Ахмед Закаєв, голова уряду Ічкерії у вигнанні
 "Декадиризація" Чечні відбудеться швидко і безболісно для чеченського суспільства
25.03.2023 10:14

Тетяна Попова для "Хронік війни" записала інтерв'ю з Ахмедом Закаєвим – головою уряду Чеченської Республіки Ічкерія у вигнанні.

ПОПОВА: Після того, як ми з вами минулого разу розмовляли, ви або ваші представники брали участь у Форумах вільних народів ПостРосії? Якщо можна, розкажіть, що змінилося після визнання Україною геноциду в Чечні?

ЗАКАЄВ: Ви знаєте, зараз швидко і динамічно розвиваються події. Якщо років 20 тому знадобилося б 10 років, то ці всі події відбуваються за рік. І, звісно, за цей рік війни в Україні теж дуже багато чого сталося і багато чого змінилося. До речі, ще раз повертаючись до теми з 18 жовтня минулого року, коли Рада ухвалила постанову про визнання Чеченської республіки Ічкерія тимчасово окупованою територією і визнання геноциду, звісно, це підштовхнуло дуже до активних дій не лише наш уряд, уряд за кордоном, а й інші громадські політичні організації, які насправді повірили у те, що перемога не за горами і що відновлення чеченської державності та деокупація нашої країни – це не міф і не фантазія та не мрія про майбутнє, а реальний результат, а не просто відновлення чеченської державності. І в цьому напрямку наш уряд активно долучився до тих процесів, які відбуваються сьогодні в Європі. Остання конференція, присвячена постросійському періоду, проходила 31 січня (2023 року - ред.) в Брюсселі, в будівлі Європарламенту. Про що це говорить? Це свідчить про те, що все-таки ось той Форум, до якого дуже багато хто ставився дуже песимістично, вважаючи, що демонтаж росії, деколонізація народів, колоніальної залежності від росії, що це практично неможливі речі. Але сьогодні є дуже чітке розуміння, що до того, що поки ці процеси не відбудуться, ні про яку стабільність у світі мови бути не може ні в самій Росії, ні взагалі у світі. Росія, якщо збережеться як імперія, - як загрожувала всьому людству, так і буде продовжувати загрожувати. І тому, я думаю, що Європейський Союз, який організував цей Форум у себе в офісі, теж уже це розуміє. І також ми оголосили питання, пов'язане з відновленням Конфедерації народів Північного Кавказу. Це було в контексті і в дусі цього Форуму і цієї конференції. І ось з усіх цих питань у нас ведеться дуже активна робота, і все це позначається на настроях людей, які перебувають сьогодні на Кавказі. І на чеченців, і на інші народи, які свого часу втратили свою державність унаслідок російської експансії на Кавказ. І в них з'явилася реальна надія продовжити боротьбу і відновити свою державність і суверенітет.

Відновлення чеченської державності та деокупація нашої країни – це не міф і не фантазія

ПОПОВА: Ви представляєте зараз чеченську опозицію у вигнанні офіційно? А як опозиція може стати більш ефективною, на ваш погляд?

ЗАКАЄВ: Ми себе не розглядаємо як опозицію. Насправді, це опозиція і колаборанти сьогодні перебувають при владі в Чечні. Ми - легітимні структури влади, які внаслідок російської агресії були змушені перебудовувати свою роботу і перевести її за кордон. Чим ми відрізняємося від опозиційного руху? Тим, що у нас навіть сьогодні на території Чеченської республіки є структури, представники структур влади, голови адміністрації, голови районів. Навіть у силових структурах є люди, які перебувають і тісно пов'язані з нами. Вони сьогодні не афішують це. Це робота в умовах підпілля. Це ми вже звикли. Останні 15-20 років ми перебуваємо саме в такому воєнному стані. Тому в класичному розумінні цього слова, ми - не опозиція, ми - уряд, і робота наша відрізняється від роботи опозиційних рухів. Чим? Тим, що ми подали позов проти росії в Гаазький міжнародний трибунал, військовий трибунал. Цей позов перебуває вже чотири роки в Гаазькому трибуналі. Я впевнений у тому, що рано чи пізно він почне розглядати цю кризу.

