Коронація 74-річного Чарльза ІІІ: найтриваліше очікування трону у британській історії

Коронація 74-річного Чарльза ІІІ: найтриваліше очікування трону у британській історії

Укрінформ
Корона вагою понад 2 кг і карета з кондиціонером: урочистості за якими спостерігав весь світ

Вестмінстерське абатство було місцем проведення коронацій британських королів упродовж протягом останніх 900 років. Перша за останні 70 років така церемонія пройшла вчора, 6 травня, коли у Великій Британії коронували Чарльза III. Це відбулося через понад 8 місяців від дня смерті королеви Єлизавети II. Варто зазначити, що 6 лютого 1952 року королівський престол Великої Британії і Співдружності посіла 25-річна Єлизавета II. Вона була коронована лише 2 червня 1953 року після національної жалоби за її батьком – королем Георгом VI. Жалобної паузи дотримався і Чарльз ІІІ.

У день коронації новий британський монарх був одягнений у мантії із малинового та фіолетового оксамиту. У них же був вбраний на коронації у 1937 році і його дід, король Георг VI. Також застосували історичне крісло Святого Едуарда, виготовлене понад 700 років тому. Уперше його використали для коронації короля Едуарда ІІ у 1308 році. Також на голову короля Чарльза III надягли корону вагою приблизно 2,23 кг. Цей унікальний коштовний головний убір використовують лише під час коронування. Він був виготовлений близько 360 років тому. Востаннє корону Святого Едуарда надягала Єлизавета II під час своєї коронації в 1953 році, і за останні 70 років корона практично не полишала лондонського Тауеру, де вона перебуває на зберіганні.

Фото: James Veysey/REX
Фото: James Veysey/REX

Варто зазначити, що у 21 столітті не так багато королів і королев надягають корону та мають таку пишну і консервативну церемонію, як у Британії.

Наприклад, Віллем-Олександр став королем Нідерландів у 2013 році. Але ця процедура більше схожа на інавгурацію, ніж на коронацію. І хоча корона є, її не надягають. Так само, як у Бельгії чи Швеції.

Отже, якою була історична церемонія коронування Чарльза ІІІ? Чому його мати Єлизавета ІІ не зреклася престолу на користь свого старшого сина, як це 2013 року зробила королева Нідерландів Беатрикс на користь принца Віллема-Олександра?

74-РІЧНИЙ КОРОЛЬ, ЯКИЙ ДОЧЕКАВСЯ ТРОНУ

Чарльз ІІІ як спадкоємець трону очікував його найдовше у британській історії. І перевершив рекорд Вільгельма IV, якому на момент сходження 1830 року на престол виповнилося 64 роки.  

Право матері нового британського монарха Єлизавети ІІ на престол, яка посіла його 25-річною, було визначене не від народження, а фактично з волі обставин, бо її батько став королем Британії після зречення від корони свого брата Едуарда.

Єлизавета ІІ правила 70 років, найдовше з-поміж усіх британських монархів, і була налаштована померти королевою. Вона дала клятву у Вестмінстерському абатстві – правити “в усі дні мого життя” і дотрималася свого слова.

Чи був у неї вибір? Відповідно до акту про регентство 1937 року, монарх може передати владу своєму законному спадкоємцю у разі власної непрацездатності, зокрема, через хворобу, що буде письмово підтверджено трьома або більше довіреними особами королеви, головою Палати лордів, спікером Палати громад і керівником державних архівів.

З огляду на поважний вік королева Єлизавета ІІ могла поступитися престолом, і тоді син Чарльз міг би взяти на себе її обов'язки. Але вона цього не зробила, адже зміна монарха завжди є загрозою стабільності.  До того ж, у даному разі також ішлося про можливі іміджеві втрати, адже Чарльза у ролі короля британці сприймали неоднозначно. Одні не могли пробачити йому розлучення з Діаною, інші не сприймали його другої дружини Камілли. Дехто вважав, що він надто старий для корони і має зректися трону на користь молодого старшого сина Вільяма.

КОРОЛЕВА-КОНСОРТ: ЩО ОЗНАЧАЄ ЦЕЙ ТИТУЛ

Коли принц Чарльз посів трон, його дружина Камілла отримала титул королеви-консорта.

