Держдеп назвав «каральним» указ Лукашенка, що забороняє видачу паспортів білорусам за кордоном

Держдеп назвав «каральним» указ Лукашенка, що забороняє видачу паспортів білорусам за кордоном

Укрінформ
США засудили указ самопроголошеного президента Білорусі щодо заборони отримання паспортів громадянами цієї країни за кордоном, назвавши це «каральним» заходом, який суперечить обов’язкам режиму перед власним народом.

Про це йдеться в офіційній заяві речника Держдепартаменту США Метью Міллера, оприлюдненій у четвер, передає Укрінформ.

«Рішення режиму Лукашенка припинити видачу закордонних паспортів шкодить тисячам білорусів, які живуть за кордоном, і є останньою в довгому переліку цинічною відмовою режиму від його основних обов’язків перед власним народом»,- підкреслюється в документі.

Читайте також: Білорусь припиняє видавати паспорти громадянам за кордоном

Єдина мета указу Лукашенка – ускладнити життя звичайних білорусів, які живуть за кордоном, підкреслили в Держдепі. Це є «додатковою формою гноблення та помсти» тисячам білорусів, які були змушені лишити свої домівки, щоб уникнути переслідувань режиму, зазначається в заяві.

Таким чином, режим Лукашенка позбавив багатьох сімей можливості отримати іноземне громадянство та проїзні документи для своїх дітей, а також зберегти власність помешкань та іншого майна в Білорусі, наголосили в Держдепі.

«Сполучені Штати продовжують тісно консультуватися з нашими європейськими союзниками та білоруськими демократичними силами на чолі зі Світланою Тихановською щодо способів допомоги білорусам за кордоном, які постраждали від цього карального указу», - зауважили в Державному департаменті США.

Читайте також: Ядерна зброя РФ у Білорусі суттєво не впливає на безпекову ситуацію в Україні – ГУР

Як повідомляв Укрінформ, раніше цього тижня самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко видав указ, який забороняє громадянам цієї країни за кордоном отримувати або обмінювати паспорти в посольствах і консульствах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-