«Поточне» відлуння, бурхлива Грузія та Лукашенко без гальм

«Поточне» відлуння, бурхлива Грузія та Лукашенко без гальм

Три події світу
Укрінформ
Західні медіа активно зацікавилися «українським слідом» у минулорічній диверсії на газопроводах NordStream.

Прагнення правлячої “Грузинської мрії» ухвалити закон про іноземних агентів зіткнулося з опором грузинського суспільства. Лукашенко вчергове продемонстрував, що у нього не залишилося гальм. Протести у Молдові все більше пахнуть втручанням Кремля.

Офіційного результату розслідування минулорічної диверсії на обох «нитках» газопроводу NordStream досі немає, і це стимулює появу різноманітних, часом фантастичних версій. Низка західних медіа минулого тижня розповіли про «український слід» у цій зухвалій атаці на улюблене дітище російського «Газпрому». Читаючи численні припущення, складно позбавитися відчуття, що їх автори не лише надихалися переглядом бондіани, але і забули про маніпуляції Кремля навколо цих вибухів та прагнення РФ зберегти енергетичну залежність Європи від постачання енергоресурсів.

Росія продовжує застосовувати гібридні технології у сусідніх державах. Намагання грузинського парламенту, де монобільшість має «Грузинська мрія», ухвалити закон про іноземних агентів, зустріло опір не лише опозиційних політиків, але і значної частини грузинського суспільства. Правлячій партії довелося публічно провалити власну ініціативу у стінах законодавчого органу, щоб довести власну відданість демократії. «Мрійники» наразилися на публічну критику і з боку ЄС, яка пояснює, чому Грузія не отримала статус кандидата на вступ до ЄС у 2022 році разом з Україною та Молдовою. Хоча протести дещо вщухли, лідерський статус Грузії на Південному Кавказі не дозволяє припустити довготривалий характер цього затишшя.

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко вирішив не лише де-факто визнати факт атаки на російський літак А-50, який базувався на аеродромі «Мачулищі", але і звинуватити у ній почергово українські та польські спецслужби. Показове затримання «українського диверсанта» нагадувало дешеву оперету, і Києву варто було б відкликати посла з Мінська для консультацій. Тим більше, що Володимиру Зеленському від Лукашенка дісталися публічні хамські характеристики, щодо Польщі той вже давно не добирає слів. Проте говорити про участь білоруських військових у війні проти України Лукашенко не наважився, атака на російський літак не стала для нього casus belli.

Влада Молдови розпочала протидіяти тривалим спробам розхитати ситуацію всередині країни. Минулої неділі акції протесту, які традиційно організовувала партія «Шор», супроводжувалися не лише поліцейськими обмеженнями та закликами до зміни влади, але і поширенням інформації про безпосередню причетність Кремля до розхитування ситуації всередині сусідньої з Україною держави. Відповідною інформацією володіють і в американському Білому домі. Росія намагається не допустити стабілізації ситуації у Молдові, щоб не допустити її європейської інтеграції та спробувати зайти в тил Україні (довжина молдовсько-українського кордону перевищує 1200 кілометрів).

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-