Також ми сьогодні створили і заснували національний трибунал, не чекаючи того, коли це буде розглядати Гаага. Ми вже почали розглядати справи щодо воєнних злочинів. У трьох етапах цього періоду – це царський період, радянський період і так званий псевдодемократичний російський (це останні 30 років, де було знищено більш як 300 000 чеченців, з них 42 000 - діти). І тому наша робота полягає саме в тому, щоб забезпечити правонаступництво легітимних структур влади для того, щоб після деокупації провести вибори і дозволити чеченському народу обрати свою владу і надалі вже делегувати всі повноваження обраній владі для вирішення всіх інших питань. Ось це - наше основне завдання.

ПОПОВА: Скільки зараз політв'язнів у в'язницях Чечні? І як ви спілкуєтеся взагалі з опозицією вдома,  враховуючи, що Кадиров дуже сильно чіпляється за владу і намагається всіх, я так розумію, посадити і репресувати?

Політв'язнів і військовополонених чеченців у росії зараз дуже багато

ЗАКАЄВ: Які комунікації - я про це не можу сказати. А якщо говорити про політв'язнів - ми вважаємо, що всі чеченці, які сьогодні перебувають у місцях позбавлення волі, вони практично є або військовими, або політичними в'язнями, за винятком якихось, можливо, у відсотковому співвідношенні криміналітету, який завжди був і є. Але сьогодні, за нашою інформацією, понад 26 000 осіб мають статус, якщо виходити з Женевської конвенції, статус військовополонених. Тому що вони саджали людей і брали людей за однією ознакою, що вони в майбутньому могли бути потенційними противниками або брали участь, або підтримували чеченський опір. Усіх їх, зрештою, було репресовано як пособників міжнародних терористів. Тому що саме так розглядалося питання чеченського опору російською владою. І, на превеликий жаль, до минулого року, до початку російської агресії в Україні весь світ практично так усе це і сприймав. І тому політв'язнів і військовополонених чеченців у росії зараз дуже багато. І, звісно, ми добиваємося того, щоб ці питання були теж розглянуті відповідно до міжнародних принципів і норм. І вони підпадали під ту категорію, на яку вони заслуговують відповідно до міжнародних принципів.

Тому що ми свого часу в односторонньому порядку підписали Женевські конвенції щодо ведення воєнних дій, щодо ставлення до військовополонених. Ми намагалися весь час це зберігати. Але росія, звичайно, цих норм не дотримувалася. Але сьогодні, коли весь світ побачив справжнє обличчя росії і російських імперіалістів, нам уже простіше на Заході переконувати людей щодо нашого руху, щодо того, що з нами сталося і в якому статусі ми були до початку російської агресії. Усе це ми акумулюємо з тим, щоб у подальшому представити ці матеріали як обвинувачення щодо воєнних злочинів російських злочинців, російського військового політичного керівництва.

ПОПОВА: Якщо говорити про армію Чечні, про військовослужбовців у Чечні, чи хочуть вони дійсно воювати на боці Путіна? Є у вас якась інформація на цю тему?

ЗАКАЄВ: Звичайно, не хочуть, і не хотіли. Те, що вони опинилися в цих силових структурах останні 20 років окупації, на це були свої об'єктивні причини. Є, звичайно, і суб'єктивізм. Це найближче оточення Кадирова та їхніх родичів. Але здебільшого чеченці, які опинилися в цих структурах, це від безвиході. Ви знаєте, 80% безробіття в Чечні. Єдине місце, куди люди можуть влаштуватися з тим, щоб прогодувати свої сім'ї, це силові структури. Ось так вони і зараховуються. Їх здебільшого довгий час ні в які військові операції не направляли. Це тільки з початком війни в Україні їх почали використовувати як гарматне м'ясо. І, звичайно, це дуже серйозно позначилося на настроях у чеченському суспільстві. Російська пропаганда, яка всі ці роки якось окупувала території і створила окупаційні структури, основною пропагандою було те, що вони рятують чеченців і чеченську молодь. І Кадиров-старший робив свою політику саме на тому, що він оберігає і рятує чеченську молодь, щоб їх не знищила російська армія. І все це було в одну мить зруйновано, коли вони їх направили в Україну, як кажуть, як гарматне м'ясо. І ось ця ідеологічна платформа російських окупантів і колаборантів зруйнована. І тому це дуже серйозно позначається на настроях чеченської громадськості.

