В Ісландії після серії землетрусів почалося виверження вулкана

В Ісландії після серії землетрусів почалося виверження вулкана

Укрінформ
Після декількох тижнів інтенсивних землетрусів на півострові Рейк’янес на південному заході Ісландії сталося виверження вулкана.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє BBC.

"На півострові Рейк'янес на південному заході Ісландії після тижнів інтенсивних землетрусів сталося виверження вулкана", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що виверження почалося на північ від містечка Гріндавік о 22:17 за місцевим часом, повідомила метеорологічна служба Ісландії.

Близько 4 тисяч людей евакуювали з Гріндавіка, а геотермальний курорт Блакитна лагуна, що розташований неподалік, був закритий. Курорт лише напередодні запрацював після понад місячного закриття через загрозу ймовірного виверження.

Метеорологічна служба повідомила, що виверження відбулося приблизно за 4 км на північний схід від Гріндавіка, сейсмічна активність рухається у напрямку міста.

Як зазначається, довжина тріщини у вулкані становить близько 3,5 км, а лава витікає зі швидкістю від 100 до 200 кубічних метрів на секунду, зазначили в метеослужбі. Це у набагато разів більше, ніж під час попередніх вивержень на півострові Рейк’янес, що відбувалися впродовж останніх років.

Виверження було видно з Рейк’явіка, який розташований приблизно за 42 км на північний схід від Гріндавіка. Один з очевидців у місті розповів ВВС, що половина неба в напрямку Гріндавіка була “освітлена червоним кольором”.

Прем’єр-міністерка Ісландії Катрін Якобсдоттір заявила, що нещодавно побудовані захисні споруди матимуть позитивний ефект.

Президент країни Гудні Йоханнессон зазначив, що пріоритетом є збереження життя людей, але також буде зроблено усе можливе для захисту майна.

Читайте також: Виверження вулкана в Індонезії: кількість жертв зросла до 22

Регіон навколо столиці країни Рейк’явіка переживав зростання сейсмічної активності з кінця жовтня. Наприкінці осені ісландська влада почала будувати захисні мури для Гріндавіка.

Вулканічна система на півострові Рейк’янес вивергалася тричі з 2021 року, до цього ж вона перебувала в стані спокою протягом 800 років. Попередні виверження відбувалися у долинах далеко від людських поселень, не завдаючи шкоди.

Як повідомлялося, в Індонезії на острові Суматра 3 грудня розпочалося виверження вулкана Марапі, який викинув стовп диму на висоту три кілометри. 

Фото: ICELANDIC MET OFFICE

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-