Голосування в Сенаті США: Тінь Трампа й перспективи для України

Голосування в Сенаті США: Тінь Трампа й перспективи для України

Укрінформ
Республіканська партія перебуває в глибокій політичній кризі, втративши спроможність підтримувати важливі для інтересів США політичні рішення

Ще минулого тижня лідер республіканців у Сенаті США Мітч Макконнелл висловлював упевненість, що законопроєкт про посилення кордону та зовнішню підтримку Україні й іншим країнам має достатньо серйозну підтримку серед його однопартійців. Адже документ базувався на двопартійній угоді по міграційній реформі, досягнутої після чотирьох місяців складних переговорів та виграних у демократів серйозних поступок. Крім того, більшість республіканців у Сенаті виступали за підтримку України й Ізраїлю. Однак, коли справа дійшла до голосування, виявилося, що лише чотири ідейних республіканці підтримали законопроєкт, інші зайняли позицію, яку активно продовжує просувати Дональд Трамп.

ЛІДЕР ВТРАЧАЄ ВПЛИВ

Провал комплексного законопроєкту в Сенаті в середу фактично підтвердив, що вплив Дональда Трампа суттєво поширився на республіканців не лише у нижній, а й у верхній палаті Конгресу США. Адже тут експрезидент суттєво перевершив авторитет партійного лідера Мітча Макконнелла в республіканській фракції, яка досі вважалася здебільшого орієнтованою на пріоритети зовнішнього лідерства США.

Ще до оприлюднення тексту документа минулого тижня Макконнелл та його соратники сподівалися отримати щонайменше двадцять, а в кращому випадку до 25 голосів підтримки з-поміж 49-мандатної фракції. Задум полягав у тому, щоби створити тиск партійним авторитетом на спікера Палати представників Майка Джонсона та змусити його поставити законопроєкт на голосування далі. Втім, сподівання Макконнелла не виправдалися.

Чому так сталося, і чому лідер республіканців у Сенаті, який залишається твердим прихильником України, раптом опинився в неочікуваному положенні? У Вашингтоні це пов’язують з кількома чинниками. По-перше, він відчуває відсутність своїх давніх союзників, які завершили свою кар’єру в Сенаті, – таких як Роб Портман, Рой Блант, Річард Шелбі, Пет Робертс, Річард Барр та Ламар Александер. Ці сенатори, які мали поважний вік та багатий політичний досвід, свого часу були основою міцної консервативної політики, побудованої на принципах, сформованих за часів президентства Рональда Рейгана. Багатьох із них замінили республіканці, які виграли вибори до Сенату за підтримки Трампа.

Другий чинник, чому Макконнелл втрачає вплив серед республіканців, може бути пов’язаний з його віком та станом здоров’я. У березні минулого року він потрапив до лікарні після падіння, яке призвело до струсу мозку та тріщини в ребрі. Після цього відбулося принаймні два інциденти, коли сенатору під час виступу відбирало мову.

І нарешті, третій чинник, напряму пов’язаний із активною боротьбою за вплив на партію Дональда Трампа.

ТІНЬ ТРАМПА

Колишній президент Дональд Трамп, проти якого наразі ведеться щонайменше чотири судових процеси у США, залишається основним претендентом на те, щоби виграти номінацію від Республіканської партії на виборах цього року. Він послідовно посилює свої позиції й спирається на багатомільйонну армію ядерного електорату. Він також має крило прихильників і послідовників у Конгресі США, так звану групу MAGA. І схоже, що кількість республіканців в обох палатах, готових підтримувати його позицію, поступово збільшується з перемогами Трампа на праймеріз. Очевидно, що ці законодавці хочуть залишатися в партійному «мейнстрімі» у рік, коли відбуваються вибори до обох палат Конгресу США.

Кампанія Трампа діє жорстко, з погрозами опонентам та поширенням безпідставних брудних пліток. Причому ці погрози стосуються не лише політиків, а й їхнього оточення, помічників та членів родин. Це також відіграє свою роль у ситуації в Конгресі та часто є причиною того, що багато впливових республіканців просто побоюються опинитися поза орбітою Трампа, який стрімко завойовує вплив над партією.