ПОПОВА: Чи вважаєте ви, що чеченські військовослужбовці могли б повстати проти наказів Кадирова, якби він кидав їх зовсім на забій? Як зараз кидають зеків вагнерівців або мобілізованих російських.

ЗАКАЄВ: Я не готовий відповісти на це запитання, тому що я не знаю справжніх справ у найближчому оточенні. Але загалом я впевнений у тому, що чеченці і навіть ті, які перебувають у лавах російських структур, вони не дозволять собою користуватися і використовувати їх як витратний матеріал. Хоча, здебільшого, Путін і Кадиров ось із найближчого оточення Кадирова їх саме такими представляють, коли вони заявляють про те, що вони - "піхотинці Путіна" і "піхотинці Кадирова". Для чеченців це найобразливіше і найпринизливіше - бути чиїмось "піхотинцем". І, звісно, в основному ось ці настрої домінують у тих силових структурах. Ми маємо з ними контакти. Є представники, яким доручено спілкуватися з ними, проводити спеціальну роботу, щоб, коли зміниться формат влади в росії, ми не зіткнулися з якимось громадянським протистоянням у самому чеченському суспільстві. І ось цей ресурс, який сьогодні перебуває в лавах російських структур, силових структур, зрештою,  ми маємо перевести його на наш бік, на бік вільної Ічкерії, на бік вільних чеченців. І я впевнений, що 90% з числа цих людей, які сьогодні складають так звану "кадирівську гвардію", вони перейдуть на наш бік. Я в цьому абсолютно впевнений. Тому що в нас такий досвід уже є. У період першої війни, ще на початку 90-х років, коли ми відновлювали свою державність, це була радянська міліція, це було радянське КДБ. Однак, коли народ вийшов і заявив про свою волю створити державу, незважаючи на те, що Москва, Кремль перешкоджали цьому, ці структури не придушили тоді чеченські протести, спрямовані на відновлення своєї державності. Я впевнений у тому, що тоді декомунізація Чеченської республіки відбулася безкровно і безболісно, то "декадиризація" Чечні відбудеться набагато швидше і набагато ефективніше і безболісніше для чеченського суспільства. І ми над цим працюємо.

ПОПОВА: А що вам відомо про стан здоров'я Кадирова на сьогоднішній день? Була інформація, що в нього якісь проблеми з нирками, що він їздить до лікарів в Емірати або лікарі з Еміратів до нього приїжджають. Яка є інформація?

ЗАКАЄВ: Ну, у нас точно така сама інформація, що він тяжкохворий. Якщо ви бачили, вчора спостерігали сцену зустрічі з Путіним - по-моєму, ці обидві людини дуже хворі. І кремлівський сиділець, і той, який до нього приїхав. Я думаю, на відміну від попередніх зустрічей, якщо зустріч Кадирова-молодшого, відбулася з двійником Путіна, то зустріч із Рамзаном Кадировим у Кремлі - це був справжній Путін. У принципі, і по них було видно, що вони обидва почуваються дуже недобре.

ПОПОВА: Як по-вашому, чи можна сказати, що Рамзан Кадиров веде зараз чеченський народ до знищення?