Фото: GETTY IMAGES
Фото: GETTY IMAGES

Після одруження Чарльза із Каміллою Паркер-Боулз Букінгемський палац опублікував заяву, що друга дружина спадкоємця престолу не братиме на себе ролі королеви, а натомість стане принцесою-консортом. Фактично таке рішення було ухвалене під тиском громадської думки, адже британці довго не сприймали союзу Чарльза та Камілли після трагічної загибелі принцеси Діани у Парижі.

Однак із роками напруга спала, і було опубліковано нове звернення до нації, у якому йшлося про те, що коли Чарльз посяде трон, його дружина Каміла носитиме титул королеви-консорта.

- Камілла, яка теж брала участь у коронації, не буде офіційною королевою.

Статус королева-консорт передбачає  дуже обмежені юридичні та представницькі права - такою була вимога британських парламентарів і Єлизавети II, -  розповіла в коментарі Укрінформу українська журналістка, яка нині працює на BBC radio York, авторка історичних романів Ганна Гороженко.

Фото: GETTY IMAGES
Фото: GETTY IMAGES

Вона зауважила, що хоча спадкоємний принц Чарльза зрештою отримав корону, його шлях до цього був тернистим. У 1990-х – на початку 2000-х у парламенті і суспільстві цілком серйозно обговорювали можливість коронування після смерті Єлизавети ІІ принца Вільяма, старшого сина Чарльза та Діани. І саме королева змусила лишити Чарльза першим у черзі престолонаступництва.

- Були розмови і щодо скасування монархії. Республіканська партія, яка закликала до цього, на початку 2000-х навіть отримала значну підтримку населення. Однак заслуга королеви Єлизавети II у тому, що вона змогла вгамувати ці настрої в суспільстві, – зазначила Гороженко.

КОРОНА ВАГОЮ ПОНАД 2 КГ, ЯКУ НАДЯГАЮТЬ ЛИШЕ НА КОРОНАЦІЮ

Вона також акцентувала, що коронація – це особлива церемонія, сповнена символів і традицій. Зокрема, покладання корони на голову монарха підкреслює передачу титулу і представляє його як главу Англіканської церкви.

- Це офіційно затверджений протокол, який не змінюється від часів королеви Вікторії: хто де сидить, коли заходить король, хто його супроводжує – усе це прописано заздалегідь, – каже Гороженко.

- Зазвичай, коронації передують репетиції, щоби учасники нічого не наплутали. Коронаційні регалії  теж незмінні – мантія, підбита горностаєм і вкрита оксамитом, і корона з найбільшим діамантом у світі, сапфірами та рубінами.

Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

Коштовну корону Святого Едуарда, яка виготовлена з цільного 22-каратного золота і важить приблизно 2,23 кг, надягають лише під час коронації. Корону зробили у 1661 році для Карла II, але Чарльз ІІІ став лише сьомим монархом, який її одягнув.

На коронацію королівське подружжя вирушило в сучасній кареті Diamond Jubilee State Coach, яку вперше використали 2014 року. Вона оснащена кондиціонером, склопідйомниками, як у машині, а також гідравлічною підвіскою. Ця карета була виготовлена для Єлизавети ІІ на честь 60-річчя її правління 2012 року.

Фото: OLI SCARFF
Фото: OLI SCARFF

Однак з Вестмінстерського абатства до Букінгемського палацу королівське подружжя поверталося в іншій кареті, якій 253 роки і яка дуже незручна. Ця карета Gold State Coach з'являється на кожній коронації з часів Вільгельма IV у 1831 році.

Таким чином коронація  Чарльза ІІІ продемонструвала, що британська монархія може поєднувати традиції і сучасні віяння.

Фото: Niall Carson
Фото: Niall Carson

НЕ ВСІМ МОНАРХАМ ПОКЛАДАЮТЬ НА ГОЛОВУ КОРОНУ

Королівський редактор Algemeen Dagblad/AD.nl Єрун Смейл у коментарі кореспонденту Укрінформу в Гаазі розповів, що не так уже й багато королів і королев насправді покладають корону на голову, як ми побачили вчора

- Наш король Віллем-Олександр не коронований, у Нідерландах це має іншу назву - inhuldiging, тобто  більше схоже на інавгурацію, ніж на коронування, - каже Смейл. Тож сама корона у нас є, але її не надягають на голову, так само, як у Бельгії чи Швеції. Отже, Британія – одна з останніх монархій, у якій корону справді покладають на голову короля чи королеви.

