Сторони конфлікту в Судані погодилися захищати цивільне населення

Сторони конфлікту в Судані погодилися захищати цивільне населення

Укрінформ
Воюючі угруповання Судану взяли на себе зобов'язання захищати цивільне населення і рух гуманітарної допомоги, але не домовилися про припинення вогню.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

Після тижня переговорів у саудівському порту Джидда армія Судану і воєнізовані сили швидкої підтримки (RSF) підписали декларацію про те, що працюватимуть над короткостроковим припиненням вогню в ході подальших переговорів.

"Обидва угруповання зобов'язуються приділяти першочергову увагу переговорам для досягнення короткострокового припинення вогню, щоб сприяти доставці екстреної гуманітарної допомоги і відновленню основних послуг", - йдеться у тексті декларації, опублікованої після переговорів.

У заяві Державного департаменту США сказано, що сторони зосередяться на досягненні угоди про ефективне припинення вогню терміном до 10 днів.

Читайте також: Мародери в Судані розграбували офісні приміщення ООН

"Учасники переговорів, які працюють із саудівськими та американськими посередниками, обговорять конкретні заходи безпеки для захисту поставок гуманітарної допомоги", - зазначив американський чиновник.

Ці заходи "включатимуть американо-саудівський і підтримуваний міжнародною спільнотою механізм моніторингу припинення вогню".

Міністр закордонних справ Саудівської Аравії Фейсал бін Фархан написав, що переговори і зобов'язання захищати цивільне населення - це перший крок, за яким "будуть інші кроки".

"Найважливіше - дотримуватися того, про що було домовлено, і Королівство працюватиме до тих пір, поки безпека і стабільність не повернуться до Судану і його братнього народу", - сказав саудівський міністр.

Читайте також: Автомобіль посла Туреччини у Судані обстріляли

У свою чергу, в суданській армії і RSF заявили в угоді, що запланують "подальші розширені дискусії для досягнення постійного припинення бойових дій".

Публічно жодна із сторін не продемонструвала готовності піти на поступки заради припинення конфлікту.

Як повідомляв Укрінформ, кількість внутрішньо переміщених осіб у Судані зросла вдвічі і наразі становить понад 700 тисяч.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-