Смертельні бали за шкалою Ріхтера

Смертельні бали за шкалою Ріхтера

Укрінформ
Чому землетрус в Туреччині спричинив таку велику кількість жертв

Два землетруси, що сталися на південному сході Туреччини з проміжком 9 годин (о 4.17 та 13.24 за місцевим часом) на даний час у цій країні забрали життя 3432 людей, 21103 отримали травми, загальна кількість зруйнованих будівель досягла 6 тисяч. У Туреччині нинішні землетруси визнають найбільшою катастрофою за 84 роки.

У Сирії ситуація статистично виглядає так: більше 1600 загиблих та близько 5 тисяч поранених.  Ці цифри приблизні. Про зруйновані будівлі інформації немає, як і точних даних по постраждалих, оскільки пошуково-рятувальні операції ведуться і на території, підконтрольній режиму, і на контрольованій опозицією за загальної відсутності потрібних ресурсів, будівельних машин, транспорту, медичного забезпечення.

Як зазначають сейсмологи, велику кількість жертв у Туреччині (у Сирії вони подібні, але конкретних даних обмаль) спричинила низка факторів, врахування яких у майбутньому дозволить зменшити кількість жертв майбутніх землетрусів, які в цьому районі відбувалися і будуть відбуватися з огляду на рівень сейсмічної небезпеки. Отож…

Фото: AA
Фото: AA

ПРИЧИНА №1 – ГЕОГРАФІЯ

Усього на території Туреччини є три основні лінії розлому - Північноанатолійська, Східноанатолійська та Західноанатолійська. Східноанатолійська географічно пролягає на південному сході Туреччини на межі Анатолійської плити і Аравійської плити, яка рухається на північ вже мільйони років. Епіцентр першого землетрусу знаходився в районі Пазарджик провінції  Кахраманмараш, другого - у районі Ельбістан тієї ж провінції, що як раз в межах Східноанатолійської лінії розлому. Адміністративний центр сусідньої провінції Газіантеп приблизно за 33 км від епіцентру першого землетрусу. У місті Газіантеп проживає понад два мільйони людей, зокрема сотні тисяч сирійців, які емігрували в Туреччину через війну.

Окрім того, як пояснюють сейсмологи, глибина розміщення епіцентрів обох землетрусів склала приблизно 7 км, що також сприяло його руйнівній силі. На невеликій глибині енергія, яка виділяється під час землетрусу, відчувається на поверхні з набагато більшою інтенсивністю, ніж якби вона була глибше в земній корі. Тому й приблизно три сотні (на даний момент) афтершоків принесли руйнування, адже частина будівель впала не від основних поштовхів, а від афтершоків, сила яких іноді перевищувала 5 балів.

Фото: AA
Фото: AA

Окрім того, землетруси можуть спричиняти інші катастрофи. Хоч Директорат із запобігання та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій (AFAD) одразу повідомив про низьку ймовірність цунамі, сейсмологи закликали перевірити дамби в регіоні, аби їхнє можливе руйнування не спричинило затоплення місцевості.

Фото: AA
Фото: AA

Як зазначили в міністерстві навколишнього середовища Туреччини, від останніх двох землетрусів тією чи іншою мірою постраждали 13,5 млн населення. За даними ООН, у двох країнах потенційно постраждалих загалом 23 млн людей. Геологічний інститут у Данії заявив, що поштовхи відчувалися аж до Гренландії.

Фото: Hatay/İskenderun
Фото: Hatay/İskenderun

ПРИЧИНА №2 ЧАС

Перший землетрус стався о 04.17, коли більшість людей перебували вдома та спали. Відредагувати швидко на поштовхи спросоння вони просто не встигли. Навіть ті, хто мешкаючи у сейсмонебезпечній зоні дотримувався правил (зокрема завжди мають напоготові “тривожний рюкзак” як тому вчать в турецьких школах), не встигли покинути приміщення або перебратися у безпечну зону. Багато кого, зокрема дітей, хто скотився з ліжка, врятував “трикутник життя”. За основним поштовхом послідували афтершоки, які також вплинули на швидкість та інтенсивність руйнування, не дали змоги відреагувати та врятуватися.

