Через підрив Каховської ГЕС може загинути 180 тисяч птахів та диких тварин

Через підрив Каховської ГЕС може загинути 180 тисяч птахів та диких тварин

Укрінформ
Через підрив росіянами Каховської ГЕС 160 тисяч птахів та понад 20 тисяч диких тварин опинилися під загрозою загибелі.

Як передає Укрінформ, про повідомляє пресслужба Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів із посиланням на міністра Руслана Стрільця.

За його словами, велика вода, по суті, просто змиває усе наше біорізноманіття. Під загрозою зникнення 9 об'єктів Смарагдової мережі, 5 - Рамсарських угідь площею понад 76 тис. га.

"Відновити ці екосистеми у тому первинному вигляді, як їх створила природа, буде майже неможливо. На це підуть десятки років. І жодні кошти у світі не повернуть нам нашу унікальну природу", - заявив міністр.

Він також звернув увагу на те, що затоплення земель призведе до деградації ґрунтового покриву, ерозії й змиє увесь родючий шар ґрунту у воду, що своєю чергою не лише знищить наші родючі ґрунти, а й спричинить забруднення водних ресурсів річки Дніпро.

Читайте також: Підрив Каховської ГЕС: збитки нацпарку «Нижньодніпровський» перевищують ₴46 мільярдів

Ще одним з наслідків катастрофи Стрілець назвав втрату Україною найціннішого ресурсу – води.

«На сьогодні ми вже втратили третину води з Каховського водосховища, яку накопичили завдяки весняному водопіллю», - зазначив він.

За словами очільника Міндовкілля, через паводок можливе погіршення якості води, адже тонни побутових відходів, відходів руйнації й усього, що накопичувалося роками на узбережжі водосховища, потрапить у Дніпро, а звідти й у Чорне море.

Читайте також: У нацпарку «Великий Луг» можуть обміліти водно-болотні угіддя

Він також наголосив, що підірвавши Каховську ГЕС, окупанти знищили можливість постачання дніпровської води в Крим, адже рівень Каховського водосховища настільки критичний, що вода просто не потрапить до Північно-Кримському каналу.

Як повідомлялося, через підрив росіянами дамби Каховської ГЕС Україна вже втратила 6,5 кубокілометра води. Щосекунди з Каховського водосховища витікає близько 40 тисяч кубометрів води.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-