Розмова з продовженням, лакмусовий Лавров та НАТО у континуумі

Розмова з продовженням, лакмусовий Лавров та НАТО у континуумі

Укрінформ
Володимир Зеленський провів телефонну розмову з Сі Цзіньпіном. Виступ Сергєя Лаврова як головуючого на засіданні Ради Безпеки ООН привернув увагу до ситуації всередині Росії.

Дмитро Кулеба та наші партнери по НАТО ведуть непростий діалог про зближення України з Альянсом. Європейська Комісія запропонувала складний компроміс у питанні експорту українського продовольства до ЄС.

Телефонна розмова лідерів України та Китаю стала нагодою вперше за 14 місяців широкомасштабної російської агресії висловити позиції Києва та Пекіна. Розраховувати на блискавичну зміну геополітичної ситуації не варто, оскільки КНР прагне не лише бути одним з вагомих центрів світового впливу, але і диктувати власні правила. В інтересах Китаю – слабка Росія, проте це не означає, що Пекін буде грати проти Кремля вже сьогодні. Україна нарешті призначила свого посла у КНР, ним став Павло Рябікін, Китай відповів повідомленням про спрямування до регіону спеціального представника Лі Хуея, колишнього посла у Росії.

Фото: Офіс Президента
Фото: Офіс Президента

У контексті розмови Володимира Зеленського та Сі Цзіньпіна варто звернути увагу на наступний телефонний діалог на вищому рівні, між президентами України та Франції. Нагадаю, що Еммануель Макрон нещодавно побував у Пекіні, звідки повернувся з тезою про стратегічну автономію Європи. Реалізовувати її логічно саме на міжнародній арені. Еммануель Макрон на тлі протестів проти пенсійної реформи у Франції може шукати шляхи посилення власних політичних позицій. І пошук шляхів припинення найбільш масштабної у ХХІ столітті війни виглядає амбітним завданням.

Фото: CNN
Фото: CNN

Міністр закордонних справ РФ Сергєй Лавров використав роль головуючого на засіданнях Ради Безпеки ООН для трансляції кремлівської пропаганди та оприлюднення натяків Заходу. ККД перебування РФ біля стерна РБ ООН був мізерним, проте дозволяє привернути увагу до її дій у цій якості. Варварський ракетний удар по Умані з жертвами серед мирних мешканців,  фактичне визнання Путіним, що Росія воювала в Україні з 2014 року та запровадження пожиттєвого ув’язнення за державну зраду виглядають «квіточками» порівняно з помітною активізацією Євгенія Пригожина. Той настирно намагається знайти власне місце у політичному істеблішменті Росії, і ці спроби привертають все більше уваги.

Фото: PAP
Фото: PAP

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на сторінках впливового часопису Foreign Affairs постарався пояснити, чому Україна повинна стати членом НАТО та отримати чіткий графік вступу до Альянсу. Проте генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг анонсував на саміті у Вільнюсі обговорення багаторічної програми допомоги України, а президент Литви Гітанас Науседа дав зрозуміти, що у липні Україна не стане членом НАТО.

P.S. Європейська Комісія запровадить з червня заборону на ввезення до ЄС української пшениці, кукурудзи ріпаку, насіння соняшника та виділить 100 мільйонів євро допомоги для фермерів з прикордонних з Україною країн. Такою виглядає ціна продовження ще на рік режиму скасування мит та обмежень на український експорт до країн ЄС.

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Перше фото: EFE

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-