Водночас, за словами Смейла, йому подобається, що Нідерланди є королівством.

- Коли я мав честь перебувати з королівською сім'єю під час їхніх подорожей, то помітив, як особливо в інших країнах люди реагують на те, що у нас є король і королева, це дуже приємно, - ділиться королівський редактор Algemeen Dagblad/AD.nl.

- Гадаю, це може складно сприйматись у ХХI столітті, але мені подобається той факт, що у нас є королівська родина. Я вважаю, добре, що наш король має не так багато влади, що влада належить політикам. У нього є три завдання, які він повинен виконувати: представляти своє королівство, заохочувати людей і об'єднувати їх. За його словами Віллема-Олександра, це саме те, що він хоче робити під час свого перебування на троні.

УКРАЇНСЬКИЙ СЕНТИМЕНТ БРИТАНСЬКОГО КОРОЛЯ

В особливий день для Чарльза ІІІ король Нідерландів Віллем-Олександр разом із королевою Максимою також відвідали Велику Британію.

Фото: GETTY IMAGES
Фото: GETTY IMAGES

Загалом коронація відбувалась у присутності понад 2000 поважних гостей. Серед них були також перша леді України Олена Зеленська та український Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Фото: GETTY
Фото: GETTY

Дружина Президента зауважила, що для неї та для Прем’єр-міністра України почесно перебувати на коронації Чарльза та Камілли, щоб від імені України побажати успішного правління та процвітання Великій Британії. За її словами, народи України та Великої Британії мають спільні цінності: життя, свободу, демократію.

Зеленська підкреслила, що цінує слова та позицію короля Чарльза ІІІ про те, що Британія разом із Україною виступають на захист свободи і суверенітету перед неспровокованою агресією. Вона зауважила, що Україна одразу знайшла в його особі послідовну підтримку та розуміння.

- Нікого з росії не запрошено, очевидно, через війну у вашій країні, - каже Смейл. Це чіткий сигнал, що король Чарльз ІІІ буде підтримувати Україну в цій війні.

Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

Окрім росії, Велика Британія не запросила на коронацію британського монарха Чарльза III і представників Білорусі, Ірану, Сирії, Афганістану, Мʼянми та Венесуели.

А Ганна Гороженко у розмові з кореспондентом Укрінформу привернула увагу до того факту, що новий король Британії дуже полюбляє Карпати.

- Він навіть придбав кількасотрічний палацик у Трансильванії, - розповіла вона. - Я там знімала колись сюжет: доріг туди практично немає, Чарльз прилітав у Карпати на гелікоптері.

За її словами, така любов до цього регіону пояснюється тим, що в генах Віндзорів – а ця родина походить із Німеччини, справжнє прізвище британських королів Саксен-Кобург-Готські,  є кров  і волоського князя Влада Цепеша, відомого  за книгами та фільмами як граф Дракула.

Фото: Ash Knotek/REX
Фото: Ash Knotek/REX

- Чарльз ІІІ це дуже добре знає і пам’ятає, тому каже, що його тягне в Карпати, - відзначає Гороженко.

- У генеалогії Віндзорів є  також зв’язок із князівною київською та королевою Франції Анною Ярославною, яка була одружена з представниками двох королівських родин - Капетингів і Бурбонів і народила дітей в обох шлюбах. Від її нащадків за лінією Бурбонів і є зв’язок із нинішніми британськими королями.

Напевно, багато хто звернув увагу на урочисте оформлення Вестмінстерського абатства, де відбувалася коронація Чарльза ІІІ, у кольорах українського прапора. Речник Букінгемського палацу назвав це щасливим збігом обставин – сині та жовтні кольори обрали, щоб вони підкреслювали та контрастували з мантіями короля та його дружини.

Фото: Pool
Фото: Pool

Однак деякі гості також обрали синьо-жовті кольори. Хочеться думати, що це не збіг.

Ірина Драбок, Гаага

Перше фото: Vanguardngr

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-