ЗАКАЄВ:  Цей процес тривав уже 20 із гаком років. Насправді завдання, поставлене Путіним перед Кадировим і його оточенням, полягало в тому, щоб не повністю знищити фізично чеченський народ, а зсередини зруйнувати багатовікові підвалини й традиції чеченського суспільства, де основним принципом у взаємовідносинах був принцип "перший серед рівних" і абсолютна рівноправність у чеченському суспільстві. Ми, чеченці, завжди пишалися тим, що у нас не було ніколи класового поділу. А Путін і Кадиров насправді за цей період спробували розділити наше суспільство на класовий стан. І, звичайно, воно не матиме наслідків: після зміни режиму в Кремлі зміниться формат влади в самій росії. І нам вдасться саме відновити всю нашу традиційну культуру в усіх відношеннях – і в політиці, і в бізнесі, і у взаєминах у чеченському суспільстві. Ми це зберегли, і правове підґрунтя для цього ми зберегли, і всі громадянські інститути для того, щоб це відновити. У нас в Європі сьогодні діє Рада старійшин. У нас у Європі працюють громадські політичні, молодіжні організації, які, здебільшого, свою роботу і політику ведуть саме на наших основних традиційних принципах і засадах чеченського суспільства. Я тому вірю, що ми зуміємо найближчим часом зробити "декадиризацію" в чеченському суспільстві.

ПОПОВА: Чим, на ваш погляд, може закінчитися, якщо Путіну вдасться повністю підпорядкувати собі Чечню? Якщо ви вважаєте, що вона ще не до кінця підпорядкована.

ЗАКАЄВ: Я впевнений у тому, що вона до кінця не підпорядкована, вона не була до кінця підпорядкована ніколи за весь період спроби колонізувати чеченців. Ні царській росії це не вдалося, ні радянській росії це не вдалося, ні псевдодемократичній російській імперії сьогоднішній (єльцинська, путінська) це не вдалося і не вдасться. Почитайте Толстого - царський період, Кавказька війна. Почитайте Солженіцина про чеченців і його висловлювання в "Архіпелаг ГУЛАГ" в радянський період, коли чеченці перебували навіть у депортації. Почитайте сьогоднішніх публіцистів, які писали і пишуть про чеченців, і про те, що насправді відбувається, наскільки це можливо. Я вірю і впевнений у тому, що до кінця підпорядкувати і підкорити чеченців ні Путіну, ні Кадирову не вдасться. Тому що у чеченців за багатовікове протистояння з росією виробився природно імунітет збереження. І на якомусь етапі чеченці групуються і вичікують, поки не виросте нове покоління, не виростуть нові люди, нові герої для того, щоб продовжити боротьбу за свободу і за незалежність. І цей процес, у принципі, сьогодні. Ось один із цих циклів Москви на ранньому етапі закінчився, і найближчим часом ми станемо свідками того, які зміни відбудуться і в Чечні, і на Кавказі.

Для мене дуже важливо, щоб Путін і Кадиров постали перед судом

ПОПОВА: Рамзан Кадиров, здається, закликав до того, щоб вас убили, коли ви заявили про створення п'ятого чеченського батальйону. А ви самі хочете вбити нинішнього главу Чечні?

ЗАКАЄВ: Ні. Для мене дуже важливо, щоб Путін і Кадиров постали перед судом. Я не є їхнім захисником, адвокатом, але я прошу Всевишнього дозволити дожити їм до дня, коли вони постануть перед судом і понесуть відповідальність. Для нас це важливіше, ніж їхнє фізичне знищення. Тому що навіть після їхньої смерті ми будемо змушені проводити судовий процес над тими подіями і над тими злочинами, які вони вчинили. Тому дуже важливо, щоб вони залишилися живими і відповідали на запитання суддівства і людей, які їх будуть звинувачувати в тих злочинах. Тому для мене важливіше, щоб вони залишилися живими, ніж їхнє фізичне знищення.

ПОПОВА: Ви оголошували наприкінці вересня минулого року про формування п'ятого чеченського батальйону. Ви запрошували людей туди. Я не знаю, чи мали ви стати командувачем цього батальйону, але ви туди людей запрошували. А можете детальніше розповісти про цей батальйон?

