Найбільший у світі суверенний фонд заявив про рекордний прибуток минулого року

Найбільший у світі суверенний фонд заявив про рекордний прибуток минулого року

Укрінформ
Фонд національного добробуту Норвегії обсягом у 1,6 трлн доларів США заявив про рекордний прибуток у 213 млрд доларів США (2,22 трлн норвезьких крон) у 2023 році завдяки високій прибутковості його інвестицій в акції технологічних компаній.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

«Незважаючи на високу інфляцію та геополітичні потрясіння, ринок акцій у 2023 році був дуже сильним порівняно зі слабким 2022 роком. Зокрема, акції техкомпаній показали дуже хороші результати», - заявив виконавчий директор Norges Bank Investment Management Ніколай Танген.

Фонд найбільше інвестував в акції компанії Microsoft - 358,4 млрд крон, тоді як в акції Apple було вкладено 337,3 млрд крон.

Рентабельність Фонду національного добробуту Норвегії в 2023 році становила 16,1%.

Зазначається, що Фонд інвестує доходи норвезької держави від видобутку нафти і газу в акції, облігації, нерухомість і проєкти з відновлюваної енергетики за кордоном.

Читайте також: Співзасновник Netflix подарував два мільйони акцій компанії

Найбільший у світі суверенний фонд володіє частками у більш як 8 800 компаній у всьому світі та 1,5% всіх акцій, що котируються на біржі.

Як повідомляв Укрінформ, Фонд національного добробуту Норвегії втратив за підсумками 2022 року 164,4 млрд доларів США (1,64 трлн норвезьких крон) через інфляцію у світі та вторгнення РФ в Україну.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-