоби зрештою отримати партійну номінацію.

Однак, таку заміну не можна назвати однозначною. Слід враховувати, що Трамп після кожного виграного праймеріз стрімко набирає своїх MAGA-делегатів, які потім голосуватимуть на республіканському з’їзді в липні. І якщо Трампу дійсно знадобиться заміна, то його делегати скоріше проголосують за третього кандидата, ніж за Гейлі, яка відмовилася висловлювати свою лояльність колишньому президенту та об’єднала інших однопартійців проти нього.

Втім, такий сценарій наразі можна вважати лише гіпотетичним, оскільки його розвиток залежить від багатьох чинників. Наприклад, від того, в якому політичному статусі Ніккі Гейлі перебуватиме наприкінці березня, коли почнуться перші судові слухання. Або ж, у разі, якщо суд все ж прийме рішення ув’язнити Трампа, чи не піде він на кардинальні кроки, щоби продовжувати участь у перегонах попри все.

МОЖЛИВІ СЮРПРИЗИ

Так чи інакше, нинішні президентські вибори в Сполучених Штатах можуть мати несподівані повороти – й не лише для Республіканської партії. У кампанії демократів також можуть виникнути сюрпризи, пов’язані, наприклад, із самопочуттям та станом здоров’я чинного лідера країни Джо Байдена. Адже не лише республіканці, але й багато самих демократів критично сприймають вік президента. Тож не виключено, що він може запропонувати проголосувати за іншу кандидатуру прямо під час Національного з’їзду Демократичної партії в серпні або на іншому етапі перегонів.

Крім того, свої корективи може внести участь незалежного кандидата після партійних з’їздів улітку цього року, ім’я якого (або якої) досі невідоме.

Тим не менше, Америці доведеться знову подолати складний шлях вибору лідера, де кожний етап має значення для того, яке майбутнє чекає на найбільшу в світі демократію.

Ярослав Довгопол, Вашингтон

Переш фото: GETTY

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-