ЗАКАЄВ: Я можу розповісти взагалі про структури, які нам вдалося відтворити за цей рік. 26 листопада я, як голова Державного комітету деокупації Чеченської республіки, і як виконувач обов'язків Верховного головнокомандувача, зробив заяву про те, що ми почнемо призивати чеченців як добровольців до лав для відсічі російській агресії і будемо створювати батальйони. І з цього часу, в принципі, цей процес почався, і цьому сприяло ще те, що Президент Зеленський буквально 28-го числа підписав указ про створення іноземного легіону. І ось це нам дало змогу, в принципі, відновити збройні сили Чеченської республіки Ічкерія у складі цього іноземного легіону. Сьогодні в Україні на постійній основі діє Міністерство оборони Чеченської республіки Ічкерія. Я більшою мірою весь час практично перебуваю в Україні і як виконувач обов'язків Верховного головнокомандувача, і як голова Державного комітету деокупації. Ми підписали угоду з одним із військових відомств України з нашим відомством про військове співробітництво, про взаємодію. Тому сьогодні можна сказати, що за цей рік нам практично вдалося відновити збройні сили Чеченської Республіки Ічкерія саме на території України. І ось цей легіон, ці батальйони, які ми тут створили, вони, в принципі, стануть авангардом деокупації і відновлення чеченської державності на території Чечні.

За цей рік нам практично вдалося відновити збройні сили Чеченської Республіки Ічкерія саме на території України

У нас уже у світі такий досвід є. Ви пам'ятаєте польський легіон, який був створений у Першу світову війну австрійцями. Він, у принципі, став основним кулаком, ядром відновлення польської незалежності. І таких прикладів багато. Я думаю, що сьогодні не тільки чеченці, а й білоруський легіон, і той самий російський легіон, який тут сьогодні функціонує, вони будуть саме ось тим основним ядром для звільнення цих територій - і білорусі, і самої росії. Про те, що росія повинна трансформуватися в якесь інше державне утворення, - це різні речі. І я думаю, що ось цей регіон, він сам має бути зацікавлений у тому, щоб змінити існуючі реалії в росії і в російській політиці. Це означає відмову від імперської політики, від імперіалізму. Це - піти шляхом деколонізації народів, які заселяють цю країну. Я впевнений у тому, що ось таке розуміння у тих, хто сьогодні бореться за свободу України і тим самим продовжують боротися за свою свободу і незалежність. Ось таке розуміння у цих людей є, у чеченців воно є. Я вірю, що є воно і в росіян, і в білорусів, і в інших представників Кавказу, які сьогодні тут перебувають.

ПОПОВА: Я розумію, що російські війська і у вашому, і в нашому розумінні поводяться тут, в Україні, як терористи. Але водночас, чи не думаєте ви про можливість прибуття або потрапляння на територію України якихось інших терористичних угруповань з росії? Не знаю, можливо, там, з ІДІЛу чи ще звідкись. Що ви можете про це сказати?

ЗАКАЄВ: Я думаю, що спеціальні структури України дуже чітко відстежують усі ці процеси. І тому я спокійний у цьому відношенні, що вони роблять і зроблять усе можливе, щоб цього не сталося. Я розумію, що ви маєте на увазі. Усі ці структури, терористичні організації, які починали про себе заявляти на Близькому Сході, але вони були і керувалися КДБ. Це однозначно. У нас цьому є докази. І сьогодні, я думаю, спеціальна структура в самій Україні - в ній за цей рік відбулися дуже великі зміни, і зачистки відбулися в цих структурах, які могли б сприяти появі таких терористичних організацій на території України. Вони практично сьогодні зачищені. Я вірю і в керівництво України, і вірю в силові структури України, які дуже чітко відстежують ці моменти і не допустять появи таких організацій тут, в Україні.

ПОПОВА: Вибачте, чи правильно я розумію, що ви вважаєте, що щонайменше якісь осередки, які діяли в ІДІЛі або з ІДІЛом, були організовані КДБ, ФСБ Російської Федерації?

