Євробліц Зеленського, підтримка Байдена та прискорення у Молдові

Євробліц Зеленського, підтримка Байдена та прискорення у Молдові

Три події світу
Укрінформ
Володимир Зеленський побував з візитом у Лондоні, Парижі та Брюсселі, виступивши на засіданнях британського та Європейського парламентів та зустрівшись з низкою лідерів країн Старого Світу.

Джозеф Байден у зверненні до Конгресу наголосив на готовності підтримувати Україну стільки, скільки потрібно. Уряд Молдови пішов у відставку.

Президент України продовжив практику особистого спілкування з провідними західними партнерами нашої держави. Своїм європейським турне Володимир Зеленський продемонстрував не лише впевненість у становищі на фронті, але і отримав нагоду у безпосередньому спілкуванні з британським прем’єром, лідерами Німеччини та Франції, членами Європейської Ради наголосити на запитах щодо зміцнення обороноздатності нашої держави. Попри гучне звучання теми постачання винищувачів Україні, розраховувати на швидке ухвалення позитивного для України рішення не випадає, оскільки цей різновид озброєння може претендувати на статус «червоної лінії» у відносинах Заходу з Росією. Попри це візит Зеленського до Старого Світу дозволив нагадати і про масштаби російсько-української війни, і про наближення річниці широкомасштабного вторгнення.

Виступивши перед Конгресом з посланням «Про ситуацію у державі», Джозеф Байден наголосив на готовності взаємодіяти з опонентами з Республіканської партії заради успіхів Сполучених Штатів. Зрозуміло, що простягнута рука досвідченого політика – це насамперед політичний жест, проте в українському ракурсі це привертає увагу. Байден наголосив, що США підтримуватимуть Україну «стільки, скільки буде потрібно», підкресливши, що Штати вже надали Україні допомоги на суму майже 30 мільярдів доларів. Астрономічна сума підкреслює не лише стратегічний характер нашого партнерства, але і масштаб російсько-української війни.

Ситуація у Молдові отримала імпульс до розвитку після відставки уряду Наталії Гаврилиці. Президент Мая Санду оперативно прийняла прохання прем’єрки про звільнення та запропонувала кандидатуру секретаря Ради безпеки Доріна Речана як майбутнього прем’єра. Зауважу, що минулого тижня парламент Молдови ухвалив нову редакцію Кримінального кодексу зі статтею «Сепаратизм», а країна продовжує перебувати у режимі надзвичайного стану. Варто нагадати, що Молдову цього року чекають вибори башкана Гагаузької автономії та місцеві загальнонаціональні вибори, які створять конфігурацію для майбутньої президентської кампанії. Тому прагнення побачити на чолі уряду Доріна Речана з іміджем «силовика» виглядає логічним кроком Маї Санду, якій Володимир Зеленський передав інформацію про російські плани дестабілізації ситуації у Молдові. 

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-