Над Боснією і Герцеговиною на знак підтримки пролетять американські винищувачі

Над Боснією і Герцеговиною на знак підтримки пролетять американські винищувачі

Укрінформ
Два американські винищувачі F-16 пролетять над Боснією та Герцеговиною (БіГ) на знак підтримки територіальної цілісності цієї балканської країни в умовах дедалі більш сепаратистської політики проросійського лідера боснійських сербів Мілорада Додіка.

Як передає Укрінформ, про проліт бойових літаків у рамках військових навчань повідомило у понеділок посольство США у Сараєво.

"Два винищувачі ВПС США F-16 Fighting Falcons проведуть двосторонні навчання класу "повітря-земля" з об'єднаними диспетчерами атак (JTAC) зі складу Сил спеціального призначення (SOF) Армії США і збройних сил Боснії і Герцеговини (AFBiH) в районі Тузли і Брчко в другій половині дня 8 січня", - йдеться у повідомленні.

Як заявили в американському посольстві, ці двосторонні навчання є "прикладом передового військового співробітництва, яке сприяє миру і безпеці на Західних Балканах", а також демонструє "відданість Сполучених Штатів забезпеченню територіальної цілісності БіГ перед обличчям антидейтонської (спрямованої проти Дейтонської мирної угоди, яка поклала край війні у Боснії і Герцеговині – ред.)і сепаратистської діяльності". "Сполучені Штати підкреслюють, що Конституція БіГ не передбачає права на відокремлення, і вони будуть діяти, якщо хтось спробує змінити цей базовий елемент Дейтонських домовленостей", - йдеться у заяві.

У навчаннях також візьме участь літак KC-135 Stratotanker, який "забезпечить дозаправку літаків F-16 в повітрі над Республікою Сербською, що входить до складу Боснії і Герцеговини".

Проліт американських винищувачів відбувається на тлі рішення уряду Республіки Сербської провести у вівторок, 9 січня, святкування суперечливого національного свята, яке Верховний суд БіГ визнав незаконним. Саме 9 січня 1992 року боснійські серби проголосили створення незалежної держави в Боснії, що призвело до кровопролиття.

Як повідомлялося, Республіка Сербська – населене переважно сербами державне утворення на території Боснії і Герцеговини, утворене в результаті укладеної за посередництва США Дейтонської угоди. Президентом цього утворення є Мілорад Додік, який займає проросійську позицію та неодноразово погрожував відокремити Республіку Сербську від решти країни.

Читайте також: Боснія та Герцеговина, Сербія і Грузія відмовилися доєднатися до енергетичних санкцій ЄС проти Росії

У січні минулого року Додік заявив, що посол України в Хорватії Василь Кирилич, який також є послом за сумісництвом у Боснії і Герцеговині, оголошений "небажаною особою" в Республіці Сербській після того, як український дипломат назвав "нагородою від терориста терористу" рішення Додіка нагородити орденом президента РФ Путіна.

Фото: US Air Force

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-