Південна Африка прийме саміт БРІКС, попри ордер на арешт Путіна

Південна Африка прийме саміт БРІКС, попри ордер на арешт Путіна

Укрінформ
Південна Африка прийме саміт блоку БРІКС у серпні, як і планувалося. Дане рішення було прийняте на тлі припущень щодо перенесення саміту до Китаю, щоб президент Росії Володимир Путін міг бути присутнім у ПАР.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters із посиланням на владу ПАР.

Південна Африка як підписант Міжнародного кримінального суду (МКС) зобов'язана заарештувати Путіна, якщо він візьме участь у переговорах між лідерами Бразилії, Росії, Індії та Китаю, у зв'язку з ордером на арешт через депортацію дітей з України.

"Південна Африка прийматиме 15-й саміт БРІКС у конференц-центрі Сандтон, Йоганнесбург, з 22 по 24 серпня 2023 року", - йдеться в заяві Департаменту міжнародних відносин.

Прессекретар головуючої країни Вінсент Магвенья підтвердив, що це означає, що весь саміт, включаючи основну частину за участю глав держав БРІКС, відбудеться в Південній Африці.

Він і представник департаменту міжнародних відносин відмовилися коментувати, чи буде Путін присутній на саміті.

У вівторок міністр міжнародних відносин Південної Африки Наледі Пандор заявила, що Путін досі не відповів на запрошення, надіслане до того, як МКС висунув йому звинувачення 18 березня.

Читайте також: ПАР надасть імунітет Путіну для можливої участі у саміті БРІКС

За словами Пандор, президент Китаю Сі Цзіньпін, прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді і президент Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сілва планують бути присутніми на заході.

Південна Африка заявляє, що дотримується нейтралітету в українському конфлікті, але зазнає критики з боку західних держав за дружбу з Росією. Зокрема, за те, що приймала міністра закордонних справ Сергія Лаврова і проводила спільні військово-морські навчання.

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок перед візитом до Південно-Африканської Республіки закликала громадян цієї країни зрозуміти позицію України, яка захищається від російського вторгнення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-