У секторі Гази щодня гине щонайменше один журналіст - IFJ

У секторі Гази щодня гине щонайменше один журналіст - IFJ

Укрінформ
Міжнародна федерація журналістів (IFJ) заявила, що у 2023 році були вбиті 94 журналісти і працівники ЗМІ, зокрема 9 жінок. Більшість із них загинули у секторі Гази.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті федерації.

«У 2023 році загинули 94 журналісти. IFJ вимагає термінових глобальних дій, щоб зупинити це кровопролиття», – заявив президент федерації Домінік Прадалі.

Війна між Ізраїлем та угрупованням ХАМАС, яка розпочалась 7 жовтня, є найсмертоноснішою для журналістів за усю історію ведення федерацією статистики працівників медіа, які загинули під час виконання службових обов’язків. Зазначається, що у секторі Гази щодня гине щонайменше один журналіст.

«Цього року 72% вбитих журналістів в усьому світі загинули під час конфлікту в Газі», – зазначили в IFJ.

На російсько-українській війні, згідно із даними федерації, цього року загинули троє журналістів і медійників – Ростислав Журавльов (РИА-Новости), Арман Сольден (AFP) та Богдан Бітик (La Republica).

Працівники медіасфери загинули також в Афганістані (2), Філіппінах (2), Індії (1), Китаї (1) та Бангладеші (1).

В Північній та Південній Америці загинули семеро журналістів, тоді як в Африці – четверо.

Читайте також: Під Бахмутом отримав поранення журналіст AFP

Окрім цього, ув’язненими залишаються 393 журналісти та працівника ЗМІ, «від Китаю до Білорусі, від Єгипту до Ірану, включаючи М’янму, Туреччину та Росію». За останні три роки було зафіксовано значно більшу кількість ув’язнених журналістів, йдеться у матеріалі.

Зокрема в Росії та окупованому Криму за ґратами перебувають 40 журналістів, а у Білорусі – 35.

Як повідомлялося, за час повномасштабного вторгнення в Україні 63 журналісти загинули як учасники бойових дій або внаслідок російських обстрілів чи тортур. Про це свідчать дані Міністерства культури та інформаційної політики України.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-