У Греції зафіксували найтеплішу за всю історію зиму

У Греції зафіксували найтеплішу за всю історію зиму

Укрінформ
Згідно з даними Афінської національної обсерваторії, ця зима була найтеплішою за всю історію спостережень у Греції.

Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

З грудня по лютий середня пікова температура становила 11,3 градуса за Цельсієм, що на 1,8 градуса вище за середні максимальні зимові температури 1960-2024 років, а в деяких частинах північної Греції цей показник був на 7-8 градусів вище. Це була найтепліша зима з моменту початку спостережень у 1936 році, загалом за останні 10 років у Греції було зафіксовано шість найтепліших зим.

Ці дані викликають занепокоєння у Греції, де минулого літа від лісових пожеж загинуло щонайменше 20 осіб, а восени проливні дощі знищили будинки, пасовища і посіви.

Цієї зими на гірськолижних курортах країни випало менше снігу, ніж зазвичай. Тепла погода може стати несприятливою новиною і для фермерів, чиї культури, в тому числі знамениті грецькі оливки, реагують на зміну клімату.

Читайте також: У Києві календарна зима ввійшла в трійку найтепліших

«Відсутність належної зими точно створить проблеми, оскільки дерева зацвітають занадто рано», - зазначив Міхаліс Антонопулос, голова фермерського кооперативу Каламата, головного виробника грецької оливкової олії.

Вчені кажуть, що тепла зима в Греції, разом з малою кількістю опадів і низькою вологістю, може означати більше лісових пожеж влітку. Такі пожежі є частим явищем у Греції, але останніми роками вони посилилися через екстремальну спеку, яку вчені пов'язують зі зміною клімату.

«Відтепер кожен наступний місяць, кожна наступна зима буде найтеплішою за всю історію», - каже Христос Зерефос, провідний експерт з питань клімату та керівник грецького Науково-дослідного центру фізики атмосфери та кліматології.

Як повідомляв Укрінформ, у 2024 році світ пережив найтепліший січень за всю історію спостережень, ставши вже восьмим поспіль місяцем, який оновив свій температурний рекорд.

Фото: Pixabay

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-