Одеські волонтери на знак протесту плели маскувальні сітки під будівлею облради

Одеські волонтери на знак протесту плели маскувальні сітки під будівлею облради

Фото
Укрінформ
Волонтери вийшли до будівлі Одеської облради та просто неба плести сітки. В такий спосіб люди протестували проти того, що їх не пускають в приміщення видавництва «Чорномор'я», де базувалась їхня майстерня.

Про це в коментарі Укрінформу повідомив депутат від фракції «Європейська Солідарність» в Одеській міській раді Петро Обухов.

«Волонтери просять повернути їх в приміщення видавництва «Чорномор’я», де вони зможуть працювати далі», - розповів Обухов.

За його словами, волонтери уклали з облрадою договір про зберігання майна. Він діяв до кінця 2023 року, та був сплачений до кінця березня. За цим документом волонтери щомісяця сплачували 26740 грн. Але договору про безпосередньо оренду приміщень волонтери не мали.

«Волонтерський центр не склав договір про оренду через те, що це було заборонено під час воєнного стану, були закриті реєстри. Тому договір про зберігання – це спосіб "обійти заборону" та отримати приміщення для роботи», - зазначив Обухов.

В облраді під час пресбрифінгу кореспондент Укрінформу дізнався, що приміщення, які займали волонтери в видавництві «Чорномор’я», передадуть органам державної влади.

«З волонтерами було складено Договір відповідального зберігання від 2 травня 2022 року. Тобто це не договір оренди. Третього березня 2023 року на сесії облради було прийнято рішення щодо передачі відповідного приміщення органу державної влади», - заявила керівниця управління обласної ради з майнових відносин Лариса Соколік.

Посадовиця зазначила, що протягом року людям пропонували скласти договір оренди, але листів від волонтерського центру не надходило.

Волонтерам пропонують «переїхати» в будівлю Одеського палацу спорту. Якщо це приміщення не задовольнить людей, в облраді обіцяють розглянути альтернативні варіанти.

Скандал навколо волонтерського центру, засновником якого є народний депутат України від «Європейської Солідарності» Олексій Гончаренко, почався на початку березня, коли волонтерам повідомили, що ті повинні покинути приміщення видавництва «Чорномор’я», де вони вже більше року плетуть маскувальні сітки для ЗСУ, роблять окопні свічки та фасують гуманітарну допомогу.

Читайте також: Наєв обіцяє «зелене світло» американським благодійникам і волонтерам у питанні допомоги Україні

Керівниця фракції «Європейська Солідарність» в Одеській районній раді Валентина Шульц на Фейсбук-сторінці зазначила, що за результатами роботи центру з початку повномасштабного вторгнення волонтери сплели понад 45 000 м2 маскувальних сіток для 450 різних військових частин, допомогли працевлаштуватися сотні переселенцям та забезпечили понад 3000 сімей продуктовими наборами.

«Одеська обласна рада проти того, щоб ми продовжували нашу діяльність і безпідставно хоче виселити нас із приміщення, яке ми офіційно орендуємо», - підкреслила Шульц.

У п’ятницю, 17 березня, волонтерів не пустили до їхньої «майстерні». Для блокування проходу керівництво видавництва викликало приватну охорону.

Тоді в облраді заявили, що «невідомими особами, що проникли в будівлю, було зламано турнікет і нанесено тілесні ушкодження представнику охорони».

Керівниця управління обласної ради з майнових відносин Лариса Соколік у Фейсбуці повідомила, що «постраждав представник охорони. В нього закрита черепно-мозкова травма, струс головного мозку, закрита травма грудної клітини».

За словами посадовиці, поліція внесла відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею 356 Кримінального кодексу України (самоправство).

Зараз в облраді запропонували волонтерам «переїхати» в приміщення Одеського палацу спорту.

«Йдемо дивитися приміщення у Палаці спорту. Але швидше за все воно не підійде - там немає опалення та мало місця», - розповів депутат міськради Обухов.

Зазначимо, що засновниця волонтерського центру «Корпорація монстрів» Катерина Ножевнікова на своїй Фейсбук-сторінці зазначила, що «монстри» теж орендують частину приміщень в Палаці спорту за договором зберігання. За її словами, ці приміщення є непридатними для розміщення людей за сидячою роботою.

«Ті будівлі в такому стані, що нікому не потрібні. Там навіть навесні 14-17 градусів. Взимку температура в приміщенні фіксувалася на межі 6-8 градусів. І якщо ми весь час носимо, грузимо посилки для ЗСУ та видаємо продукти чи памперси для мешканців одеської області - тобто рухаємося, і все одно не можемо зігрітися, бо там дуже зимно, то плетіння сіток це зовсім інша справа», - зауважила Ножевнікова.

Також фотографії запропонованих приміщень оприлюднив голова фракції «Європейська Солідарність» в одеській облраді Михайло Шмушкович.

На зображеннях видно, що в приміщенні розбиті вікна та обвалюється стеля.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-