ЗАКАЄВ: Я абсолютно просто точно знаю і запевняю, що це було так. Тому що у нас цьому є докази. У принципі, виникнення ІДІЛу це був один і той самий сценарій, який російська ФСБ опрацювала у нас у Чечні, створюючи так званий Кавказький емірат, переводячи боротьбу чеченського народу в розряд боротьби з міжнародним тероризмом для росії. І ось коли Асад почав програвати, дійсно, тій опозиції, яка вела боротьбу з ними, ось тоді і виникла радикальна течія, яка назвала себе "Ісламською державою" і тим самим відвернула дуже багато країн і держав від того, щоб змінити Асада. Тому що Путін дійсно показав, з ким Асад має справу. Асад має справу з міжнародним ісламським тероризмом, який хоче створити Всесвітній халіфат і веде війну до судного дня з усім цивілізованим світом. І як підтвердження цьому виник так званий ІДІЛ. І ось тоді й відступили основні сили. І навіть у самих видах опору Башару Асаду стався розкол. Дуже багато хто відійшов від цього руху і став опозицією. Цим скористався і Путін, і Асад, щоб зміцнити свої позиції. Це була чистісінька спецоперація ФСБ з ліквідації опозиції Башара Асада і з його порятунку.

ПОПОВА: Ще ви згадали, що у боях на боці України беруть участь кілька підрозділів. Я сама брала інтерв'ю в батальйону шейха Мансура, в їхнього командира. Скажіть, а які саме ці підрозділи, які беруть участь (у війні на боці України - ред.)? Я так розумію, частина в ЗСУ, частина в Іноземному легіоні? Якщо можна, поясніть, що це за підрозділи, чому їх п'ять, якщо я правильно розумію?

ЗАКАЄВ: Ні. Зараз їх уже більше ніж п'ять і шість уже. Я не буду зараз давати конкретику, але я говорю тільки про ті структури, які входять до збройних структур Міністерства оборони. Але тут є й інші підрозділи, які не входять до цієї структури, вони афілійовані кудись - або до ЗСУ, або до територіальної оборони, або до якихось інших структур. Але головне - вони перебувають на передовій, вони ведуть боротьбу, вони відбивають російську агресію. Для нас це важливіше сьогодні, ніж те, хто кому підпорядковується. У нас є свої структури, офіційні структури Міністерства оборони (Ічкерії - ред.), які підзвітні міністру. Вони сьогодні також виконують накази українського військового командування. Тому що це умови контракту, це умови нашої угоди, яку ми з ними підписали. А є інші групи, загони, які не хочуть бути залежні від кого б то не було. Вони самостійно визначають для себе, коли їм брати участь у війні, де їм ставиться, куди їм встати, де вести військові дії чи операції. Тому тут все це перебуває під абсолютним контролем військового керівництва України.

І тому ми повинні тут розмежувати – наше Міністерство оборони і Міністерство оборони України, яке контролює всіх, включно з нашими підрозділами. Є й ті, які входять до структури Міністерства оборони, і ті, які не входять до структури Міністерства оборони, але вони контролюються військовим керівництвом України.

ПОПОВА: Ще таке запитання про ту сторону. Чи є у вас інформація про бойовий склад, який Путін використовує в цій війні, крім, звісно, полонених, яких використовує Пригожин, крім мобілізованих російських і контрактної армії, яка була в росії і яка, мабуть, добряче втратила після початку вторгнення в Україну. Які ще підрозділи або сили Путін використовує в цій війні?

ЗАКАЄВ: Я думаю, що така інформація є у ваших спеціальних структур. Я знаю тільки те, що ми постійно і щодня обговорюємо це. Вагнерівці, мобілізовані - це призовники і молоді, і старі, і контрактники. Ось все, що в нього є сьогодні в арсеналі, Путін все це використовує, тому що він розуміє, що тільки продовження війни забезпечують йому свободу і життя. Тому на жодні поступки, на компроміси, на перемир'я Путін не піде. Він прийшов на хвилі війни, і він повинен піти з війною. Я не вірю, що в нього є хтось, хто може його пристрелити і закликати до відповіді та змінити ситуацію. І тому він сьогодні перебуває у відриві від усього російського. Є "СВО", яка його оберігає. І вони, як зашорені конячки, роблять свою роботу, незалежно від будь-чого. І вони цю роботу будуть робити. Тому особиста його безпека, вона, ніби, гарантована йому. І тому зберегти себе як політичного діяча - це тільки війна в Україні. Звичайно, він використовує всі можливі варіанти з тим, щоб продовжити цю війну. Що він її не виграє, він це вже розуміє. Але для того, щоб її продовжувати, йому постійно потрібні якісь ресурси, які він намагається використати. Середня Азія, Азіатські республіки СНД, країни СНД, вони, в принципі, відійшли. Є одна тільки Білорусь, і була Грузія, яка активно не була мішенню, не втручалася у війну, але мовчки підтримувала, скажімо так, позицію росії. І там сьогодні відбудуться серйозні зміни. Ви спостерігаєте за цими процесами. І, звичайно, Путін намагається дестабілізувати Молдову. Це його п'ята колона в Молдові, яку вони вивели сьогодні на вулицю. Але це все просто передсмертна агонія цього злочинного режиму. Ніяких серйозних наслідків, нічого це за собою не спричинить.