Саме тому дії більшості республіканців у Конгресі виглядають нелогічними. Адже ще в жовтні вони вимагали від демократів міграційної реформи та використовували в якості заручника для цього українське питання, а коли отримали бажане – то раптом відмовилися. Пояснення прості: попри реальну загрозу національній безпеці США, Дональду Трампу невигідно, щоби проблема на кордоні була розв’язана адміністрацією Байдена.

Такої думки дотримується і чинний президент США, який заявляє прямо: «Дональд Трамп вважає, що це погано для нього в політичному плані». При цьому Байден недвозначно додає, що позицію групи MAGA та їхнього лідера можна схарактеризувати заголовком The New York Times: «Трамп – на першому місці, Путін – на другому, Америка – на третьому».

Дуже доречно цю ремарку згодом підтвердив візит улюбленого пропагандиста Трампа, одіозного ведучого Такера Карлсона до Москви. У кількох відео Карслон вихваляє Росію та каже, що приїхав туди, аби взяти інтерв’ю у Путіна – у той час як російський диктатор продовжує віддавати накази на атаки по мирних містах України.

З огляду на це, в Білому домі закликають республіканців у Конгресі не гратися з питаннями національної безпеки, щоби догодити президентській кампанії Трампа, та покласти край небезпечним «політичним ігрищам».

ПЛАН «Б»

Тим часом демократична більшість у Сенаті разом із залишками ідейних республіканців намагаються реалізувати так званий план «Б». Він має забезпечити допомогу Україні, Ізраїлю й Індо-Тихоокеанському регіону, де посилюється небезпека з боку Китаю.

Провал комплексного законопроєкту на $118 мільярдів у середу, який включав у себе також питання кордону, був очікуваним для демократів після того, як стало відомо, що лідер республіканців Макконнелл не зможе заручитися навіть мінімально необхідною підтримкою. Чак Шумер, який очолює демократичну більшість, все ж поставив на голосування цей законопроєкт, щоби дати своїм однопартійцям, для яких питання міграції залишається критично важливим у їхніх штатах, проголосувати за цю ініціативу. Таким чином, ці демократи зможуть констатувати своїм виборцям, що доклали всіх зусиль для підтримки реформ.

Водночас, Шумер у середу вніс на розгляд Сенату пакет на $95 мільярдів, у якому залишилася тільки зовнішня допомога іншим країнам, а прикордонне питання було вилучене. Однак у цей день республіканці також не змогли знайти необхідну підтримку нової ініціативи, що лише підтвердило серйозне ослаблення позицій Мітча Макконнелла та твердих консервативних принципів усередині партії.

Очікується, що голосування по новому пакету має відбутися в четвер. Але варто пам’ятати, що у сенаторів залишилося обмаль часу, бо з 12 по 23 лютого вони матимуть період роботи на місцях, що неформально означає канікули.

Фото: Brooks Kraft/Corbis
Фото: Brooks Kraft/Corbis

ПАРТІЙНА КРИЗА

Отже, нинішня ситуація в Конгресі США свідчить про кілька речей, які так чи інакше впливають на зовнішню політику Сполучених Штатів, у тому числі на підтримку України. Насамперед, стає зрозумілим, що Республіканська партія перебуває в глибокій політичній кризі, втративши спроможність підтримувати важливі для національних інтересів США політичні рішення. Адже республіканське керівництво в Сенаті не може впливати на більшу частину своєї фракції. В той час, як у Палаті представників невелика група MAGA нахабно користується можливістю блокувати будь-які ініціативи для просування власного порядку денного на користь президентської кампанії експрезидента Трампа.

Крім того, сам Дональд Трамп посилює свій вплив не лише на нижню, але тепер і на верхню палату американського Конгресу, де раніше його послідовників можна було перерахувати на пальцях однієї руки.

Останні голосування лише підкреслюють, що традиційні принципи Республіканської партії щодо збереження світового лідерства Сполучених Штатів починають поступатися політиці ізоляціонізму Трампа. А від цього багато в чому залежить  розвиток ситуації не лише в Україні, але й в Ізраїлі, Індо-Тихоокеанському регіоні та у світі в цілому, де США поки що продовжують відігравати головну роль.

Ярослав Довгопол, Вашингтон

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-