Ізраїль продовжить наступ на Рафах - Нетаньягу

Ізраїль продовжить наступ на Рафах - Нетаньягу

Укрінформ
Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу відкинув заклики світових лідерів уникнути наземної операції в Рафаху, заявивши, що це означатиме програш у війні проти ХАМАСу.

Про це повідомляє Times of Israel, передає Укрінформ.

"Ті, хто хоче перешкодити нам провести операцію в Рафаху, по суті, кажуть нам: "Програйте війну". Я не дозволю цьому статися. Ми не капітулюємо перед жодним тиском", - заявив Нетаньягу на вечірній пресконференції в Єрусалимі.

Прем’єр визнав міжнародний тиск, але здивувався, як міжнародне співтовариство може очікувати, що Ізраїль "залишить чверть (організованої бойової – ред.) сили ХАМАСу недоторканою, на визначеній території".

Нетаньягу заявив, що він сказав президентові США Джо Байдену, що Ізраїль боротиметься до "повної перемоги - і це включає в себе дії в Рафаху". Але операція ЦАХАЛу, підкреслив він, "очевидно" розпочнеться лише після того, як цивільне населення матиме змогу "евакуюватися в безпечні райони".

"Я не буду вдаватися в наші плани. Ми повинні зробити це впорядковано - і це інструкція, яку я дав ЦАХАЛу", - сказав прем'єр, додавши, що "на північ від Рафаха є багато місця" для евакуації цивільного населення, яке там перебуває.

Читайте також: Ізраїльська армія за добу знищила десятки терористів у Хан-Юнісі

Він також підкреслив, що уряд Ізраїлю хотів би укласти ще одну угоду про звільнення заручників з полону ХАМАС, але наразі вона "не виглядає дуже близькою". Проте навіть якщо угоди буде досягнуто, підкреслив Нетаньягу, Ізраїль все одно увійде в Рафах.

Хоча Ізраїль на прохання Байдена направив делегацію на перемовини до Каїра на початку тижня, "не відбулося жодних змін" у позиції ХАМАСу, і тому "немає сенсу повертатися туди, поки ми не побачимо змін", зауважив Нетаньягу. Він заявив, що військовий кабінет відкинув "маячні" вимоги бойовиків, які включають "вимоги щодо Храмової гори, вимоги закінчити війну і залишити ХАМАС недоторканим, вимоги вивести війська з Гази, вимоги звільнити тисячі вбивць".

Як повідомляв Укрінформ, у січні 2024 року Ізраїль поінформував Єгипет про плани розпочати військову операцію, щоб узяти під контроль кордон між сектором Гази та Єгиптом. Зокрема в результаті такої військової операції Ізраїль, за очікуваннями, захопить прикордонний пункт «Рафах». Лідери ЄС, Британії, Китаю та Єгипет закликали Ізраїль відмовитись від входу у Рафах, де знайшли притулок мільйони палестинців через військові дії в секторі Гази.

Фото: Yonatan Sindel/Flash90

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-