На жодні поступки, на компроміси, на перемир'я Путін не піде. Він прийшов на хвилі війни, і він повинен піти з війною

ПОПОВА: Можливо, у вас є якась додаткова, окрім загальновідомої інформації про вагнерівців і Пригожина?

ЗАКАЄВ: Ні. Ваші коментатори, ваші аналітики вже нічого нікому не залишили. По-моєму, не залишилося нічого, що не знала б уся Україна і практично весь світ. Я знаю стільки, скільки знаєте і ви, українці, які спостерігають за всіма цими процесами. Вагнерівці, одним словом, - це бандформування Путіна. Таке ж бандформування, яким керує Кадиров, таке ж бандформування, яким керує Золотов. Це його ніби приватна армія, хоча вони сьогодні ще є структурними державними підрозділами. Але вони ніяк не вписуються в ту політику і в ту роботу, яку веде Міністерство оборони, Міністерство внутрішніх справ, Служба безпеки ФСБ. Вони ніби самі по собі. А ось ці приватні армії Путіна - вони самі по собі. Тому недалекий той час, коли вони дійсно зійдуться між собою - ті державні структури з цими приватними, так званими арміями Пригожина, Путіна. І тепер ви знаєте, що вже кожен мільярдер, який поважає себе, як то кажуть, в анекдоті, повинен мати свою приватну армію. Вони створюються.

ПОПОВА: Так, навіть міністерство оборони набирає собі зеків.

ЗАКАЄВ: Ми про це говорили, що це не держава в класичному розумінні. Це корпорація, яка сьогодні прикидається державою. І сьогодні це стало очевидно вже всьому світу, коли вони, не сподіваючись і не розраховуючи на ті державні офіційні структури, Міністерство оборони, Міністерство внутрішніх справ, Національна гвардія, ФСБ. Скільки їх там було? Але тепер, крім цього, ще кожен мільярдер або кожен діяч створює свою приватну армію. Ось це показник того, до чого Путін привів ось цю країну. І ось тому необхідно сьогодні цю територію взяти під контроль усім світом. Щоб не допустити хаосу на цій території після Путіна, ми маємо бути сьогодні готовими до того, які регіони і як їх буде взято під контроль після цього хаосу, точніше, щоб не допустити цього.

Щоб не допустити хаосу на цій території після Путіна, ми маємо бути сьогодні готовими

 ПОПОВА: Останнє запитання. Ви сказали в інтерв'ю якомусь, що розвідка тепер говорить про те, що росія намагається заслати нових людей, які раніше не були ідентифіковані як комбатанти-кадирівці. Мабуть, із Чечні, ви мали на увазі. А хто ці люди? Про кого ви говорили?

ЗАКАЄВ: Я мав на увазі тих, яких вони з Чечні направляють. Це вже не чеченці. Це люди, яких вони збирають по всій росії. Але їх направляють у Чечню на полігон. Вони проводять два-три тижні там, підготовку, і звідти їх уже відправляють із цим ярличком, із брендом "Ахмад сила", начебто вони є чеченцями і добровольцями Чечні. Я це мав на увазі. Це в нас абсолютно достовірна інформація.

Тетяна Попова 

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-