Що не так з проросійським блогером Гонсало Лірою, за якого вступились Карлсон і Маск

Що не так з проросійським блогером Гонсало Лірою, за якого вступились Карлсон і Маск

Укрінформ
Пояснює Центр стратегічних комунікацій 

Такер Карлсон, колишній телеведучий, звільнений з Fox News у квітні 2023 року, у своєму новому відеоблозі у соцмережі X знову висунув низку претензій до України. Цього разу він звинуватив Службу безпеки України в арешті та «катуванні»  громадянина США Гонсало Ліри нібито за «злочин критики Зеленського».

Карлсона підтримав власник соцмережі X Ілон Маск, який вочевидь поставився з довірою до озвученого у блозі, і публічно звернувся до президента України.

«Громадянин США сидить у в’язниці в Україні після того, як ми відправили понад 100 мільярдів доларів? Чи є в цій історії щось більше, ніж просто критика Зеленського? Якщо це все, то тут у нас серйозна проблема», ‒ написав Маск.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки пояснює, чому Гонсало Ліра опинився під вартою в Україні і за що його судитимуть.

По-перше, в Україні навіть в умовах воєнного стану діє свобода слова, і за критику президента немає і не може бути ніякої кримінальної відповідальності. Тому закид про те, що Ліру чи когось іншого «кинули до в’язниці за критику Зеленського» є відвертою маніпуляцією. 

По-друге, Гонсало Ліра інкримінують аж ніяк не «критику Зеленського», а виправдання російської агресії проти України (ст. 436-2 Кримінального кодексу України). Слідство встановило, що Ліра:

  • публічно виправдовував напад Росії тим, що в Україні нібито встановлено неонацистський режим;
  • заперечував факти російських ракетних ударів по українських містах, масові вбивства цивільних українців російськими окупантами у Бучі та інших містах;
  • навесні 2022 року Ліра особисто знімав на відео українських військових, намагався показати їхні обличчя, ображав бійців. Відео він публікував на своїх сторінках у Youtube, Telegram і Twitter.

По-третє, Гонсало Ліра наразі перебуває під вартою лише тому, що він порушив умови звільнення під заставу і намагався втекти від українського правосуддя. Блогер мав перебувати під домашнім арештом у Харкові, але його затримали в іншій частині України ‒ у Закарпатській області, де Ліра намагався перетнути кордон з Угорщиною.

Служба безпеки України завершила досудове слідство щодо Гонсало Ліри. Судові засідання у його справі призначені на 12 і 21 грудня. Доля цієї особи зацікавила Такера Карлсона саме напередодні початку суду, адже до цього він про нього жодного разу не згадував.

Першим, хто відреагував на затримання блогера у травні цього року, було Міністерство закордонних справ Росії.

Варто нагадати, що Гонсало Анхель Кінтільйо Ліра Лопес має громадянства двох держав: Чилі і Сполучених Штатів Америки. Після одруження на громадянці України Ліра тривали час мешкав у Харкові, записуючи відеоблоги. 

З 2022 року Ліра зосередився на поширенні російської пропаганди та дезінформації та займався інформаційним супроводом агресії РФ проти України. Ліру цитували російські пропагандистські медіа та профіль Donbass Devushka, викритий американськими спецслужбами у квітні 2023 року після публікації секретних документів Пентагону.

Гонсало Ліра у своїх публікаціях відкрито підтримував пропагандистів Аліну Ліпп, Грема Філіпса, Патріка Ланкастера, які відкрито працюють на росіян, та поширював створені ними фейки. 

Крім того, Ліра намагався слідкувати за американськими журналістами, які висвітлюють війну в Україні, та публікувати адреси їх перебування. Цим він наражав громадян США на небезпеку, адже в Україні зафіксовано сотні злочинів російських військових проти журналістів: обстрілів, вбивств, викрадень. Першим іноземним журналістом, який загинув під час повномасштабної війни, був американець Брент Рено. Російські військові розстріляли його 13 березня 2022 року в окупованому Ірпені Київської області.

Свідчення у справі Гонсало Ліри дала американська журналістка Сара Ештон-Сірілло, яка з весни 2022 року висвітлювала бойові дії в Україні, а зараз служить у Силах територіальної оборони ЗСУ.

Матеріал підготовлено редакцією «Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки» для сайту Укрінформу

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-