Уряд ПАР хоче заблокувати аукціон речей Нельсона Мандели

Уряд ПАР хоче заблокувати аукціон речей Нельсона Мандели

Укрінформ
Уряд Південно-Африканської Республіки намагається зупинити аукціон 70 особистих речей, що належали Нельсону Манделі, який боровся з апартеїдом у країні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє BBC.

Серед речей, що будуть виставлені на продаж, є набір слухових апаратів, посвідчення особи, подарунки від світових лідерів і деякий одяг першого демократично обраного президента ПАР.

Зазначається, що уряд ПАР виступає проти проведення аукціону ще з того часу, коли намір про його проведення був вперше оголошений у 2021 році, стверджуючи, що деякі предмети, запропоновані для продажу є «національними артефактами».

У результаті первинний аукціон, який планувався на 2022 рік, був скасований, і розпочалася дворічна судова тяганина.

Читайте також: МЗС у День Мандели закликає лідерів Африки висловити принципову позицію щодо війни РФ проти України

Минулого місяця Вищий суд Преторії (ПАР) нарешті дав дозвіл старшій доньці колишнього політика Маказіве Мандела продати речі, відкинувши аргумент уряду про те, що ці речі є «національною спадщиною».

Сам аукціон має розпочатися у США вже 22 січня, але поки незрозуміло, чи призупинить його проведення подане до суду клопотання щодо оскарження рішення суду Преторії.

Предмети вже виставлені на продаж нью-йоркським аукціонним домом Guernsey's. В оголошенні вказано, що слухові апарати, наприклад, можуть коштувати до 20 000 доларів, а одна сорочка може бути продана до 70 000 доларів.

Раніше донька Мандели заявила, що кошти від аукціону підуть на створення меморіального саду на честь її батька поблизу місця його поховання.

Читайте також: Вечірню сукню принцеси Діани продали на аукціоні за рекордні $1,15 мільйона

Як повідомляв Укрінформ, МЗС України у Міжнародний день Нельсона Мандели 18 липня закликала лідерів африканського континенту до принципової позиції щодо війни проти народу України, брутально розв’язаної Росією всупереч міжнародному праву та демократичним цінностям сучасного людства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-