Верховний суд Колорадо ухвалив рішення виключити Трампа з виборчих списків

Верховний суд Колорадо ухвалив рішення виключити Трампа з виборчих списків

Укрінформ
Верховний суд штату Колорадо ухвалив рішення про видалення Дональда Трампа зі списку кандидатів на праймеріз від Республіканської партії наступного року через його роль у повстанні 6 січня 2021 року, коли прихильники Трампа захопили Конгрес США.

Суд виніс рішення в вівторок, відтермінувавши його до 4 січня, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Ми усвідомлюємо масштаб і важливість питань, які зараз постали перед нами. Ми також пам’ятаємо про свій священний обов’язок застосовувати закон без страху чи прихильності, а також не залежати від реакції суспільства на рішення, яких вимагає закон»,- зауважується в судовому рішенні.

Таким чином, у вівторок Верховний суд Колорадо скасував рішення судді першої інстанції, який раніше постановив, що 14-та поправка Конституції США про відсторонення посадовців за організацію заколоту не стосується президента. Вища судова інстанція штату заявила, що існує достатньо доказів, аби зробити висновок, що ця норма закону напряму стосується усіх посадовців, у тому числі, президента Сполучених Штатів.

Чотирнадцята поправка до Конституції США була прийнята після Громадянської війни в 1868 році. Вона, зокрема, забороняє особам, які раніше присягалися підтримувати Конституцію, а потім вдалися до повстання чи заколоту, обіймати в майбутньому вищі виборчі посади. Водночас, поправка наділяє Конгрес США повноваженнями скасувати такі обмеження, якщо це підтримають дві третини членів кожної палаті.

Читайте також: Команда Трампа порахувала, коли зможе зібрати підтримку для висунення в президенти

«За» проголосували чотири судді, троє висловилися проти. Рішення має набути чинності 4 січня, щоби адвокати Трампа могли оскаржити його у Верховному суді США.

Якщо дозвіл набуде чинності, держсекретар Колорадо не зможе включати ім’я Трампа в бюлетені на президентських праймеріз 2024 року, а також не зможе підраховувати будь-які записані голоси, подані за нього.

Як повідомляв Укрінформ, 6 січня 2021 року відбулося повстання прихильників тодішнього президента США Дональда Трампа. Вони увірвалися в будівлю Капітолію, щоби зірвати формальне затвердження результатів президентських виборів, на яких перемогу отримав демократ Джо Байден. Трамп особисто виступав перед натовпом із заявами про «вкрадені» у нього вибори та спрямував прогромників на Капітолій.

Фото: BRANDON BELL/GETTY IMAGES

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-