Промовистий євронатяк, запалення ОРБАНізму та путінський конфуз у Казахстані

Промовистий євронатяк, запалення ОРБАНізму та путінський конфуз у Казахстані

Три події світу
Укрінформ
Європейська Комісія рекомендувала розпочати переговори з Молдовою та Україною про вступ до ЄС

Також надала Грузії статус кандидата та підштовхнула Боснію та Герцеговину до інтенсифікації євроінтеграції. Угорщина продовжує торги з Європейським Союзом. Путін не зумів подолати мовний бар’єр у Казахстані.

Європейська Комісія дала потужний імпульс членам «Асоційованого тріо», настільки потужний, що президентка Грузії Саломе Зурабішвілі припустила, що Грузія, Молдова та Україна одночасно зможуть стати членами ЄС. Втім, статус кандидата на вступ до ЄС для Грузії – швидше аванс та прагнення висмикнути країну зі сфери впливу Кремля. Безумовно, є політичний компонент і в рішенні про початок переговорів про вступ з Молдовою та Україною, які отримали кандидатський статус влітку 2022 року. У Брюсселі цього не приховують: Європейський Союз на чолі з Урсулою фон дер Ляєн демонструє волю до розширення, проте завбачливо не визначає часові рамки цього процесу. Протягом ближчого місяця, до засідання Європейської Ради, яка повинно остаточно визначитися з рішенням про початок переговорів, на нас чекає чимало гучних заяв з Києва та різних столиць країн ЄС.

Саломе Зурабішвілі / Фото: ОП
Саломе Зурабішвілі / Фото: ОП

Безумовну першість у цьому питанні матиме Будапешт. Віктор Орбан та його команда не приховують скептичного ставлення до європейських перспектив України, хоча аналогічний курс Молдови у Будапешті не викликає занепокоєння. На два голоси прем’єр країни та шеф дипломатії Віктор Орбан та Петер Сійярто висловили публічні сумніви щодо доцільності початку переговорів про вступ України до ЄС, а уряд Угорщини анонсував проведення опитування громадян країни на цю тему. Воно не матиме документальної ваги, радше виглядає інструментом тиску. Тим часом у Європейській Комісії запевняють, що зможуть обійти прагнення Угорщини заблокувати «український пакет» допомоги розміром у 50 мільярдів євро на 4 роки, а щирий подив словацьких політиків шпигунською активністю угорців мінімізує можливості створення україноскептичного дуету Орбан – Фіцо. Послідовне запалення ОРБАНізму має прагматичне пояснення: Угорщина розглядає Україну як конкурента для отримання фінансових ресурсів, і тому послідовно намагається отримати від ЄС заморожені через проблеми з демократією кошти. Вдаючись, ніде правди діти, до шантажу.

Владімір Путін продовжує виглядати смішно на міжнародній арені. Йому вчергове не підкорилося по батькові президента Казахстану Касима-Жомарта Токаєва. Той у відповідь перейшов на казахську мову, чим відверто спантеличив російську делегацію, примусив її вдатися до послуг перекладача. Схоже, ми спостерігаємо процес падіння авторитету Кремля навіть у країнах, які РФ сприймає традиційно «своїми». І буде геть дивним, якщо тема Центральної Азії не прозвучить під час зустрічі Джозефа Байдена з Сі Цзіньпіном, яка відбудеться днями у Сан-Франциско.

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Перше фото: пресслужба ЄС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-