Зернові пристрасті, реверанси фон дер Ляєн та брудершафти диктаторів

Зернові пристрасті, реверанси фон дер Ляєн та брудершафти диктаторів

Три події світу
Укрінформ
Українське зерно залишається потужним подразником для відносин нашої держави з країнами-сусідами

Урсула фон дер Ляєн розповіла Європейському Парламенту про перспективи розширення ЄС. Путін провів зустрічі з Кім Чен Ином та Лукашенком.

Європейська Комісія 15 вересня скасувала заборону на імпорт українського зерна, на якій кілька місяців тому наполягли держави-члени ЄС, які межують з Україною. Проте Польща, Угорщина та Словаччина запровадили ембарго в односторонньому порядку, і їх мало хвилюють погрози українського прем’єра Дениса Шмигаля звернутися до ГАТТ/СОТ. Очікувати подібного арбітражного розгляду можна протягом тривалого часу, а парламентські вибори у Словаччині та Польщі пройдуть 30 вересня та 15 жовтня відповідно. Невипадково польський прем’єр Матеуш Моравецький власний «зерновий вердикт» оформив у вигляді відеоролика – не лише наочно, але і показово. Зауважу, що Румунія не поспішає приєднуватися до членів Вишеградської четвірки у цьому питанні, проте вимагає від українського уряду інформації про заходи регулювання експорту зерна, адже у цій країні вже наступного року пройдуть парламентські вибори.

Фото: twitter/vonderleyen
Фото: twitter/vonderleyen

Суперечки навколо українського зерна помітно дисонують з тональністю виступу перед Європейським Парламентом президента Європейської Комісії. Урсула фон дер Ляєн зробила низку реверансів в бік України, наголосивши на її успіхах в якості кандидата на вступ до ЄС та пообіцявши продовження підтримки України, зокрема, через фінансову допомогу та нарощування виробництва боєприпасів. Президентка ЄК підкреслила, що Євросоюз може бути ефективним і після того, як кількість країн-членів перетне позначку 30. Цей виступ означає не лише курс домінуючої нині в Європарламенті Європейської народної партії на розширення лав ЄС, але і фактичний старт виборчої кампанії, яка завершиться на початку червня 2024 року.

Фото: EPA
Фото: EPA

Передвиборчий характер носить і резолюція Європарламенту стосовно причетності Олександра Лукашенка до російської агресії проти України з закликом  до Міжнародного кримінального суду видати ордер на його арешт. Рішення ЄП не носять обов’язкового характеру, вони радше демонструють політичну позицію, ніж спроможність притягнути до відповідальності «останнього диктатора Європи». У даному випадку куди цікавіше виглядає рішення прикордонних з Росією країн-членів ЄС закрити в’їзд на свою територію автомобілям з російською реєстрацією.

Фото: KCNA/Kyodo
Фото: KCNA/Kyodo

Владімір Путін побував на Далекому Сході, де зустрівся з Кім Чен Ином. Оскільки глава КНДР пересувається власним бронепоїздом, вояж Путіна до Владивостока та космодрому «Східний» виглядає виправданим щонайменше з огляду на логістику. Щоправда, кремлівський господар на Далекому Сході відзначився низкою вже традиційних гучних заяв, які складно списати на різку зміну часових поясів. Принагідно нагадаю, що і Сєргєй Лавров в наприкінці минулого тижня наголосив, що США ведуть війну проти Росії. 5-годинна зустріч лідерів Росії та КНДР пройшла у високотехнологічному космодромному інтер’єрі, який не зміг приховати зацікавленості Росії у постачанні Північною Кореєю боєприпасів. Візит Лукашенка до РФ з пропозицією активізувати відносини у трикутнику Росія – КНДР – Білорусь надав ситуації помітного опереткового відтінку, адже мова може йти про трикутник підсанкційних країн.

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-