Активізація на урядовому рівні, скандальний Тейшейра та китайська геополітична скринька

Активізація на урядовому рівні, скандальний Тейшейра та китайська геополітична скринька

Три події світу
Укрінформ
Денис Шмигаль побував за океаном, а у Бухаресті відбулася ініційована Україною конференція з питань Чорноморської безпеки. 

Причетним до витоку секретних документів у США виявився 21-річний нацгвардієць ВПС. Пекін продовжує відігравати роль мавпи, яка чекає результатів сутички двох гігантів. Країни Центральної Європи заборонили імпорт українського зерна.

Фото: КМУ
Фото: КМУ

Минулого тижня українська зовнішньополітична активність отримала урядовий вимір. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль побував у Канаді та Сполучених Штатах, де провів переговори про посилення допомоги Україні та запевнив, що ми налаштовані на перемогу. У Бухаресті відбулася Чорноморська конференція з питань безпеки, яка дозволила не просто нагадати світові про «Кримську платформу», але і продемонструвати наявність у України власного бачення майбутнього Чорноморського регіону. Щоправда, варто враховувати необхідність узгодження позицій з іншими чорноморськими країнами, та й Росія до Чорного моря відчуває зрозумілий інтерес, який підкріплює агресивними діями. Демонстрація готовності до зближення позицій України з Молдовою та Румунією також має сенс і в контексті євроінтеграції, і заради посилення безпеки наших південних областей.

Американські правоохоронці затримали 21-річного нацгвардійця ВПС Джека Тейшейру, який, як вони припускають, був причетний до витоку секретних документів, який створив проблеми у відносинах Вашингтону з його союзниками. На цій темі спробували створити ефект каламутної води російські спецслужби, для яких розхитування внутрішніх контактів на Заході є очевидним пріоритетом. Міністр оборони США Ллойд Остін вже доручив переглянути список осіб, які мають доступ до секретної інформації. На користь Штатам буде і той факт, що ми живемо у інформаційно надзвичайно щільному світі, тому цей скандал скоро зміниться новим, не менш резонансним.

Китай продовжує займати очікувальну позицію у питанні власної участі у врегулюванні російсько-української війни. Без сумніву, для початку участі у якості миротворця КНР доведеться визнати формат війни та характер участі у ній Росії. Проте керівниця німецької дипломатії Анналена Бербок, яка у Пекіні давала оцінки китайській політиці з відкритим заборолом, навряд чи зуміла переконати своїх тамтешніх візаві. Не лише війна в Україні, але і питання Тайваню, і ситуація з правами людини для Пекіну – чутливі теми, на які там не люблять говорити публічно. Китай відповів візитом свого міністра оборони Лі Шанфу до Москви, де той встиг зустрітися з Путіним та Шойгу. Натомість міністр закордонних справ КНР Цінь Ган наголосив, що країна не постачатиме зброю учасникам російсько-української кризи та контролюватиме обіг товарів подвійного призначення.

P.S. Польща, Словаччина та Угорщина заборонили імпорт українського зерна. Публічно озвучені причини різні, проте логіка однакова – у Польщі та Словаччині  восени пройдуть парламентські вибори, і нехтувати думкою власних фермерів тамтешні уряди не стануть. Угорщина устами прем’єра Віктора Орбана назвала Україну фінансово неспроможною. Нагадаю, що у травні 2022 року Європейська Комісія скасувала квоти на експорт українських товарів, проте продовжити цю практику у частині продовольчих товарів буде непросто.

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-