Фото: AA
Фото: AA

ПРИЧИНА №3 УРБАНІЗАЦІЯ ТА СТАРІ ЗАБУДОВИ

Як зазначили в геологічній службі США, в районі землетрусу досі є багато будівель, побудованих з цегли або крихкого бетону, що робить їх надзвичайно вразливими до землетрусів. Серед пошкоджених та зруйнованих будівель здебільшого старі або ті, які вже вважалися небезпечними для проживання. Але є й такі, які відносилися до “безпечного фонду”, а також ті,  яким від моменту здачі в експлуатацію не минуло і трьох років. Серед зруйнованих щонайменше дві лікарні - у Хатаї та Іскендеруні. Із завершенням термінових заходів з порятунку та пошуку, розбору завалів будуть проведені експертні оцінки та розслідування кожного з випадків, аби встановити причину руйнування і дотримання вимог з будівництва та експлуатації.

Нинішні землетруси стали найпотужнішими з 1939 року, коли поштовхи на північному сході країни такої ж сили, як нині, забрали життя більше 30 тисяч людей. У 1999 році в Ізміті, що за 90 км на південь від Стамбула, стався землетрус силою 7,6 балів за шкалою Ріхтера. Епіцентр землетрусу тоді знаходився на глибині 17 км, за 45 секунд після головного поштовху сталося близько 150 афтершоків. Кількість смертельних жертв перевищила тоді 17 тисяч і майже 44 тисячі поранених. Після вивчення причин та наслідків землетрусу 1999 року у Туреччині почали серйозну роботу над зменшенням ризиків і розробили Національну стратегію землетрусів Туреччини та план дій на 2012-2023 роки, а однією з причин катастрофи визнали активну урбанізацію 1950-х років. За короткий час у Туреччині змінили законодавство, й перевірка проєктів будівництва і усіх будівель на ушкодження та стійкість до землетрусів стала обов’язковою. Чи були належним чином перевірені зруйновані нинішнім землетрусом будівлі, покаже розслідування.

Фото: AA
Фото: AA

ПРИЧИНА №5 ПОГОДНІ УМОВИ

Рятувальні роботи тривали усю ніч і продовжуються. Як зазначають рятувальники, перші 72 години є критично важливими для пошуково-рятувальної операції, тому що лишається надія знайти потерпілих від землетрусу живими. Бували дива, коли витягували живими і через 100 годин. Надія жевріє, але нині на заваді таким дивам стоять погодні умови. Нині на сході Туреччини спостерігається зниження добових температур, у деяких районах (як в Малатії) постійно йде сніг, і з кожною годиною все менше надії на те, що під завалами є ті, хто хоч і вижив в умовах землетрусу, залишився живим після морозної ночі. З плином 30 годин після землетрусу з-під завалів живими дістали ще шістьох постраждалих. Роботи тривають інтенсивно: більше 10 тисяч рятувальників лише від AFAD, стільки ж підготовлених на випадок землетрусу волонтерів, більше 5 тисяч військових працюють над розбором завалів у 10 постраждалих провінціях. Загальне число задіяних - більше 53 тисяч. Використовується майже 3,4 тисячі одиниць будівельної техніки (з низ 629 - це крани), 54 авіапідрозділи організували повітряний міст між районами лиха та іншими містами, звідки доправляють потрібне постраждалим і забирають поранених. Евакуацію проводять і кораблями з порту Іскендерун. Також задіяно близько 3 тисяч рятувальників з 65 країн.

Фото: AA
Фото: AA

Як щойно заявив у звернення до народу Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган, прикладу ситуації, з якою стикнулася Туреччина, у світі немає, але пошуково-рятувальна операція триває і вся країна докладає зусиль, борючись за життя кожного постраждалого.

Ольга Будник, Анкара

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-