Феміда та політика, кремлівська матриця та лукашенко в полоні ядерних ілюзій

Феміда та політика, кремлівська матриця та лукашенко в полоні ядерних ілюзій

Три події світу
Укрінформ
Беньямін Нетаньяху вирішив призупинити процес судової реформи через масові протести

Велике журі Нью-Йорка дозволило пред’явити Дональду Трампу обвинувачення у нецільовому використанні коштів з бюджету виборчої кампанії. Росія підкріпила нову концепцію зовнішньої політики затриманням кореспондента The Wall Street Journal. лукашенко три години розповідав про війну в Україні та власну значущість.

Фото: Abir Sultan/Pool EPA
Фото: Abir Sultan/Pool EPA

Феміда почала відігравати більш активну роль у долі відомих та досвідчених політиків. Масштаб протестів та настрої у ізраїльському суспільстві змусили прем’єра країни Беньяміна Нетаньяху щонайменше призупинити процес судової реформи, яка могла б серйозно розв’язати йому руки на посаді. Проте Ізраїль вперто підтверджує реноме «єдиної демократії на Близькому Сході», нехай шляхом масових демонстрацій.

Інший бік відносин політика з Фемідою – рішення великого журі Нью-Йорка розпочати карну справу проти Дональда Трампа через нецільове використання коштів з бюджету виборчої кампанії. Той вже встиг назвати це рішення «полюванням на відьом», проте ігнорувати його навіть ексцентричному та заможному експрезиденту не вдасться. Пікантний характер виплат у даному випадку має другорядний характер, куди важливіше використання фонду кампанії не за призначенням. Президентські перегони 2024 року у Сполучених Штатах стартували завчасно, що є свідченням глобальної світової турбулентності.

Фото: EVAN GERSHKOVICH/VK.COM
Фото: EVAN GERSHKOVICH/VK.COM

Владімір Путін підписав указ про затвердження нової концепції зовнішньої політики РФ, що супроводжувалося щонайменше двома паралельними подіями. Сам документ носить шизофренічно-імперський характер, адже його коротко можна охарактеризувати як маніфест країни з імперськими фантомними болями, яка переконана у власній вседозволеності. Власне, про це було і інтерв’ю штатного російського «яструба» Ніколая Патрушева «Российской газете», у якому секретар російського Радбезу розповів про «роботу над помилками», проведену після розпаду Радянського Союзу. До категорії провокативної зухвалості можна віднести і затримання співробітниками ФСБ кореспондента The Wall Street Journal Евана Гершковича у Єкатеринбурзі. Американському журналісту передбачувано інкримінують шпигунську діяльність, і він перетворився на об’єкт чергового обміну між Москвою та Вашингтоном.

З високо задраним носом та бадьоро настовбурченими вусами 3 години зачитував своє послання до парламенту та народу Білорусі самопроголошений президент країни Олександр лукашенко. Він не лише повторив кремлівський наратив про необхідність якнайшвидшого завершення російсько-української війни, просунув паралельно ще кілька меседжів російської пропаганди. Лукашенко немов джерело радіації випромінював впевненість у тому, що Путін стане узгоджувати з ним власні дії щодо тактичної ядерної зброї, яку Росія хоче розмістити на території Білорусі ближчим часом. Небезпечна ілюзія, бо Лукашенко перетворює мільйони білорусів на потенційних жертв удару у відповідь чи превентивного удару, він фактично втратив суверенітет країни, у любові до якої так любить публічно освідчуватися.

P.S.  Багатьох здивувала заява угорського прем’єра Віктора Орбана про начебто досягнуту всередині ЄС домовленість про направлення до України миротворців. Насправді цей меседж також є пасом Кремлю, просто краще завуальованим за лукашенківські словесні ескапади. Направлення миротворців до зони найбільшого у ХХІ столітті збройного конфлікту без припинення бойових дій та рішення Ради Безпеки ООН – абсолютно фантастичний сценарій.

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Перше фото: ЕРА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-