Передвиборчий Київ, США та гроші і реванш Фіцо

Передвиборчий Київ, США та гроші і реванш Фіцо

Укрінформ
Столицю України продовжують активно відвідувати представники західного істеблішменту. США входять до активної фази президентської кампанії. Партія Роберта Фіцо виграла парламентські вибори у Словаччині.

Продовження російсько-української війни перетворює Київ на Мекку для західних політиків. Показово, що це відбувається не в контексті припущень про проведення в Україні виборів, а з власними політичними цілями наших гостей. Минулого тижня в столиці України послідовно побували генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг та верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики та безпеки Жозеп Боррель. Якщо євроатлантичний компонент дипломатичної активності пов’язаний з Форумом оборонних індустрій (цю конструкцію ще належить наповнити реальним змістом), то головний дипломат Старого Світу, як видається, проводить лінію домінуючої в Європейському Союзі Європейської народної партії. Її політичні важковаговики у публічній риториці активно закликають до розширення ЄС. Це, з одного боку, дає надію на початок вже цього року переговорів про вступ України до Європейського Союзу, з іншого – далеко не гарантує, що ця риторика збережеться після червня 2024 року, коли пройдуть вибори до ЄвроПарламенту.

Фото: Anna Moneymaker/Getty Images
Фото: Anna Moneymaker/Getty Images

Українське питання набирає ваги і всередині Сполучених Штатів, проте далеко не в такому вигляді, як це було б вигідно Україні. Закон, який дозволив уникнути шатдауна у США, Палата представників ухвалила з демонстративним відкиданням фінансової допомоги Україні. Республіканці на чолі з Робертом Маккарті грають власну гру з прицілом на президентські вибори, які стрімко наближаються. Хоча на Капітолійському пагорбі продовжують звучати заяви про двопартійну підтримку, проте розходження позицій демократів та республіканців щодо підтримки України є небезпечним. Свого слова поки не сказав Дональд Трамп, і лише оптимісти можуть вважати, ніби воно буде сприятливим для України. Послаблення комунікації між Києвом та Вашингтоном спричинило наростання проблем у двосторонніх відносинах, які необхідно вирішувати максимально оперативно.

Експрем’єр Словаччини Роберт Фіцо має хороші шанси знову очолити уряд, адже очолювана ним партія Smer-SD переконливо виграла парламентські перегони. Фіцо протягом виборчої кампанії не приховував негативного ставлення до України та намірів обмежити надання нашій державі військової допомоги. Аналогічні заяви зробив і лідер партії «Hlas» (Голос) Петер Пеллегріні, який має бронзовий статус за результатами виборів, що пройшли 30 вересня. Невипадковими видаються і чергові випади Віктора Орбана, на які змушене реагувати українське МЗС. Якщо Угорщина та Словаччина будуть вести свої зовнішньополітичні партії дуетом, Україні буде нелегко.

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-